Oldalak

2022. július 16., szombat

Skócia - Rhins of Galloway - 2/2. - Port Logan Fish Pond


2022/06/17 - 2022/06/19.

Kirándulás a Rhins of Galloway félszigeten

2. nap - 2. rész

Port Logan halastó
/Port Logan Fish Pond/

A botanikus kerttől pár percre található egy látványos halastó, mely szintén a félsziget legnagyszerűbb látnivalói közé tartozik. Közvetlenül a halastónál is van parkoló, de kicsivel előtte is a tengerpart mellett. Mi továbbmentünk a halastóig és ott parkoltunk. Nagyon szép itt a tengerpart, amit akkor is érdemes megnézni, ha nem akarunk bemenni a tóhoz. Mi mindenképp be szerettünk volna, de előbb megnéztük a partot.









A halastó épülete















































A parton el lehet sétálni egészen a kis természetes medencéig, amit régen fürdésre használtak. Ide a fürdőházból lehetett lejutni, mely a halastó épületéhez tartozik. Ma már nem lehet fürdeni benne, a fürdőház csak kilátóként szolgál.

Természetes medence














A fürdőház



A halastavat a gyönyörű, fehérre meszelt házikó rejti a furcsa toronnyal. Ez az egyedülálló látványosság az 1800-as években nyílt meg, és eredetileg halaskamraként működött. Ez a legrégebbi természetes akvárium az Egyesült Királyságban.

A belépésért egy kisebb összeget kell fizetni, ami jelenleg 4 font/fő. Bementünk az épületbe, de ahol jegyet lehet venni épp nem volt senki, mert lent a tónál tájékoztatót tartott. Várakoztunk bent pár percig, majd meguntuk és kimentünk, addig szétnéztünk kicsit mi van a házon túl vagy hogy innét kintről lehet-e látni a tavat, de sajnos nem. Később visszamentünk, akkorra már a fickó is ott volt. Megvettük a jegyeket, ő lejött velünk a tóhoz és elmondta az épület és a tó rövid történetét. Utána magunkra hagyott, hogy nyugodtan nézzünk szét és maradjunk, ameddig szeretnénk.



Egy hatalmas rák a jegyiroda falán

Kilátó a halastó épülete mögül






A tó vizének cseréje természetes úton van megoldva, amit a tenger vize biztosít egy szűrőn keresztül. Néha elég nagyok a hullámok Skócia ezen részén, amik gyakran áttörik a halastó falait. A tóhoz kapcsolódik a kapuház és az őrzőház, az ösvény túloldalán pedig a fürdőkunyhó is, amiről feljebb már írtam. Valamennyi épület ugyanabban az időben épült. A tó tulajdonosai szívesen oktatják a látogatókat az akvárium tengeri élővilágáról.









A halastóban volt egy aranyos rája, ami táncolt a vízben. Erről csináltunk videót is.














Végül megnéztük a kis barlangot, ahol kisebb testű halakat és más vízi élőlényeket lehet megtekinteni.





















Utána még megnéztük a fürdőmedencét a fürdőház kilátójából is.











Visszafelé megálltunk a másik parkolóban, megnéztük ott is a tengerpartot, de az nem volt olyan szép. Utána továbbmentünk Port Logan-be.



























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése