Oldalak

2022. július 20., szerda

Essex és Suffolk - 2/2. - Lavenham


2022/06/28 - 2022/06/29.

Utazás dél felé

2. nap - 2. rész

Városnézés Lavenham-ben

Lavenham városa Suffolkban található, valaha virágzott itt a gyapjúkereskedelem és híres volt az itt készült kék posztó, a Lavenham Blue. A 15. század végére a leggazdagabb brit települések közé tartozott, házai a hirtelen jött, majd gyorsan elmúlt gazdagságnak állítanak emléket.

Parkoló a város elején található, úgy tudom ez az egyetlen, de legalább ingyenes. Innét könnyen végig lehet sétálni az egész várost, mivel nem túl nagy.







A Szent Péter és Szent Pál templommal /St Peter and St Paul's Church/ kezdtük a városnézést. A késő középkori építészet e kiemelkedő példájának építése 1486. körül kezdődött és 1525. körül fejeződött be, közvetlenül azelőtt, hogy a reformáció vallási felfordulása megváltoztatta volna az egyház- és társadalomtörténet menetét. A korszak többi nagy suffolki templomához hasonlóan Lavenhamet is helyi kereskedők építették, akik a gyapjúszövetiparban szerezték vagyonukat.







A templomot megnéztük belülről is, nagyon tetszett.



























Sétánkat a fúutcán folytattuk tovább, ahol néha szájtátva figyeltük a jobbra-balra dűlő házakat és találgattunk, hogy vajon ezt hogy sikerült ilyenre építeni? Párom szerint biztos részegek voltak a munkások. :-) Itthon utánanéztem. A város gyors növekedése miatt több házat is kapkodva építettek, nyers fából, ezért amikor a fa megszáradt, a házak váratlan szögekben megdőltek. A színes, favázas házikók most érdekes formát kölcsönöznek a városkának és az ide látogatók hol mosoloygva, hol elképedve figyelik a roskadozó házakat.

A település jóléte sajnos nem tartott sokáig, a Colchesterbe települt holland menekültek ugyanis olcsóbb, könnyebb és divatosabb szövetet kezdtek előállítani, mint Lavenhamban, így a város textilipara tönkrement. Mire az épületek elferdültek, a lakóknak már nem volt pénzük kijavítani azokat, így azóta is úgy maradtak. A város épületei nagyon régiek, legtöbbjük a 15. században épült.




















A Tudor-korban, amikor a város a textilkereskedelemnek köszönhetően virágzásnak indult, a faluban egyre több favázas ház épült, s minél gazdagabb volt valaki, annál több gerendát használt föl, ezzel is jelezvén vagyoni helyzetét. Volt olyan textilkereskedő, akire VII. Henrik büntetést szabott ki, amiért túlzottan fitogtatta vagyonát. A gerendák tehát az akkori tulajdonos vagyoni helyzetéről is árulkodtak. Angliában egyébként ferde házak nem csak Lavenham-ban találhatóak, itt-ott látható 1-1 páldány más városokban is, de Lavenham egyedülálló abban, hogy itt nagyon sok maradt fenn. Mi örülünk ennek, viszont miután a város hanyatlásnak indult, ezekben a házakban lakók valószínűleg kellemetlenül érezték magukat, hogy elavult házban laknak.





























Stan és Pan az egyik ház kertjében

Elmentünk egészen a város végéig, innentől újépítésű házak következtek, úgyhogy visszafordultunk, de most a másik oldalon mentünk visszafelé, így az ellenkező oldalt is jobban le tudtuk fotózni.























Letértünk az útról a Market Place felé, mely régen a piactér volt. Itt volt a városközpont. Még ma is ez a település egyik leglátogatottabb és legérdekesebb része.





A Market Place-en található a Guildhall, mely 1529-ben épült. Mondhatjuk, hogy ez a város egyik legszebb épülete. A National Trust gondozásában van, ingyen bemehettünk volna /csak tagok, amúgy fizetős/, de valahogy nem figyeltük, hogy az épület látogatható, ráadásul National Trustos, így ezt kihagytuk, amit a mai napig sajnálok. Az épületben régen egy katolikus egyesület működött, ami éves díj fizetése ellenében szolgáltatásokat nyújtott a tagoknak, pl. betegség esetén ápolták őket, taníttatták a gyerekeket, csőd esetén élete végéig ellátták az illetőt.

Az épületben meg lehet nézni, milyen volt a Lavenham-i kék posztó, aminek érdekes története van. A város sajnos alapanyaggal nem rendelkezett a szövethez, a gyapjút, Lincolnshire-ból, Northamptonshire-ből és Cambridgeshire-ből szerezték be, amit fonás előtt még festeni kellett. Ehhez a csülleng nevű növényt használták, ez színeszte kékre a posztókat. Ami számomra kissé érdekes, hogy magának a csüllengnek semmilyen része nem kék színű. A növényből nyert anyag pigment és ahhoz, hogy ezt feloldják érdekes módszert alkalmaztak. A gyapjút pár percre vizeletbe és csülleng levelekbe áztatták, majd megszárították. A levegő hatására az anyag fokozatosan bekékült. A fonóknak nem lehetett kellemes, mert utána ezzel a gyapjúval kellett dolgozni és csak a végén mosták ki, amikor a posztó már elkészült, hogy a kellemetlen szagoktól megszabaduljanak.

Guildhall


A Guildhall a község és a katolikus egyesület hanyatlása után börtönként, dologházként, pubként, kápolnaként is működött. Még egy kis érdekesség az épületről, hogy a gerendáit a viktoriánus korban olajfestékkel és szurokkal kenték be, mert úgy gondolták a fekete gerendák még karakteresebbé teszik az épületet. Azonban így a gerenda nem tudott lélegezni és a bezárt nedvesség kedvezett a kártevőknek. Később felismerték, hogy a házat meszelni kell, így 5 évente kézzel meszelik be.





A Market cross-t 1502-ben állították, eredetileg medve-viadalok helyszínéül szolgált.

Market cross








A Little Hall az egyik legrégebbi ház, 1390-ben épült, mely narancssárga színével kirí a többi épület közül.

Little Hall



Szétnéztünk a Market Place-ről nyíló mellékutcákban is, mindenhol ugyanekeket a dűledező házakat lehetett látni. Már az volt furcsa, ha egy ház egyenesen állt.


























































Végül az A1141-es úton sétáltunk vissza a főútra. Ez az utca szintén nagyon látványos volt és itt is nagyszerűen megfigyelhettük a csálén álló házak sokaságát.



















Még egy apró érdekesség a városkáról, ez az egyik forgatási helyszín a Harry Potter és a Halál ereklyéi c. film 1. részében. A város Godric’s Hollow néven jelenik meg, amikor Harry és Hermione találkozik Bathilda Bagshottal a karácsonyi szünetben, de itt található Harry Potter szülőháza is. Legalábbis a filmben... Azt még hozzátenném, hogy valójában egyik szereplő sem járt a városban, a helyszínt külön vették fel, majd a studióban a jeleneteket és a kettőt összemixelték. Az egyik ilyen ház, melyet felhasználtak, a De Vere House, ez volt Harry Potter szülőhelye. A másik épület, mely háttérként megjelenik, a Guildhall.

De Vere House















Mikor kiértünk a fúutcára kissé be volt borulva, ami egy kis pluszt adott a képeknek. Eső ugyan nem esett, hazafelé sem, igazán nagyon szép időt fogtunk ki erre a két napra.














Innét már hazafelé vettük az irányt. Nagyon kellemes két napot töltöttünk el ezen a környéken és boldogok voltunk, hogy mindkét nap valami olyat láttunk, amit eddig még nem. Anglia még mindig tud újat nyújtani...
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése