Oldalak

2018. augusztus 4., szombat

North Yorkshire - Scarborough

2018/07/09.

Séta Scarborough tengerpartján


Az elkövetkező pár napban egy kicsit nosztalgiáztunk, ugyanis itt volt nálunk nyaralni a párom lánya és megmutattunk neki néhány olyan helyet, ahol mi már jártunk. A mai nap Scarborough-ra esett a választás, ahol már második alkalommal voltunk.

Scarborough Észak-Yorkshire-ben található, az északi-tenger partján fekvő város. A város régebbi része a kikötő körül helyezkedik el, és egy sziklás hegyfok védi. A lakossága mintegy 61.000 fő. Scarborough a legnagyobb üdülőhely a Yorkshire partján. A városban megtalálhatók a halászati és szolgáltató iparágak, beleértve a növekvő digitális és kreatív gazdaságot, valamint turisztikai célpontot. A városban élő emberek Scarborians néven ismertek.

Scarborough tengerpartja

Nem volt túl jó időnk aznap, kezdetben volt némi köd is, ami később felszállt, de a nap nem nagyon akart kisütni. Egy kissé az eső is szemerkélt délelőtt, de szerencsére hamar elállt.



Scarborough világítótornya a 18. században épült, a Vincent's Pier-en áll, amelyet William Vincent mérnök után neveztek el.

Világítótorony




A tengerparton volt négy aranyos póni, amire a gyarekek felülhettek. Én szívesen kipróbáltam volna, de felnőtteknek nem lehetett. Viszont a rossz idő miatt nem nagyon volt vállalkozó, aki felült volna rájuk.

Pónik



A Grand Hotel Scarborough magas színvonalú viktoriánus épülete, melynek építése 1867-ben fejeződött be. A tengerparti oldalon 13 emelet található.

A Grand Hotel épülete








A parton található egy kisvillamos, amivel felmehetünk a városba, így nem kell a meredek utcákat megmászni, ha beljebb is szét akarunk nézni.

Kisvillamos, mely felvisz a városba



A Spa Bridge /Spa híd/ többszörös öntöttvas gyaloghíd ritka példány, melyet 1826-ban építettek és 1827-ben nyitottak meg. A városközpontot köti össze a Scarborough Spa komplexummal.

Spa Bridge

Az alább látható kör alakú épület a Spa Bridge mellett található, melyet múzeumként építettek a 19. század elején.

Múzeum


A Sacrborough Spa épülete



A város földrajzának legszembetűnőbb eleme a magas, sziklás hegység, amely az Északi-tenger felé néz. Ez a hegyvonulat szegélyezi a Scarborough kastély 11. századi romjait, és a tengerpartot két öbölre osztja, egy északi és egy déli részre.

A domb tetején Scarborough vára


Az egyik tengerparti büfében vettünk hot dog-ot és leültünk a hangulatos kis asztalhoz, ami ki volt téve a büfé előtt. Olyan rossz hot dog-ot már régen ettünk, de éhesek voltunk, úgyhogy egy részét megettük.

Itt ettünk...

Világítótorony

Scarborough tengerparti sétánya tele van jétéktermekkel, 4-5 ilyen casino is található közel egymáshoz. Amikor itt járunk, mi is be szoktunk térni, de sosem költünk ott sok pénzt, mert nyerni nem nagyon lehet, csak veszíteni.

Jétékterem

Egy horgony a kikötőben

Kávézó

A "Kapuház" /Gatehouse/ 1906-ban épült, és a 17. és 19. század között a hajóépítést szolgáltatta.

A Gatehouse és a vidámpark

Gatehouse

A kikötővel szemben lévő sziklás rész


A South Bay /Déli öböl/ volt az eredeti középkori település és kikötő, amely az óvárost alkotja. Ez továbbra is fő turisztikai terület, homokos stranddal, kávézókkal, szórakozási lehetőségekkel, játszóházakkal, színházakkal. A modern kereskedelmi központ 400 méterre északkeletre található a kikötői területtől, mely tartalmazza a közlekedési csomópontokat, a fő szolgáltatásokat, a vásárlást és az éjszakai életet. A kikötőben jelentős újítások történtek, köztük egy gyalogos-barát sétány, utcai világítás és ülőhelyek.

Yacht kikötő

Halászati eszközök a kikötőnél


Világítótorony

Bethel Mission kápolna /jobbra/

A lenyűgöző Godfrey Walker emlékkút a kikötőnél található. A 19. században Londonban egy egyesületet hoztak létre, abból a célból, hogy tiszta vizet biztosítsanak a munkásosztálynak és az állatoknak. Scarborough, mint fejlődő város szintén felépítette a saját ivóvizes kútját, melyet Godfrey Walker üzleti vállalkozó és felesége jótékonységi célból emelt. A kút egyik oldalán egy itató található a lovak számára, másik oldalon pedig ivóvíz az embereknek. A kúton egy felirat található: "Itasd meg szomjazó lelkedet és adj hálát Istennek".

Godfrey Walker emlékkút






Bementünk a Terror Tower nevű horrorházba, ahol különböző horrorfilmben szereplő rémlényekkel és jelenetekkel próbáltak minket rémisztgetni. Egyetlen résznél ilyedtem meg, amikor hátranéztem és ott volt mögöttünk a sikolyból az álarcos fickó és jött utánunk, az egyik ajtó mellett pedig beindította a láncfűrészt.



Ravenscar

Scarborough után hazafelé még megálltunk Ravenscarban, ami egy tengerparti falu Scarborough mellett. Csak a tengerparti részt néztük meg, mert azt olvastam, hogy szoktak ott fókák lenni. Csak az volt a baj, hogy a part túl messze volt onnét, ahol megálltunk, lementünk egy darabig, de aztán feladtuk és visszamentünk az autóhoz.

Ravenscar tengerpartja



A környező dombok















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése