Oldalak

2020. november 12., csütörtök

Derbyshire - Hardwick House and Garden


2020/10/27.

Hardwick Ház és kert
/Hardwick House and Garden/

Egész napra szemerkélő esőt mondott, de le voltak foglalva a jegyek a Hardwick ház meglátogatására, meg amúgyis ki kellett már szellőztetni a fejünket, úgyhogy elmentünk, a rossz idő ellenére is. Ez azon kevés helyek egyike a National Trust gondozásában, ami nyitva van és mindent meg lehet nézni benne. A nagy gépemet a kocsiban hagytam, mert nem akartam, hogy megint szétázzon, így ma csak telefonnal fotóztam.

10 órára foglaltam a jegyeket, pontosak voltunk, pont akkorra értünk oda, de amúgy utána még fél óráig beengednek, azon túl már nem garantált. Maga a Hardwick kert nem olyan nagy, mint amekkorára számítottam, viszont maga a birtok területe hatalmas, azonban nem mindegyik része fizetős és sokminden most nem is volt nyitva, pl. a ház mellett lévő romos épület, ami az English Heritage tulajdonában van, most épp felújítás miatt zárva. Szóval majd ha a többi látnivaló is kinyit, valószínűleg még visszajövünk megnézni azokat is, valamint az ingyenes parkot, ami szintén a birtok része.

A ház csak 11:30-kor nyitott, úgyhogy addig megnéztük a kertek nagy részét.



Benéztünk az istállóba, ahol most egy kis Halloween-es kiállítást lehetett megtekinteni, a végében pedig a kovácsműhelybe kukkanthattunk be. Maga az istálló egyébként főleg a kisebb gyerekek foglalkoztatására szolgál.















Az ajándékbolt épülete




A Hardwick Hall építészetileg korát meghaladó, 16. századi vidéki kúria híres faliszőnyeg- és kézimunka-gyűjteménnyel. Az erzsébet korabeli házak egyik csodálatos példánya. Bess of Hardwick, Shrewsbury grófnője számára épült.



Bess eredeti kertjeiből kevés maradt, mégis látványosak. Az erzsébetkori stílusban felállított négy téglalap alakú udvar mindegyikének saját kertje van, magas homokkő falakkal körülvéve. Megtekinthetjük a lágyszárú növényeket, a zöldség- és gyógynövénykertet, valamint egy gyümölcsöst.












A kert egyik legszebb része a gondosan formára vágott tiszafa boltíves sövényei alatt található 4 szobor. Kevés információt találtam arról, hogy kiket ábrázolnak, valószínűleg 4 múzsát testesítenek meg.























A kiterjedt területen található a Hardwick Old Hall is, mely egy korábbi ház, amit az új csarnok építése után a vendégek elszállásolására használtak. Ennek az épületnek ma már csak a romjai tekinthetők meg, feljebb említettem, hogy most épp felújítás alatt van, ezért sajnos azt nem láttuk. Azt az épületet az English Heritage kezeli, amikor nyitva van, külön jeggyel tekinthető meg, de English Heritage tagoknak ingyenes.

Hardwick Old Hall








Hardwick Hall



Fél órával a ház nyitása előtt beálltunk a bejárat elé, hogy ne kelljen túl sokat várnunk mire bejutunk, ugyanis egyesével engedik be az embereket, kisebb szünetekkel. Jól tettük, hogy időben jöttünk, mert néhány perccel később már elég hosszú sor állt.



A ház nagy hímzésgyűjteményt tartalmaz, melyek többnyire a 16. század végéről származnak, melyeknek egy része Bess "ES" monogramját tartalmazza, és valószínűleg maga Bess készítette őket. Ezen kívül nagy mennyiségű faliszőnyeg és bútor is található, szintén a 16. és 17. századból. A ház figyelemre méltó tulajdonsága, hogy a jelenlegi bútorok és egyéb tartalmak nagy részét egy 1601-ből származó leltár tartalmazza.






















































Kápolna




A végén a szolgálók helyiségeit és a konyhát tekinthettük meg. Itt már kisebb volt a fényűzés, mint az épület többi részében.















A kertből még hátra volt a ház mögötti rész, már csak azt nem láttuk. Ebből a szögből elég szépen rá lehetett látni a régi Hardwick házra is:




Itt is van két szobor, mely ha információim nem csalnak, két mitológiai alakot, Salomét és Bacchust ábrázolja.








Esernyőfa





Bess szobra






Benéztünk még a gyümölcsöskertbe is. Ott is nagyon szép őszi színekben pompáztak a fák.










Ennyi volt a mai kiruccanásunk. Az eső továbbra is szemerkélt, kitartóan. Ilyen időben nem volt kedvünk semmihez, úgyhogy innét egyenesen hazamentünk.



Hardwick House and Garden

Cím: Doe Lea, Chesterfield S44 5QJ
Belépő: 10 font /2020-ban/







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése