Oldalak

2022. december 21., szerda

Skócia -St Cyrus és környéke - 6/3. - Arbroath


2022/09/09 - 2022/09/15.

Skócia - St Cyrus és környéke

6. nap - 3. rész

Városnézés Arbroath-ban

Arbroath egy rendkívül vonzó kikötőváros, de mégsem annyira nyüzsgő, mint más, nagyobb városok, ezért egy igazán nyugodt és kellemes séta tehető itt, miközben felfedezhetjük a szebbnél szebb templomait, a romos apátságot, vagy a kikötőt és környékét az Északi tenger partján. Ez Angus legnagyobb városa.

Arbroath két dologról híres, az egyik az Arbroath-i Nyilatkozat, mely egy nagyon fontos dokumentum volt a skót történelemben. A Nyilatkozat latinul íródott, 1320-ban és az Arbroath Apátságban került kihirdetésre. A célja az volt, hogy meggyőzze XXII. János pápát arról, hogy Skóciát független országgá kell nyilvánítani. Ez ellentmondott annak az angol követelésnek, mely Skóciát az uralma alá vonja. A híres skót vezér, Robert the Bruce 1314-ben győzelmet aratott az angolok felett Bannockburn-nél, majd 1319-ben visszafoglalta Berwick-on-Tweed-et /egy Angliával határos várost/.

A másik híresség az Arbroat Smokies, ami nem más, mint a foltos tőkehal, amelyeket égő keményfaforgácson füstölnek hordókban. Ez a folyamat még mindig számos, Arbroath kikötőjéhez közeli, hátsó utcai füstölőben zajlik, a finom termék pedig a városban még működő hagyományos halkereskedőknél megkóstolható. Nevével ellentétben az Arbroath Smokies-t először nem Arbroathban gyártották, hanem négy mérfölddel feljebb a parttól, Auchmithie kis halászfalujában.

A városban több parkoló is van és nincsenek akkora távolságok, hogy ne lehetne szinte bármelyikből indulva, gyalog bejárni a fontosabb látnivalókat. Mi az apátság közelében parkoltunk.







Az Apátságot /Arbroath Abbey/ Oroszlán Vilmos király alapította a 12. században a bencés szerzetesek egy csoportja számára. 1197-ben szentelték fel az elhunyt Becket Szent Tamásnak. Ahogy feljebb említettem, itt került kihírdetésre az Arbroath-i Nyilatkozatot.

















Az apátság kívülről is látható valamennyire, de belépő ellenében közelebbről is megtekinthetőek a romok. Az English Heritage tulajdonában van. Most épp zárva volt.


A Régi és Apátság Templom /The Old and Abbey Church/ az apátság szomszédságában található. Valójában az eredeti templom több apátsági épületre épült, és az apátság egyik fala haladt át alatta. Ezt az eredeti templomot 19. és 20. században továbbfejlesztették és alakították át a mai formájára. 1990-ben az apátsági templom egyesült az ótemplommal, így kapta mai nevét.

A Régi és Apátság Templom



A Régi Plébániatemplomot /Old Parish Church/ először a 16. században állították fel, akkor még magába foglalta az apátság déli tornyát. A 19. században a régi helyén egy új templomot építettek, ami később tűzvésznek esett áldozatul. Később újjáépítették, abba az állapotba, ahogy ma is látható.

A Régi Plébániatemplom








A könyvtár épülete előtt /Public library/ Robert Burns szobra látható.


Robert Burns szobra









Az episzkopális Szűz Mária-templom /The Church of St Mary the Virgin/ a Springfield Terrace-on található. A 19. században épült.

Szűz Mária-templom




A templomokat magunk mögött hagyva, a belvároson keresztül sétáltunk el a kikötőhöz.














Út közben beültünk inni egy kávét, illetve összekötöttük a kellemeset a hasznossal, igazából WC-t kerestünk, de sehol sem találtunk, így a kávézóban letudtuk azt is.















Ha Arbroath korai növekedése nagymértékben függött az apátságtól, az elmúlt néhány évszázadban sokkal inkább a tenger játszott szerepet a további fejlődésben. Az 1394-es kikötő az érdekesen elnevezett Danger Pointon épült, és egészen addig működött, amíg 1706-ban egy viharban meg nem semmisült. Csak majdnem 20 évvel később építették újjá, amit a 18. és 19. században bővítettek. Arbroath pedig fontos kereskedelmi kikötő lett, Skandináviától kezdve egészen Észak-Amerikáig szállítottak az innét induló kereskedőhajók.
































A kikötői látogató központ






Mentőcsónak állomás






Arbroath Pilot Office and Signal Lighthouse









A kikötő közelében található az Arbroath Signal Tower Múzeum /Jelzőtorony Múzeum/. Ezt 1813-ban építették a Bell Rock világítótorony parti állomásaként, amelyet Robert Stevenson állított fel 1811-ben, hogy figyelmeztesse a tengerészeket egy Arbroathtól 11 és fél mérföldre délkeletre fekvő hírhedt sziklára. Ez volt az első alkalom, hogy valaki világítótornyot épített olyan sziklára, amely minden dagály alatt elmerült, és a 35 méter magas szerkezet felépítése jelentette a Stevenson család világítótorony-építési vívmányainak csúcsát. A jelzőtoronyban 1955-ig éltek a toronyőrök családjai, ma ingyenes múzeum. A Bell Rock világítótornyot 1988-ban automatizálták.


























Még a másik irányba is elsétáltunk egy kicsit, az Arbroath sziklák felé, de mivel a sziklák innét még messze lettek volna gyalog, inkább visszamentünk a parkolóba és kocsival mentünk le odáig.




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése