Oldalak

2018. augusztus 15., szerda

Liverpool stadionlátogatás

2018/07/12.

Egy madridista az Anfield Road-on



A mai napon Liverpoolba látogattunk, de ezúttal nem városnézés volt a cél, hanem hogy megnézzük a Liverpool stadionját. Én nem ragaszkodtam hozzá, a többiek akarták nagyon megnézni, nekem, Real Madrid drukkernek semmi különösebb érzelmi vonzata nem volt.

A stadiont röviden csak Anfieldként emlegetik. Ez a stadion az UEFA besorolása szerint 4 csillagos, emellett a Liverpool FC-nek az otthona. Eredetileg az Everton FC pályája volt.

Magyarországon közkeletű tévedés a Liverpool otthonát Anfield Roadnak nevezni, feltételezve, hogy a stadionnak nincs saját neve, és a közterület elnevezése miatt emlegetik Anfieldként, de ez hibás, hiszen a létesítményt a neki helyet adó kerület tiszteletére keresztelték el Anfield-nak (tehát Road nélkül).

A parkoló keresésével kicsit meggyűlt a gondunk. Van ugyan egy kisebb parkoló közvetlenül a stadionnal szemben is, de a 90%-a lefoglalt hely, tehát oda mi, mezei emberek nem parkolhatunk, de ha szerencsénk van, elcsíphetünk ott is egy szabad helyet, amin nincs felfestve a "reserved" felirat. Nekünk nem volt szerencsénk. Azonban van egy másik parkoló is, egy sokkal nagyobb, melyet az előbb említett parkolóból láthatunk is, ha átnézünk a szemközti részre, de abból a parkolóból az nem megközelíthető, körbe kell menni az úton. Viszont jó hír, hogy legalább ingyenes.

Parkoló

A klub történetének két legsikeresebb menedzsere előtt tisztelegnek a híres anfieldi kapuk. A Shankly Kapu az egyesület szellemiségét megteremtő, legendás Bill Shankly-ra emlékeztet, aki 1959 és 1974 között tartó regnálása alatt Anglia meghatározó csapatává emelte a Liverpoolt, míg a Paisley Kapu az utódjának, Bob Paisley-nek állít örök emléket, akinek kilenc évig tartó irányítása alatt a Vörösök hat bajnoki címet és három BEK trófeát szereztek. A Shankly Kapu felett olvasható a Gerry & The Pacemakers klubhimnusszá emelkedő híres slágerének refrénje, a "You'll Never Walk Alone".

Shankly Kapu

A Liverpool címere a stadion egyik külső oldalán

A környék

Ajándékbolt

Jegyvásárlás után nem engednek ám csak úgy be minket, táskaellenőrzés van, mint meccsek előtt. Aztán megvárják, amíg pár ember összegyűlik és egyszerre engedik be a csoportot, azonban a túra nem vezetett, viszont a jegy mellé kapunk egy kis kütyüt, amin meghallgathatjuk, hogy épp mit látunk, de mi nem kértünk, bár több nyelven is elérhető volt, magyarul persze nem. Amint beléptünk az alaksorba, kaptunk egy rövid tájékoztatást egy öltönyös férfitól, aki elmondta hogyan használjuk a kütyüt meg sok más dolgot /a felét nem értettük, de nem számít/. Azt viszont kristálytisztán értettem, hogy a végén azt mondta: "Real Madrid drukkerek ne!". Én csak lapítottam és mosolyogtam magamban, azért ez jól esett, hogy a kedvenc csapatomat még itt is megemlítik. Igen, tudom, hogy mindenki fél a Real Madridtól, mert azért a statisztikák nem hazudnak!

Itt tartották az eligazítást

Az eligazítás végén elindultunk felfelé a lépcsőkön, míg végül egy csarnokban kötöttünk ki. Innét első megálló egy kisfilm vetítése volt, melyre csak akkor lehet bemenni, amikor beengednek, vagyis, amikor az előző csoport végzett a filmmel. A film természetesen a csapatról szól és a szurkolóiról.

Rafael Benítez képe a falon


A vetítés után beléphettünk a stadion felső nézőterére, ahonnét az egész pályát be lehetett látni.

A stadion lelátójának több része is el van nevezve, de a leghíresebb a Kop. A híres Kop részt eredetileg Oakfield Road Embankmentnek, majd Walton Breck Banknek hívták. 1906-ban a Liverpool és a Preston North End vezetői átnevezték a saját pályájukon az egyik kapu mögötti lelátót "Spion Kop"-nak, így tisztelegve a második búr háborúban az azonos nevű, Natalban lévő dombon vívott Spion Kop-i csata halottjai előtt (a Spion Kop harcmezején vereséget szenvedő lancashire-i ezred áldozatai közül a legtöbben liverpooliak voltak). Később sok másik pálya is adoptálta a Kop nevet egy-egy lelátójának.

Fénykorában 30 000 fő befogadására volt alkalmas, ezzel a The Valley-ben található East Stand után a második legnagyobb egyszintes lelátó volt a világon. A helyi folklór szerint a Kop népe valóssággal "beszívta a labdát a kapuba", ha a Liverpool arra támadott. Hagyományosan, ha a Liverpool csapatkapitánya nyeri meg a pénzfeldobást a mérkőzés elején, azt választja, hogy a második félidőben támadhasson a csapat a Kop felé és rendszerint az ellenfél hangos pfújolást kap, ha miután megnyerte a pénzfeldobást, ezt az íratlan szabályt felrúgja. A lelátó kapacitását az 1975-ös, a sportpályák biztonságáról határozó törvény 22 000 főre korlátozta, majd az 1989-es Hillsborough-tragédiát követő Taylor-jelentés tovább csökkentette. Végül 1994-ben teljesen átépítették, az újonnan elkészült Kop megőrizte egyszintes jellegét, de csak ülőhelyek vannak benne, befogadóképessége pedig 12 409 főre csökkent.

A Kop Kemlyn Road felőli sarkában egy gigantikus zászlórúd áll, ez a világtörténelem egyik legelső vas gőzhajójának, az SS Great Eastern-nek a főárbóca volt. A hajó Rock Ferry közelében felrobbant, az árbócrúd a Mersey-folyón sodródott, mikor kifogták és az éppen zászlótartót kereső liverpooli vezetők azonnal megvásárolták.


A túra további részében különböző helyiségeket nézhettünk meg, pl. bárterem, öltöző, interú szoba, stb.





Bárterem

Bárterem

Bárterem

Bárterem


A tanácsterem

A tanácsterem

A hazai csapat öltözője


Az öltöző mosdója

Itt adják meccs után az interjút


Orvosi szoba

Orvosi szoba

Az ellenfél öltözője



Interjú terem

Interjú terem

Párom beült "interjút adni", annyira jól eljátszotta, hogy még az ott dolgozó nő is belecsapott a tenyerébe és valami olyasmit mondott, hogy ilyen mérges managert még nem látott itt. Négy kép készült az eljátszott interjúról, kezdetben nyugis, majd egyre fokozottabb hangulatban:





A Paisley-kapun áthaladva, a klub ajándékboltja előtt áll Shankly szobra, a talapzatán a "He made the people happy" (Boldoggá tette az embereket) felirat hirdeti, hogy mekkora hatással volt a tevékenysége a Liverpool szurkolóira. A létesítményen belül, a játékoskijáró felett egy "This is Anfield" (Ez Anfield) feliratú plakát díszeleg, ezt még a skót legenda helyezte el itt, elmondása szerint azért, hogy "emlékeztesse a fiainkat, hogy kikért játszanak - és emlékeztesse az ellenfeleinket, hogy kik ellen játszanak."

Shankly szobra

A túra nem tartalmazza a múzeumot és a trófeatermet, azt a bejárat utáni helyiségben lehet megnézni, ott azt sem kérték, hogy mutassuk fel a jegyünk, valószínűleg a ennek a megtekintése ingyenes, de ezt nem tudom biztosan.




















Sálgyűjtemény





Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem nézett ki jól a stadion belülről, tényleg nagyon profin és összkonfortosan meg van csinálva, de más úgy megnézni egy stadiont, hogy szeretem a csapatot és más úgy, hogy nem...




A szöveg forrása: Wikipédia











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése