Oldalak

2022. augusztus 15., hétfő

English Riviera - 1/2. - Brixham


2022/07/30 - 2022/07/31.

Visszatérés a Riviérára

1. nap - 2. rész

Városnézés Brixham-ben

Az angol Riviéra legszebb városa kétségkívül Torquay, de azt már láttuk, bár van még olyan része, amit nem, viszont ezúttal inkább Brixham-t szerettük volna megnézni. Van a tengerparton egy hullámtörő, aminek a végében egy világítótorony helyezkedik el, elsősorban ez volt a célpontunk, úgyhogy ennek a közelében próbáltunk parkolót keresni, de mindegyik tele volt. Tettünk jó pár kört mire megtaláltuk a Freshwater Quarry parkolóját. Igaz ez pont a kikötő másik vége, de így amíg átsétálunk a hullámtörőhöz legalább látjuk a várost is. 3 óra hosszára vettünk parkolójegyet, de egy egész napot is el lehetne tölteni a városban, felfedezni a különböző strandjait.














Brixham egy kikötő köré épült, melyet a mai napig halászhajók használnak. Történelmileg Brixham két különálló közösség volt, és csak egy mocsaras sáv kötötte őket össze. Cowtown volt a domb tetején lévő terület, ahol a gazdák laktak, míg a kikötőtől egy mérföldnyire helyezkedett el Fishtown, ahol a halászok és a tengerészek éltek. A városban évente rendeznek kalózversenyt, amely mindenfelől vonzza a látogatókat.




Rajz a falon













A város egyik legjobb látnivalója a Sir Francis Drake Golden Hind nevű hajójának a másolata, mely arról ismert, hogy Drake ezzel kerülte meg a földet a 16. században. A vállalkozás fő célja a spanyolok megtámadása volt, ahol azt a legkevésbé várták, Amerika csendes-óceáni partvidékén, továbbá a Kínába vezető út megtalálása. Az öt hajó közül /Pelican, Elisabeth, Marigold, Swan, Benedict/, amelyek Angliából indultak, csak egy, a Pelican jutott el a Csendes-óceánra. De aztán, hogy a spanyolok meglepetése még nagyobb legyen, átfestették, és a nevét Golden Hindra változtatták. 7,95 fontért belülről is meg lehet tekinteni, nekünk ez már nem fért volna bele az időbe, de lehet egyszer még megnézzük, mert érdekelne.

Golden Hind


















A Golden Hind közelében áll III. Vilmos emlékműve /William III monument/, mely serege partraszállásának állít emléket, ami itt történt Brixham kikötőjében, a szobor közelében.

III. Vilmos emlékműve























A Férfi és fiú /Man and Boy/ szobor a King's Quay-nál található. Agyagbó készült és a város lakói készíttették adományokból. A szobor két halász, egy férfi és egy fiú életnagyságú szobra egy hajó kormánykereke mögött.




























Megérkeztünk Brixham jacht kikötőjéhez. Itt van egy sellőszöbor is, amit alig vettem észre. A sellőlány a parti sziklákról figyeli a tengert egy liba társaságában. Előlről sajnos csak a tengerről lehetne jól látni.








Végre elérkeztünk a hullámtörőhöz. A parkolótól ez jó 30-40 perces sáta, attól függ mennyit bámászkodik az ember út közben. A fél mérföld hosszú kikötőt védelmező hullámtörőn végigsétálva nagyszerű kilátás nyílik a kikötőre és Torbay-ra. A végéből teljesen más perspektívában látható a város.



































Jó lett volna még elsétálni a Berry Head felé és megnézni azt a szép homokos strandot közelebbről, melyről feljebb látható néhány kép, de lejárt volna a parkolóegyünk. Így hát elindultunk visszafelé a parkolóhoz, de út közben még benéztünk néhány ajándékboltba és ettünk egy fagyit is.



































Söröskupakokból kirakott halálfej





























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése