Oldalak

2020. augusztus 21., péntek

West Yorkshire - Leeds


2020/08/10.

Városnézés Leeds-ben

A mai nap nem egy tervezett kirándulásra mentünk, hanem csak összekötöttük a kellemest a hasznossal. A szeptemberi skót utazás előtt szerettünk volna egy nagy szervizet csináltatni az autón és csak Leedsbe tudtam időpontot foglalni a mai napra. Nem akartuk későbbre halasztani, mert ha valamit csináltatni kell rajta, még legyen rá elég idő. A Crossgates-en lévő Kwik Fitbe vittük az autót, reggel fél 9-re, ott kellett hagynunk és majd szólnak ha kész. Az ilyet ismerjük, tudjuk, hogy ilyenkor sok időnk van, úgyhogy besétáltunk a városba, Leeds belvárosáról még úgysem készült túl sok kép, pedig évekig Leeds-ben laktunk.

Az extra hosszú York Road-on sétáltunk végig, szerencsére nagyon jó időnk volt, most reggel még kellemes, később már túlságosan is meleg. A Seacroft Kórház látványos óratornyánál kaptam elő először a fényképezőgépet. A kórház 1904-ben épült, az óratorony víztároló toronyként is szolgál, mely 28 ezer gallon víz tárolására képes.

A Seacroft Kórház óratornya

Több, mint 1 órás séta után értünk be a városba és egyből a Kirkgate Market felé vettük az irányt, ami nem más, mint Leeds hatalmas piacterülete, azonkívül Európa legnagyobb fedett piaca. Amikor Leedsbe jövünk mindig itt szoktunk enni, most is azért jöttünk, hogy megreggelizzünk. Mikor Leedsbe költöztünk, ezelőtt 5 évvel, még nem így nézett ki a piac, akkor is volt már fedett belső tere, de kb. csak 2 évvel ezelőtt építették ki olyanra, mint ahogy most látható. Az ételeket áruló bódék egy helyen vannak, de van bőven választék, ki mit szeret. Mindegyik bódéhoz tartozik egy kis leülős rész is asztalokkal, székekkel, nagyon hangulatos az egész, szeretünk ide járni. Kebabot ettünk, ami nem volt olyan finom, mint itthon Uptonban a kedvenc kebabosunknál, de azért rossz se volt, jól is laktunk vele. Utána még kissé nézelődtünk az árusoknál, majd elindultunk várost nézni.

Kirkgate Market





A piac kinti részének bejárata

Nem volt semmi különös célunk, hogy mit szeretnénk megnézni, merre szeretnénk menni, csak legyen valami fotóznivaló, úgyhogy találomra sétálgattunk, bár valamennyire azért ismerjük a várost.





A Victoria Quarter bevásárlóközpont kívülről is eléggé látványos, de állítólag belül is érdemes szétnézni, mi most nem mentünk be, csak kívülről fotóztuk.

Victoria Quarter


Victoria Quarter



Arthur Aaron szobra lett az ezredfordulói szavazás győztese, melyet a város írt ki és egy városi hőst kellett választani. Ezt a belváros keleti szélén állították fel, közel a West Yorkshire Playhouse-hoz. Aaron egyike volt egy második világháorús repülőgépszerencsétlenség túlélőjének, aki segített megmenteni a többi legénység életét. Aaron bronz szobra egy fa mellett áll, amire 3 gyermek mászott fel. A gyerekek az 1950 és a 2000-es év közötti idő múlását képviselik, legfelül egy kislány épp egy békegalambot enged el, ami a szabadságot szimbolizálja.

Arthur Aaron szobra










A West Yorkshire Playhouse látványos épülete ad otthont Leeds színházának.

Playhouse


Leeds Székesegyháza közismertebb néven a Szent Anna Székesegyház templom. Ez a Leeds-i római katolikus püspök székhelye.

Székesegyház

A Székesegyház kertjében különös betonba vásett feliratokra lettünk figyelmesek, ezek valószínűleg sírhelyek lehetnek.












Egy belvárosi utcakép





Szobordísz egy épület falán

A Victoria Square felé haladtunk tovább, itt áll a Városháza épülete, a Town Hall. A téren több szobrot is lencsevégre kaptam.


A tér közepén egy háborús emlékmű található, tetején egy kezében virágot tartó angyal szoborral. Ez már nem az eredeti szobor, azt egy vihar megrongálta, eredetileg kardot és koszorút tartott a kezében.

Háborús emlékmű


A rózsát tartó angyal

A talapzaton Szent György alakja látható, lába alatt a legyőzött sárkánnyal. Másik oldalt pedig egy békét szimbolizáló szecessziós, álmodozó alak jelenik meg köpenyben és sisakszerű fejfedőben, miközben épp egy galambot ereszt szabadon.

Szent György és a sárkány

A Béke szobra

Henry Moore Institute a Művészeti Galéria épülete mellett található, az épület előtt egy érdekes szobor hívta fel magára a figyelmet. Egy furcsa merengő alak ül egy farönkön.



A Művészeti Galéria épülete előtt szintén egy furcsa szobor, egy fekvő női alak látható.




A Művészeti Galéria épülete

Haladtunk tovább a tér leglátványosabb épülete, a Városháza /Town Hall/ felé. A 19. században épült önkormányzati épület adott otthont korábban a bíróságnak és a tanácsteremnek, azonban mára már csak koncertek, konferenciák és esküvők helyszínéül szolgál. Jellegzetes barokk óratornya Leeds szimbólumának minősül.


Az épület klasszikus stílusú, kovácsoltvas bejárata erősen díszített, mely egy lépcsősor tetején található, melyet 10 korinthoszi oszlop ural. A bejárat feletti timpanon figurái a haladást, a művészetet és a kereskedelmet képviselik. A talapzatokon álló négy oroszlán szobrot London állatkertjéből modellezték és portlandi kőből készültek.














Kilátás a Városháza lépcsőjéről

Kilátás a Városháza lépcsőjéről


Szobor az egyik épület tetején


Leeds Metodista temploma

Leeds Metodista temploma


A Váráshozától csak pár percre található a Leeds General Infirmary, azaz Leeds általános kórháza. Épülete kívülről rendkívül látványos. Mellette balra helyezkedik el a Szent György templom.

Leeds General Infirmary

Leeds General Infirmary



Szent György templom


A bíróság épülete

Címer a bíróság épületének tetején

Végül még tettünk egy rövid sétát a belváros utcáin és megkerestük azt a női szobrot, amit már régóta le szerettem volna fotózni.




Az általam mindig is csodált szobor nem más, mint Minerva alakja, aki a kereskedelem és a szövés istennője. Ő képviseli Leeds textiliparral való kapcsolatát az ipari forradalom alatt. A mestermű egy 5 méter magas talapzaton áll Leeds híres bevásárlóközpontja, a Trinity bejárata előtt.

Minerva szobra


Már-már kánikula volt ma Leeds-ben, annak ellenére, hogy 30 foknál nem lehetett több, mégis a páratartalom miatt szinte már elviselhetetlen volt a hőség. Én, aki annyira imád fotózni és csámborogni mindenfelé, most azt montam, inkább menjünk vissza a piacra és üljünk be egy kávéra, ott legalább nincs ilyen meleg. Így is tettünk, majdnem 1 órát ültünk a Kirkgate Market hűvös belső terében, finom vaniliás tejeskávénkat szürcsölgetve. Nagyon vártuk már, hogy szóljanak, végre mehetünk az autóért, de a telefon csak nem akart csörögni. Így hát újra kimentünk a melegbe, de úgy döntöttünk nem várunk tovább, elindulunk visszafelé a Kwik-fitbe, úgyis mire odaérünk az több mint 1 óra. Még csináltam néhány képet út közben, de miután kiértünk a belvárosból, elfogytak a fotóznivalók.



A Duck & Drake-ről azért még írok pár szót. Ez egy kocsma, ahol gyakran szoktak élő rockzenét játszani különböző zenekarok. Egyszer egyik barátunk /az akkori lakótársunk/ elvitt minket ide egy koncertre. Nem mondanám, hogy túl nagy élményként maradt meg bennem, mert nem szeretem a füstös és részeg emberekkel teli helyeket és a koncert sem volt túl jó, de mivel már jártam itt, gondoltam most megörökítem, ha már itt mentünk el mellette.

Duck & Drake

A Kwik fitnél végül kb. 10 percet kellett még várnunk, az autó kész volt, csak még valamit egyeztettek telefonon. Szerencsére nincs nagy baja, az első fékek kicsit kopottak és az akksit cserélni kell, a többi rendben van.

Szeretnék még majd pár dolgot lefotózni Leeds-ben, mivel nem lakunk messze tőle, majd biztos lesz még rá alkalom máskor is.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése