Oldalak

2020. november 16., hétfő

West Yorkshire - Leeds - Leeds and Liverpool Canal


2020/11/02.

Séta a Leeds - Liverpool csatorna mentén

Olajcserére vittük az autót és a nap nagy részében ott kellett hagyni, úgyhogy addig elmentünk Leeds belvárosába várost nézni. Tehát ismét kényszerű városnézés volt, mint a múltkor, ezúttal a River Aire folyó partját sétáltuk végig, mely egyben a Leeds - Liverpool csatorna része.

Mint szokás szerint most is a piac fedett területére mentünk először, ahol ettünk egy csirkés wrap-ot. Nem volt rossz, de nekem túl sok volt benne a hús, alig lehetett megfogni, mert minden esett ki belőle. Utána ittunk egy capuccinot egy másik bódénál, az viszont nagyon finom volt. Amíg megittuk leültünk az egyik asztalhoz. Nem siettünk, volt időnk bőven. Miután jóllaktunk és megkávéztunk, elindultunk az Aire folyó felé. A folyópartot egyébként már régóta szerettem volna végigfotózni, mert nagyon szép, azt mindenképp érdemes megnézni. Többször is sétálgattunk már errefelé, de fotókat sose csináltam. Most bepótoltam ezt is.

Leeds Corn Exchange bevásárlóközpont




Egy gömb a The Calls street-en




A Centenary Bridge-nél /Centenárium híd/ kezdtük a folyóparti sétánkat. Ez a híd régebben közkedvelt volt a szerelemlakatok tekintetében, amikor is a szerelmesek szerelmük jeléül egy lakatot tettek a híd korlátjára. Ezeket azonban az önkormányzat eltávolította, azóta nem szabad lakatokat helyezni rá. Ezt egy tiltó tábla is jelzi.

Centenary Bridge

Centenary Bridge



Kilátás a hídról a folyóra




Centenary Bridge lentről nézve

A falra festett szürke gémet úgy tervezték, hogy magas vízállás esetén elsülledjen, majd amikor a víz szintje lejjebb megy, újra előbukkanjon.








A Crow Point Bridge /Korona Híd/ pirosra festett hídja 1842-ben épült. Ezt 1995-ben felújították és biztonságosabbá tették, mivel a régi híd már alkalmatlannak bizonyult a nagy forgalmú közlekedésre.

Crow Point Bridge



A hídtól jobbra egy látványos alagúton át vezet tovább a gyalogos forgalomra kialakított sétálóút, mivel a híd alatti járda általában mindig víz alatt van, így az többnyire járhatatlan.













Leeds Dock

A Knight's Way Bridge /Lovag útja híd/ daruszerű ferdekábeles gyaloghídján átmentünk a túloldalra. A folyó ezen a részen két részre szakad, középen egy kis szigetet létrehozva, a River Aire Islandot.

Knight's Way Bridge



River Aire Island





River Aire Island

Visszaérkeztünk a Crow Point hídhoz, amin visszamentünk a másik oldalra.

Crow Point Bridge

Újra a Knight's Way Bridge felé vettük az irányt, de ezúttal nem mentünk át rajta, hanem továbbmentünk a folyó mentén.








A Brewery Wharf, azaz Sörfőzde Rakparton áll a Steeped Vessels /Teli hajók/ című műalkotás, mely 3 felfordított bárkából áll, amik állvány formát képeznek. Az eredeti rakpartot a közeli nagy sörfőzdében előállított áruk szállítására használták. A szobron az uszályok elvont formája az árpa szárát is képviselik, amely a sörfőzés egyik legfontosabb összetevője. Az árpaszárakhoz árpaszemek vannak csatlakoztatva és néhány árpaszemecske a földön is szétszóródott.

Steeped Vessels






A Victoria Quays fából készült látványos gyalohgídja a Centenary Bridge-től nem messze található. A Flyboat House és a Dock House között helyezkedik el. Az itt lévő vízparti raktárakat lakóingatlanokká alakították, ez a híd az itt lakók kényelmét szolgálja. Gyakorlatilag bárki megnézheti, de csak a lakók vehetik igénybe. Mi ezt egy kicsit megszegtük és átmentünk rajta.












Leeds talán egyik legszebb hídja a Leeds Bridge, mely 1870-ben épült. Azonban a híd története ennél jóval régebbre nyúlik vissza, egészen a 14. századig. A középkori hidat többször is kiszélesítették, mielőtt a mai hidat annak helyére építették volna.

Leeds Bridge


Leeds Bridge






A Victoria Bridge /Győzelem Híd/ építése 1839-re fejeződött be. Egyetlen elliptikus ívből áll, fölül négyszög keresztmetszetű párkányokkal.

Victoria Bridge




A Granary Wharf gyaloghídja közvetlenül a pályaudvar mellett található. Egyik oldalán tartóoszlopokhoz rögzített kábelek tartják, hogy ne támaszkodjon a mögötte lévő épületre. Ezen a hídon végigsétálva egy nagyon érdekes helyre jutottunk, az Aire folyó fölé épített vasútállomás alatti alagutakhoz.

















A folyópartot nagyjából végigjártuk, de még mindig nem telefonáltak, hogy mehetünk az autóért, úgyhogy muszáj volt még sétálgatnunk kicsit. Szétnéztünk a City Square-en, azaz Leeds fő terén.

A Leedsben született Kenneth Armitage a 20. század egyik legjelentősebb szobrászaként ismert, a Mill Hill kápolna előtt található Legs Walking /Sétáló lábak/ szobor is az ő nevéhez fűződik.  Ez volt az utolsó előtti szobra mielőtt meghalt volna.

Sétáló lábak

Mill Hill kápolna

Leeds fő tere egy háromszög alakú területen helyezkedik el, ahol 6 utca fut egybe. Az egyetlen épület, melynek homlokzata közvetlenül a térre néz, az a hajdani Főposta épülete /General Post Office/. A tér több szobornak is otthont ad.

A volt Főposta épülete

A volt Yorkshire Bank épülete

A téren található nagy lovas szobor Edwardot, a Fekete Herceget ábrázolja. A szobr vita tárgya volt, mivel Edwardnak nem volt kapcsolata Leeds-el. A talapzaton található domborművek  a herceg nevezetes győzelmeit ábrázolják.

Edward lovas szobra






A 8 Nimfa névre keresztelt szoborcsoport a tér legvitatottabb eleme. Félkör alakban 4-4 meztelen, lámpát tartó nő sorakozik. Kétféle nimfa ismétlődik, az egyik a Morn, aki jobb kezében lámpát tart, a bal kezével pedig virágokat szorongat, a másik az Even névre hallgat, ő a bal kezében tartja a lámpát, jobb kezét pedig a fején nyugtatja.







A régi főposta előtt 4 szobor áll, az egyik oldalon James Watt és John Harrison, a másik oldalon Dr Hook és Joseph Priestley alakja látható. Bár James Wattnak szintén nem volt konkrét kapcsolata Leeds-szel, híres mérnök volt, és karakterizálta azt a technológiai változást, amely miatt Leeds város lett. John Harrison helyi szövetkereskedő és Leeds kegyeltje volt, templomot és gimnáziumot épített.

James Watt és John Harrison



James Watt

John Harrison

Dr. Walter Hook Leeds helytartója jelentős hatással volt a város vallására és oktatására egyaránt. Feladata volt a plébániatemplom és harminc iskola újjáépítése. Joseph Priestley, a híres kémikus és teológus 1767 és 1773 között Leedsben élt, és a téren lévő Mill Hill kápolnának volt a lelkésze. A helyi sörfőzde szén-dioxidját felhasználva folytatta gázokkal való kísérleteit.

Dr. Walter Hook és Joseph Priestley

Dr. Walter Hook

Joseph Priestley

Még mindig nem tudtunk semmit az autóról, de már meguntuk a városnézést, úgyhogy elindultunk vissza a szervízbe. Mire odaértünk kész is volt, azonban 1 hét múlva újra jönnünk kell, hogy a másik problémát is megcsinálják. Tehát nemsokára folytatom egy újabb Leeds-i városnézéssel...







Kapcsolódó bejegyzések:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése