Oldalak

2022. július 16., szombat

Skócia - Rhins of Galloway - 2/1. - Logan Botanic Garden


2022/06/17 - 2022/06/19.

Kirándulás a Rhins of Galloway félszigeten

2. nap - 1. rész

Logan Botanikus Kert
/Logan Botanic Garden/

Reggel nem keltünk túl korán, csak 9 óra körül. Megreggeliztünk, majd elindultunk  a Rhins of Galloway kalapácsfej formájú félszigetére, ahol először a Logan botanikus kertet néztük meg. Ezt már azóta szeretném látni, mióta először feljöttünk Skóciába és egy szórólapon láttam hirdetni, pedig az már jópár évvel ezelőtt volt.

A botanikus kertet 1869-ben hozták létre, és 1969-ben ajándékozták az Edinburgh-i Királyi Botanikus Kertnek. A terület enyhe éghajlata az Atlanti-óceán Golf áramlatának következtében, és a kert védett aspektusának köszönhetően lehetővé teszi olyan növények termesztését, amelyek Skóciában a szabadban általában nem élnének túl, és így Port Loganban messzi területekről származó fajok is virágzanak.

A bejáratnál az út két oldalán egészen a parkolóig végighúzódó pálmasor fogadott minket, ami nagyon jól nézett ki. A belépő 7,20 fontba került, ez nem igazán számít soknak, a látottak alapján.

A Parkoló közelében










Van egy fallal körülvett rész, ami talán a kert egyik leglátványosabb része, mi először ezt jártuk körbe, de előtte beültünk egy kávéra. a kávézó is a fallal körülvett részen található.














A kávézó


A frissítő kávé után elindultunk felfedezni a fallal körülvett részt /Walled garden/, ahol egy meleg napon állítólag valóban trópusi a légkör. Most sajnos kissé felhős volt az ég, a nap csak pár percekre bújt elő és nem is volt túl meleg. Most csak a hangulat volt trópusi, a légkör nem.












































A botanikus kert dinoszaurusza










A kert közepén egy szép halastó található. A halakat valószínűleg etetik a látogatók, mert az összes odasereglett hozzánk, valami finom falatot remélve. De semmi halaknak való nem volt nálunk.
























Koalák ugyan itt nem élnek meg, de az egyik eukaliptusz fára nagyon ötletesen kiraktak két plüss koala macit, csak a feeling kedvéért.






































A kert hátsó részén valami fácán-féle madárka sétálgatott a kicsinyeivel, akik nagyon cucik voltak, de folyton rohantak egy másodpercre nem álltak volna meg és a legtöbb kép, amit csináltunk róluk, elmosódott lett. Sokadik próbálkozásra azért sikerült egy-kettő róluk.




























































A viktoriánus üvegházzal folytattuk a kerti sétát, mely számos különleges, dél-afrikai növénynek ad otthont.










































A gunnera vagy magyarul óriáslapu ültetvény úgy volt kialakítva, hogy alatta át lehetett menni. Itt kicsit elidőztünk és több fotót is készítettünk a hatalmas levelek alatt.


































































Mire végére értünk a kertnek, kisütött a nap is. Ismét beültünk egy kávéra mielőtt tovább indultunk volna.







Egészen hihetetlen, hogy Skóciában egy ilyen egzotikus paradicsomban sétálgathat az ember. Már a bejáratnál, a pálmákkal szegélyezett úton is olyan érzésünk volt, mintha hirtelen egy másik éghajlatú területre csöppentünk volna. Nagyon élveztük a hosszú sétát az eukaliptusz- és pálmafák ligeteiben,  a félelmetes óriás rebarbaraszerű gunnera ültetvény alatt áthaladva pedig tényleg nem mindennapi élményben volt részünk.

A pálmákkal szegélyezett út



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése