Oldalak

2022. december 28., szerda

Wales - Llandudno - 1/2. - Great Orme Country Park


2022/10/22 - 2022/10/23.

Wales - A Great Orme és Llandudno

1. nap - 2. rész

Great Orme Country Park

Felmentünk a Great Orme Látogatóközpont parkolójába és tettünk itt egy hosszabb sétát. A Great Orme, magyarul Nagy Orme egy mészkőföldnyelv, mely Llandudno városától északnyugatra terül el. Neve az Urm vagy Orm óskandináv szóból ered és tengeri kígyót jelent. Ez abból adódhat, hogy a Great Orme alakja bizonyos helyről és szögből nézve egy óriási alvó lényhez hasonlít. Van egy kistestvére is, a Little Orme /Kis Orme/, a Llandudno öböl keleti oldalán. Tervben volt, hogy a hétvége folyamán ezt is megnézzük majd, de nem jutott rá idő.

A hatalmas földnyelv karbon mészkőből áll, amely körülbelül 300 millió évvel ezelőtt kezdett kialakulni egy trópusi tengerfenéken. Az ebben az időszakban élt lények fosszilis maradványai mindenütt megtalálhatók, felfedve a primitív halak, szivacsok, korallok, puhatestűek és más gerinctelenek lenyomatait.


A parkban sok a látnivaló, ahhoz hogy mindent felfedezzünk talán kellene egy egész nap is. Rögtön a parkolóból a Hill of Names dombocskájára nyílik nagyszerű kilátás, melynek neve azt jelenti, hogy nevek dombja. A térképen látva ezt az elnevezést, nagyon kíváncsi voltam mi is ez. A parkolótól egy kicsit ugyan messze van, de már jól látható, hogy a dombon nevek és írások találhatók, kövekből kirakva.

Nevek dombja















Great Orme Látogató Központ

A kisvasút



A Nevek dombjának közepén egy elhagyatott bányaterület található, amiből egyébként sok másik is van a Great Ormén. Közelebb mentünk megnézni és egy információs táblán olvashattuk, hogy ezek a mészkő kőzetek tele vannak fosszíliákkal. Főleg brachiopoda /régi magyar nevén kagylósférgek/, tengeri liliomfélék és elvétve korall lenyomatok találhatók. Elkezdtünk keresgélni és mi is találtunk fosszíliás köveket, viszont egyik sem volt kifejezetten látványos. 
Fontos megemlíteni, hogy ez egy védett terület, nem szabad elvinni a fosszíliákat!



Mi ezeket találtuk:

















A tengerpart felé haladva újabb kisebb bányaterületeket találtunk és hamarosan megpillantottuk a Great Orme cuki kis lakóit, a kasmír kecskéket.

















Kasmír kecskéket Nagy Britanniában egyedül csak itt lehet látni, mivel nem őshonosak. Egykori őseik Észak-India hegyei között kóboroltak. A Llandudno környékén élő csorda kb. 60 főből áll. Érdekes dolog, hogy amikor a nőstény megszüli a kicsiket, utána elhagyja őket, de rendszeresen visszajár etetni. A legnagyobb gondot ilyenkor az emberek jelentik, akik meglátva az egyedül hagyott bébi állatokat felkapják, mert azt gondolják, hogy az anyjuk elhagyta őket. Ezután a nőstény nem fogadja vissza emberszagú kölykét, amit utána nehéz etetni és rendszerint elpusztulnak. Ezért legjobb, ha békén hagyjuk őket. Két-három hét elteltével a kicsik és a nőstények újra csatlakoznak a csordához.







A kasmír kecskéket az 1800-as években importálták Európába az értékes gyapjáért. A viktoriánus korszakban a kasmírszövet meglehetősen divatossá vált, Viktória királynőnek 1837-ben a perzsa sah egy pár kasmíri kecskét is ajándékozott, sokan azt mondják innét származik a csorda, de valószínűbb, hogy ekkor már létezett egy királyi csorda és ezeket a példányokat csak hozzááadták. Lord Mostyn szerzett egy párat a királyi csordából, és a 19. század végén elhozta őket a Llandudno külvárosában lévő birtokára, de valószínűleg alkalmatlanok voltak háziállatoknak, ezért kiengedték őket a Great Orméra. 


A kecskék a covid miatti lezárások idején bementek Llandudno városába és játszótérnek használták a kihalt utcákat. Normális körülmények között azonban jó idő esetén följebb vonulnak a hegyek tetejére, rossz időben viszont lejjebb jönnek. Ha egészen a városig merészkednek az azt jelenti, hogy nagyon rossz idő közeleg. Nyilván a covid időszakban ez kivétel volt, akkor csak kihasználták az üres utcákat.

Érdemes megfigyelni az alábbi képen látható fiatal kecskét, akinek huncut, kisfiús, frufrus frizurát vágtak. Vicces volt. A kecskék vadon élnek ugyan, de valószínűleg időnként nyírják őket.






A kecskéket gyakran asszociálják az ördöggel, akit általában szarvakkal és patákkal ábrázolnak, mégis a népi hiedelem szerint szerencsét hoznak. Az ókori Babilonban pl. egy kecskét küldtek meghalni a sivatagba, hogy elvigye az emberek betegségeit, a héber bűnkecskét pedig a pusztába űzték, elvíve a zsidók bűneit. A vadkecske kasmíri neve „Markhor”, ami „kígyóevőt” jelent. Úgy tartják, hogy a kecskék úgy ölik meg a viperákat, hogy rátaposnak, majd megeszik a maradványokat.






































Római kút


A Great Orme tetejéről szép kilátás nyílt a környező területekre, többek között az itt található két templomra és a temetőre.



Great Orme temetői kápolna felülnézetből



Egy felvonó is található itt, nem tudom, hogy üzemképes-e még, mindenesetre most zárva volt.

A felvonót üzemeltető épület






A Nevek dombja a Great Orme tetejéről nézve

A Great Orme legmagasabb pontja




Végezetül benéztünk a Látogató Központba, ahova egy kasmír kecske szobrot is állítottak, ezzel is tisztelegve ezeknek az aranyos állatoknak. Ha valaki szeretné kipróbálni a kisvasutat, annak is itt található az állomása. A vonat a Great Orme és Llandudno belvárosa /Victoria Station/ között közlekedik, félúton egy megállóval.









A Látogató Központban egy kis kiállítás is látható.




Van egy kávézó is, az az alábbi képen látható épületben található:


Kávé és egy kis nasi
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése