Oldalak

2018. augusztus 17., péntek

Yorkshire Dales - Fewston and Swinsty Reservoir walk

2018/07/16.

Túra a Fewston és Swinsty víztározó körül


Leedstől nem messze található ez a 2 víztározó, melyet körbe lehet sétálni. Az alábbiakban erről a túráról fogok írni.

A parkoló Swinsty északi részén

Túra táv: 7,5 mérföld 
Minimum szükséges idő: 3-4 óra
Legmagasabb pont: 100 méter
Nehézségi fok: Könnyű, jó utakon
Parkoló: Mi a Swinsty északi részén található ingyenes parkolóból indultunk, de van másik 2 parkoló is /lásd a térképen/.

Térkép

A parkolót könnyen megtaláltuk, a víztározónál egy tábla jelezte is, hogy merre kell mennünk, de egyértelmű volt. Mindhárom parkolóban található piknik asztal, ha esetleg valaki piknikezéssel is egybe szeretné kötni a sétát. Nem muszáj mindkét víztározót körbesétálni, úgy is lehetséges, hogy csak az egyiket, hiszen mindkét tó teljesen körbejárható, viszont érdemes időt adni magunknak mindkettőre.

A parkolóban található egy térkép, mely csak az adott víztározót ábrázolja, viszont jól le van írva, hogy a parkolóból merre induljunk el.

Látni fogunk egy kőfalat a térképpel szemben, arra induljunk el, majd forduljunk balra a gyalogútra. Miután kiérünk az aszfaltos útra, forduljunk jobbra, egészen addig, amíg el nem érünk egy átjáróig, mely a jobb oldalon található. Menjünk ár ezen a kapun és kövessük a gyalogutat. A tónak mindig a jobb oldalunkon kell lennie, ez jó támpont az útvonalat illetően.

Piknikasztal a túra elején

Az aszfaltos út felé

Az aszfaltos út

Swinsty víztározó

Swinsty víztározó


A Fewston és a Swinsty víztározók a Yorkshire Water tulajdonában vannak, az 1870-es években épültek, és Leeds számára szolgáltatnak vizet. Valójában a Fewston a Swinstybe folyik, így a két víztározó egymásnak a kiterjesztései.






A gyalogút


Az út elején fülledt meleg volt, majd később beborult és kaptunk egy kicsit az esőből is, de szerencsére csak csepergett és hamar elállt.



A túra nagy része erdőn keresztül vezet. Az ösvény nagy százalékban szinte közvetlenül a víztározók mellett halad, ezért madarak, virágok és a természet erői uralják a sétát. Nem a leglátványosabb túra ez, de ha adunk időt magunknak, hogy felfedezzük mi van körülöttünk, akkor élvezhetjük a természet szépségeit és hangjait. A vízen rengeteg vadon élő állatot fedezhetünk fel, leggyakoribb a kanadai lúd, a tőkés réce, a fulica és a nyári lúd, de főként tavasszal hattyúkat és kormoránokat is láthatunk.







Amikor az út jobbra fordul, két lehetőségünk van. Tovább mehetünk egyenesen és akkor teszünk egy plusz 1 mérföldes kitérőt vagy jobbra fordulhatunk a gát felé. Mi az utóbbit választottuk.





Ahogy tovább haladunk, kiérünk az erdőből és néhány épületet pillantunk meg. A kis háznak a fák között kicsit olyan elhagyatott feelingje volt, nem tudom laknak-e benne vagy hogy mire használják, de jól nézett ki.

Ház a fák között


Kicsit távolabb egy nagyobb ház is volt.




Ezután egy hídon haladtunk át, mely alatt láthatjuk  gátat is.

Híd

A környező tájkép

Swinsty víztározó


Swinsty gát

Swinsty gát

Swinsty gát

Swinsty gát

Ismét erdős rész következett, az ösvény most közvetlenül a Swinsty víztározó mellett halad el.









Találtunk egy elágazást balra, valójában meg szerettük volna keresni a másik parkolót, mert elvileg ott van WC is, láttuk is a táblát, melyen ki volt írva, de 10-15 perces gyaloglás után sem találtunk semmiféle parkolót, úgyhogy a következő elágazásnál jobbra fordultunk és visszamentünk az eredeti ösvényre.






Vissza az eredeti ösvényre







Mikor elérkezünk az aszfaltos úthoz, ismét 2 lehetőségünk van: vagy átmegyünk az úton és folytatjuk tovább az ösvényen, mely már a Fewston víztározó területe. Másik lehetőség, hogy balra fordulunk, végigmegyünk a gát felett és visszafordulunk a tó másik oldalán. Így csak a Swinsty víztározót járjuk körbe. Mi az előző verziót választottuk, bár nem tudatosan, igazából csak az egyik tavat szerettük volna körbejárni, de nem figyeltünk, hogy az aszfaltos út után már a másik víztározó következik. Viszont nem bántuk meg, ugyanis a Fewston víztározó a szebbik.

Aszfaltos út a 2 víztározó között


Fewston víztározó




A gyalogút melletti színes virágok nagyon jól mutattak.








A kilátás a tóra egyre szebb lett.






Átmentünk a Thackray patak felett, mely a Fewston víztározót táplálja.

Thackray patak

Pillangó a virágon













Egyre gyülekeztek a viharfelhők felettünk, kicsit olyan vihar előtti csend érzésünk volt. Azt hittük, nagyon nagy zuhi lesz, villámokkal, mint otthon Magyarországon, de csak egy rövid kis csendes eső lett belőle. Amit persze nem bántunk, mert nem szívesen áztunk volna meg.

Gyülekeznek a viharfelhők








Elérkeztünk a víztározó végéhez, itt egy kicsit nagyobb kerülőt kell tennünk, kissé eltávolodunk a tótól, ugyanis itt folyik a Washburn folyó, szintén a Fewston vizébe, így a gyalogutat csak kerülővel lehetett megoldani.

A Washburn folyó



A Washburn folyó
A távolban egy templom tűnik elő.




A kitérő után visszafordulunk a tó másik oldalára.










Ismét elérkezünk az aszfaltos úthoz, mely a 2 víztározót választja el egymástól.


Itt át kell mennünk az út másik oldalára, de ne a szemben lévő gyalogutat válasszuk, hanem amelyik közvetlenül a víztározó mellett halad el.



Az aszfaltos úton átkelve ismét elérkezünk a Swinsty víztározó területére.






A rövidke eső után kisütött a nap.







Swinsty víztározó




Végül visszaérkeztünk a parolóhoz.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése