Oldalak

2022. december 28., szerda

Wales - Llandudno - 2. nap - Városnézés avagy Alice csodaországban


2022/10/22 - 2022/10/23.

Wales - A Great Orme és Llandudno

2. nap

Városnézés Llandudno-ban, azaz Alice csodaországban

Ebben a bejegyzésben megismerhetik a kedves olvasók, hogy Llandudno milyen összefüggésben áll az Alice csodaországban c. mesével. Walesben nem ez az egyetlen meseszerű város, hiszen már magunk is megcsodálhattuk Portmeirion, egy képzeletbeli meséből életrekelt városát. Noha Llandudno azért kevésbé valószerűtlen, mint Portmeirion, és még csak nem is hasonlítanak egymásra, de néha az utcáit járva azért önkéntelenül is eszembe juttatta.

Reggel 9 óra körül keltünk, mert 10-ig kellett elhagyni a szállást. Megittuk a kikészített walesi kávét /sok-sok cukorral, ahogy szoktuk/, gyorsan összepakoltunk és pár perccel 10 előtt sikerült is elhagynunk a bázist.



Egyből a parton kezdtünk, szerencsére találtunk az út szélén parkolót a promenádé mellett, még ha fizetős is volt. Tegnap néhány szobrot már láttunk, de nappal is szerettük volna megnézni őket. Rögtön bele is botlottunk az Őrült Kalaposba. Az Alice Csodaországban-t mindig is szoros kapcsolat fűzte Waleshez, mint ahogy azt előző bejegyzésemben már említettem. Ez a kapcsolat egészen 1861-ig nyúlik vissza, amikor a nyolc éves Alice Pleasance Liddell /az igazi Alice/ az első nyári szünetét töltötte Llandudnóban. Penmorfa nevű nyaralójuk Llandudno nyugati partján épült. Liddellék családja közeli barátságban volt Charles Dodgsonnal, aki Lewis Carroll álnéven írta könyveit. Azt feltételezik, hogy Carroll meglátogatta Liddelléket a nyaralóban, és az Alice Csodaországban-t az igazi Alice és llandudnói kalandjai ihlették. Ez azonban csak feltevés, mindenesetre ebből a sztoriból kiindulva és hogy még szorosabbá tegyék a város és a híres mese kapcsolatát, felállították a meséből megelevenedett szobrokat.

Van egy Alice Town Trail alkalmazás, mely mobiltelefonra letölthető, erről nem tudok sok információval szolgálni, de gondolom elvezet a szobrokhoz. Mi az Outdooractive túratérkép alkalmazás segítségével kerestük meg őket és tettünk egy hatalmas, fél napos sétát a városban. A hűvös, felhős idő miatt kevesen voltak az utcákon, ez kedvezett a fényképek készítésénél.









A Little Orme





Háborús emlékmű












A Llandudno Pier bejárata





A Happy Valley nevű parkosított kert felé vettük az irányt, mely a Great Orme lábánál helyezkedik el, nem messze a Llandudno Pier-től. Ide kocsival is fel lehet menni, a kert elején van egy fizetős parkoló. Mi gyalog mentünk, mert gyalog szerettük volna végigjárni a várost, hiszen sok érdekes látnivaló akad útközben is. Az Alex Munro Way mellett egy hangulatos oszlopalagút-szerűre kiépített gyalogút vezet fel egészen a parkolóig.










Llandudno Pier - lenézve az Alex Munro Way-ről







A Happy Valley-en rengeteg a látnivaló /a neve magyarul annyit tesz "boldog völgy"/. Az egykori kőfejtőt Lord Mostyn ajándékozta a városnak Viktória királynő 1887-es Arany Jubileumának alkalmából.

Kicsit kezdtem hisztis lenni, mert ma még nem ettünk semmit, a boltok, utcai falatozók zárva voltak, és már farkaséhesek voltunk, ezért nagyon megörültünk, amikor a park kávézójában lehetett venni reggelit is. Sonkás melegszendvicset kértünk sült krumplival és salátával. Kiadós volt és finom, jól is laktunk vele.




A kávézó



Itt újabb Alice csodaországban-os szobrok találhatók. A park közepét egy pavilon uralja, melyet néhány meséből ismert figura díszít. Láttam a mesét több feldolgozásban is, de sajnos nem emlékszem minden karakterre.



A pavilont körben a Vörös királynő kártyalapokból életre keltett katonái díszítik.




A pavilon tetején ül a vizipipázó hernyó, amit a Disney változat alapján alkottak meg. Ezt a kék lényt nagyon őszinte karakternek tartják, mivel elég gyakran kiabál Alice-szel azokban a jelenetekben, amelyekben mindketten megjelennek. Füstöt fúj Alice arcába, és amikor segítségre van szüksége, figyelmen kívül hagyja. Egy meglehetősen aljas karakter, aki alig, vagy egyáltalán nem segít neki és végül még jobban összezavarja őt, miközben Csodaországban reked. A hernyó végül pillangóvá változva elrepül, nem törődve azzal, hogy Alice élve kijut-e vagy sem.



A pavilontól pár méterre egy viktoriánus ivókút hívja fel magára a figyelmet, mögötte pedig a Gorsedd kőkör /Gorsedd Stone Circle/ található.




A Gorsedd kőkör sajnos nem valami megalitikus maradvány, hanem egy modern kőkör, melyet 1963-ban állítottak fel a Llandudno-ban megrendezett Eisteddfod, zenei és költészeti fesztivál alkalmából.

Gorsedd kőkör

Innét vezet a Marine Drive Toll nevű fizetős utca a Great Orméra, végig a part mentén, melyen autóval 3 fontért mehetük végig. Gyalogosan, úgy tudom, ingyenes. Az út mellett futó part mentén több barlang is található, nem tudom mennyire lehet felfedezni őket, jó lett volna végigsétálni ezen az úton, de erre már nem jutott ma idő. Talán majd egyszer...

Természetesen ingyenes utakon is fel lehet jutni a Great Orméra, ez az egyetlen fizetős, viszont ezt a szakaszt ingyen csak gyalogosan lehet végigjárni.

A fizetős út bejárata

A fehér nyúl egy alapfigura volt a mesében, ő volt az, aki Alice-t Csodaországba csalta.




A nyitott könyvet ábrázoló faragott szobor sajnos már kissé hiányos. A tetején szintén egy hernyó ül, kezében könyvvel, belemerülve az olvasásba.
















Az asztalt is kifaragták fából, ahol Alice és társai teázgattak. Én kicsit hiányoltam a székekről a figurákat, úgy lett volna az igazi. 





A park felső része egy ízlésesen kialakított botanikus kert, sétányokkal, pálmafákkal és más növényekkel.


















A mellettünk lévő Great Orme sziklás dombjainak lejtőin ismét megpillantottuk a kasmír kecskéket. A parkból egy kis kapun át is lehet menni, így sikerült közelebb férkőzni hozzájuk. Ahogy közeledtem, nem igazán zavartatták magukat, de ha egy bizonyos távolságon belülre kerültem, elkezdtek hátrálni.
























Amit még érdemes itt megnézni az az Elefánt barlang /Elephant's Cave/, mely a Pen-y-Dinas Hillfort alatt található. /Ha valaki szereti a vaskori erődöket, akkor az utóbbit is érdemes felkeresni./ A barlangot 3 nagy sziklaoszlop tartja, az elefánt lábak. Sajnos létrejöttéről és szerepéről nem találtam infót. Elképzelhető, hogy ez is a régi bányatevékenység hatására jött létre.















Egész nap lógott az eső lába és amíg a barlangban voltunk, el is eredt, így egy kicsit várnunk kellett, de ott legalább fedél alatt voltunk. Hamar elállt, ekkor elindultunk, de nemsokára újra esni kezdett. Szerencsére most sem tartott sokáig, de egy kicsit azért megáztunk.






A világító szemű macskáról is van itt egy fából faragott szobor, mely már lassan az enyészeté lesz, elég rossz állapotban van már. A Cheshire macska jellegzetes huncut vigyoráról ismert. Alakját az író találta ki, de a Cheshire macska és a vigyorgás társítása megelőzi az 1865-ben megjelent könyvet, az már korábban beágyazódott a populáris kultúrába. Az író "macskájának" egyik megkülönböztető vonása, hogy teste időről időre fokozatosan eltűnik, és csak egy utolsó látható nyomot hagy maga után, az ikonikus vigyorát.






Elhagytuk a Happy Valley-t és fel mentünk a Camera Obscurához, mely jelenleg zárva volt, de úgysem akartunk bemenni, viszont innen be lehet látni a város nagy részét. Sosem jártam még egyébként Camera Obscurában, de elméletileg ez egy sötét szoba, amin van egy lyuk és azon keresztül a külvilágból érkező képet fejjel lefelé a falra vetítik.

Camera Obscura










A Church Walks-on haladtunk tovább, ez az utca elvezet a Haulfre Gardens-hez, egy másik parkosított kerthez a város túlsó végében. Egy kicsit hosszú volt odáig az út, de közben azért akadtak látnivalók.




A gótikus stílusú Krisztus templom /Christ Church/ 1858-ban épült.

Christ Church


Elhaladtunk a Victoria vasútállomás mellett, itt van a Great Orméra közlekedő kisvasút fő állomása.

Victoria állomás







St György templom /St George's church/


A Church Walks-ról lekanyarodva a West End Hill szűk utcáján végighaladva egy lépcsőfeljáróhoz érkeztünk, gyalogosan erre lehet megközelíteni a legegyszerűbben a Haulfre Gardenst. A lépcső tetejéről szép kilátás nyílt, ahonnan be lehetett látni szinte az egész várost.



A lépcsőket elhagyva és jobbra fordulva hamarosan a kert bejáratához érkeztünk. Ott viszont valamiért azt hittük, hogy az egy magánterület, ezért nem mentünk be, hanem visszamentünk amerről jöttünk, de a lépcsőn nem mentünk le, hanem haladtunk tovább egyenesen és így a Haulfre Gardens alatt sétáltunk végig, majd rátértünk egy ösvényre, mely már a kert egyik gyalogútja volt.



A Haulfre Gardens bejárata



























A város fölött vezető ösvényen a Marine Drive-ra jutottunk, mely a West Shore Beach mellett halad, mely pontosan a város másik végén van, mint a Llandudno Pier. Egy darabig a part mentén sétáltunk a Gloddaeth Avenue felé. A városnak ez a része jóval csendesebb, kevesebb az ember, viszont látványban ez sem marad alul.

West Shore Beach


Marine Drive







Van itt egy kis tó a part mellett, állítólag csónakázótó, de csónakok nem voltak benne, viszont mögötte a hegyekkel festői látványt nyújt.

West Shore csónakázótó














A Gloddaeth Avenue elején egy újabb szobor a vigyorgó Cheshire macskáról, ezúttal nem fából faragva, hanem időtálló anyagból.




Szintén itt található Lewis Carroll emlékműve, tetején a fehér nyúllal. Természetesen az órát itt is a kezében tartja. Ő egy antropomorf nyúl, aki a Szívek Királynője hírnökeként szolgál, és gyakran késik. Egy napon munkába sietve a Fehér Nyúl Alice-nak felkelti a figyelmét, aki követi őt Csodaországba.






A Gloddaeth Avenue egy nagyon hosszú főút, ami egyenesen visszavisz a North Shore Beach-re, mely a kiindulópontunk volt.





Azonban szoborkereső túránk még nem ért véget, még hátra volt 2 fontos karakter. Illetve 4, de az utóbbi kettőről majd a végén... A Szívek királynőjének szobra a Gloddaeth Avenue-n áll, olyan pökhendi alakban bemutatva, mint amilyen a mesében is volt. Gyerekes, rosszkedvű uralkodó, aki a legkisebb sértésre is gyorsan halálos ítéletet hoz. Egyik leghíresebb mondata a gyakran ismételt "Lefejezni!". Gyakran összekeverik a Vörös Királynővel az 1871-es folytatásból, az Alics Tükörországban-ból, pedig a kettő nagyon különbözik.




A Gloddaeth United templom és a Szívek Királynője









St John's Methodist Church


Mivel útba esett, így megnéztük ismét a North Western Gardens parkban található fehér nyúl szobrot.






Természetesen a mese főhőse sem maradhat ki. Alice szobra a vasútállomással szemben található. Szerintem tehették volna kicsit központibb helyre is, alig találtuk meg.







Szinte minden lényegesebb szobrot megtaláltunk, kivéve Tutyikát és Mutyikát. Tudtam, hogy egy olyannak is lennie kell, úgyhogy gyorsan megkerestem a neten, hol is van. Kiderült, hogy a Haulfre Gardens-ben kell keresni, ahova nem mertünk bemenni, mert azt hittük magánterület. Enyhén szólva morcos voltam, mert gyalog oda visszamenni már nagyon sok időbe telt volna, parkoló viszont nem nagyon van a közelben, de páromat meggyőztem, hogy addig nem mehetünk haza, amíg Tutyikát és Mutyikát nem kerestük meg. Így tettünk pár kört a kocsival parkolót keresve a közelben, végül a West End Hill utca bejáratához közel találtunk egy helyet és felmásztunk ugyanazon a lépcsőn, amin a séta közben is. Ez a kert is nagyon jól néz ki, kár lett volna nem vetni rá egy pillantást!



Itt egy kávézót is találtunk és ha már újra fel kellett mászni ide, megleptük magunkat egy kávéval, aztán megkerestük Tutyikáékat.



Tutyikát és Mutyikát én nagyon bírtam a mesében, a dagadt ikerpár, akik valahogy mindent elrontanak és rímekben beszélnek. Az Alice Tükörországban-ban szerepeltek.






A könyv szereplői a korabeli Anglia egy-egy alakjainak torz képe, ezért Carroll a mesében valahol a történelmet is elrejtette. Mindenesetre a Llandudnoban tett látogatás arra inspirált minket, hogy mikor hazaértünk, megnézzük a mese egyik feldolgozását film formájában, mert már régen láttuk és nem annyira emlékeztünk a történetre.

Térképet és útvonalat nem tettem közzé, de mindig odaírtam hogy melyik szobor hol található, remélem ez alapján másoknak is sikerül felfedezni őket és elmerülni egy kicsit a mesében.





Kapcsolódó bejegyzések:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése