Oldalak

2022. augusztus 18., csütörtök

Hampshire - 2/4. - Titchfield Abbey


2022/08/08 - 2022/08/10.

Kirándulás Gosport-ban és környékén

2. nap - 4. rész

Titchfield Apátság
/Titchfield Abbey/

A Titchfield faluban található Titchfield Abbey egy középkori apátság volt, később vidéki ház. Az apátságot 1222-ben alapították a premontrei kanonokok, egy szigorú papi rend számára. Az apátság rendjének csak kisebb háza volt, és nem lett sem gazdag, sem befolyásos három évszázados szerzetesi élete során. A lakosok elkötelezettek voltak a tudomány iránt, amint azt igen lenyűgöző könyvtáruk is mutatja.

A kolostorok feloszlatása idején ezt az apátségot is bezárták, ekkor Thomas Wriothesley, egy hatalmas udvaronc, vidéki kúriává alakította és a Place House, azaz a "Helyi Ház" nevet kapta. Később, a tizenhatodik században a kastély Henry Wriothesley otthona lett, aki William Shakespeare pártfogója volt. 1781-ben a kastélyt elhagyták és részben lebontották. A maradványokat a kormány megvásárolta a huszadik század elején, ma az English Heritage gondozásában lévő ősi emlékmű.

Képeken nagyon tetszett és kocsival csak 5 percre volt a kempingtől, ezért mindenképp szerettem volna megnézni. A belépés mindenkinek ingyenes, van egy parkolója is. Valójában tényleg nem néz ki rosszul élőben sem, de nem túl nagy, hamar körbe lehet járni.

Így nézett ki régen, amikor vidéki házzá alakították


Az alábbi képen látható a valaha volt káptalan házának a bejárata, ahol a kanonokok a napi vendégeiket fogadták. Wriothesley elzárta a boltíveket és a túloldalon még mindig látható, hogy a termet a privát kápolnájává alakította.

A káptalan házának bejárata




















Kerestünk egy boltot Titchfield belvároában, vettünk kenyeret, szalámit hoztunk otthonról, és a kempingbe mentünk enni. Titchfield egyébként nem csúnya város, de ebben a hőségben egyszerűen nem volt kedvünk semmihez. Pedig érdemes lett volna néhány képre.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése