Oldalak

2020. november 19., csütörtök

West Yorkshire - Leeds - Szobrok és műalkotások


2020/11/13.

Szobrok és műalkotások Leeds belvárosában

Ismét városnézésre kényszerültünk, amíg az autónk a szervízben volt. Ma is azt mondták, hogy a nap nagy részében ott kell hagyni, úgyhogy már előre kinéztem néhány érdekes alkotást Leeds belvárosában, amit még nem láttunk vagy még nem fotóztam le. Némelyiket nem könnyű megtalálni, úgyhogy a legtöbbhöz címet is írtam.

Nemsokára megtaláltuk az első fotóznivalót, a Time Ball Buildings épület tetején egy óra, felette érdekes szoborral. Nagyon jól nézett ki. A szobor az időatyát ábrázolja /father time/ egy D és egy S betű között, az óra alatt pedig a Tempus Fugit /repül az idő/ felirat olvasható.


Az autóbuszállomás előtti épület falán egy szép festmény hívta fel magára a figyelmet, melynek tetején Blue Rinse felirat áll. A festmény a Cornucopia /Bőségszaru/ nevet viseli, mely Graeme Wilson 20 éves falfestménye. Érdekes jelenetet ábrázol, a bőség római istennőjét, a viktoriánus városiakat, friss termékeket és egy kerubot, amint egy hamarosan megtelő kenyérkosarat szorongat, mindezt egy régi chips bolt oldalán.

Cím: 14 Call Lane, Leeds, West Yorkshire, LS1 6DN

Cornucopia


Ezután a kis bemelegítés után ma is a fedett piacterületen kezdtünk, reggelizéssel, szerencsére elvitelre nyitva voltak a gyoskajás bódék. Én csirkés kebabot ettem sült krumplival. Nem volt rossz és jól is lehetett lakni vele, csak kicsit idegesítő volt, hogy bent nem lehetett leülni, így kint kellett keresnünk egy padot. Persze azok az éjszakai esőzés miatt vizesek voltak, úgyhogy mielőtt leülhettünk volna végre enni, még törölgetnünk kellett róla a vizet. Nem értem mi értelme van ennek, addig nem fertőződünk meg a vírussal, amíg megvesszük a kaját, csak miután leülünk odabent. Na mindegy...

Evés után ittunk egy kávét, ahogy szoktuk, természetesen azt is a padon kellett elfogyasztanunk. Utána elindultunk felfedező körutunkra. 

A piac belső tere

Karácsonyi rénszarvas

Leeds vasútállomása felé igyekeztünk, mivel állítólag valahol bent van egy két méteres betűkből álló Leeds felirat, de akárhogy kerestük nem találtunk semmi ilyesmit, se kívül, se belül. Így az Athena Rising nevű falfestménnyel folytattuk, mely a vasútállomás közelében található. Ez az Egyesült Királyság legmagasabb falfestménye, mely majdnem olyan magasan helyezkedik el, mint a Szabadságszobor. Sehonnan nincs túl jó rálátás, mivel az épület a peronok fölött helyezkedik el, oda pedig csak az utazók mehetnek. A Nomad Clan nevű manchesteri graffiti művészek munkája, akik a város kabaláját, a baglyot állították a középpontba. A hatalmas bagoly mellett egy holdat és egy koronát is láthatunk, amelyek a két művészt, Cbloxx-t és Aylo-t képviselik.

Cím: Athena Rising, Platform, New Station Street, Leeds, West Yorkshire, LS1 4JB.

Athena Rising


Körbejártuk a vasútállomás környékét, hátha van valami jobb szög is, ahonnét le lehetne fotózni, de sajnos nem találtunk.





City Square

A The Majestic nevű épület az 1920-as évek elején moziként épült, de miután azt a 70-es években bezárták, szórakozóhelyként üzemelt tovább. Pár évvel ezelőtt egy tűzvész során súlyosan megrongálódott, ezt követően irodai helyiségekké alakították át a belső termeket.





Aspire templom



The boules Player /A Pétanque játékos/ szobor a Bond Courton található. Ezt a szobrot még sosem láttuk ezelőtt. Az alkotás 4 életnagyságú figurábót ábrázol, egy régi lapos sapkát viselő francia férfit dobás közben, valamint egy lámpaoszlopnak támaszkodó Yorkshire-i családot gyerekkel, akik mindhárman érdeklődve figyelik a játékot. A szobor Lille, Leeds testvérvárosának ajándéka a milleniumi Northern Pétanque Colliers CRE kupa alkalmából. A pétanque egyébként egy francia eredetű golyós játék.

Cím: Bond Court, 2 Bond Street, Leeds, West Yorkshire, LS1 2JZ.




Az Atlasz szobrot csak véletlenül találtuk meg, mely a nemrég megnyílt Atlasz pub bejárati ajtaját díszíti a King Street és a St Paul's utca sarkában.








A Qubek jól el van rejtve a York Place és a Park Place közötti sétányon az egyik ház falára festve. Az alkotás egy hatalmas elefántot ábrázol, melyet a Royal Armouriesban kiállított páncélok ihlettek. Fején fehér rózsagyűrűt visel, mely tisztelgés Yorkshire fehér rózsáinak, a hátán pedig történelmi malmainkat hordozza.

Cím: 31 York Place, Leeds, West Yorkshire, LS1 2BA








Az Abtech House /Abtech ház/ terrakotta fríze szintén figyelemre méltó alkotás, melyet leedsi székhelyű kőfaragók alkottak 135 évvel ezelőtt. Ez a West Riding Union bank székhelye volt a 19. században és művészi alkotással szemléltették globális kapcsolataikat és gazdagságukat. Középen Minerva, a Kereskedelem Istennője látható, míg tőle balra amerikai őslakosok új utat építenek a kontinensen, míg jobbján a föld minden tájáról érkezett emberek teherhajókról pakolnak ki és szalmabálákat mozgatnak. Azonban minél tovább nézzük, annál többet látunk, az olajágakat szállító galamboktól a gőzvonatokig és a pálmafákig.

Cím: Abtech House, 18 Park Row, Leeds, West Yorkshire, LS1 5JA










A Trinity bevesárló központban is vannak érdekes dolgok. Most karácsony tájékán pl. a hatalmas karácsonyfa, de a fő dolog, amiért ma bejöttük ide, az a ló szobor volt.



Equus Altus /A Magas Ló/ egy zsákot szállító Cleveland öbölbeli kanca, csengővel a nyakában, mely 15 méteres magasságban áll. A szobor azoknak az embereknek tiszteleg, akik valaha szekerekkel hordták az árukat a városba.

Trinity Leeds, 40 Briggate, Leeds, West Yorkshire, LS1 6ND



Itt összefutottunk ismerősökkel és kicsit elbeszéltük az időt, közben hívtak telefonon, hogy mehetünk az autóért. Sokkal hamarább kész volt, mint ahogy számítottunk rá, de legalább addig is tartalmasan töltöttük az időnket.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése