Oldalak

2022. január 29., szombat

Wales - 3/2. - Ceredigion - Cardigan


2022/01/22 - 2022/01/25.

Utazás Ceredigionba

3. nap - 2. rész

Városnézés Cardiganban

A Ffynone vízesés után szerettük volna megnézni a közelben lévő The Cilwendeg Shell House Hermitage-et, ami egy kagylókkal telerakott látványos kis erdei házikó, afféle mesébe illő. El is indultunk oda, de mivel magánterületen van, csak csütörtökönként látogatható és ma pont nem az volt, így fájó szívvel, de nem hajthattunk be az odavezető útra. Sajnos nem tudtam, hogy egy héten csak egy nap van nyitva a látogatók számára, csak mikor láttuk kiírva. Mindenesetre megjegyeztem és majd ha egyszer csütörtökön pont arra járunk mindenképp megnézzük, most pedig tovább hajtottunk Cardigan városába.

Találtunk egy parkolót a város szélén és vettünk jegyet néhány órára, majd a kastély felé kezdtünk el sétálni.

A város a Teifi-folyó árapály-partján fekszik, azon a ponton, ahol Ceredigion találkozik Pembrokeshire-rel. A település a 11. század végén vagy a 12. század elején épült normann kastély körül alakult ki. A város a 18. században fontos kikötővé vált, de a 20. század elejére a sekély víznek köszönhetően hanyatlott.

Cardigan a walesi Ceredigion /Ceredig földje/ angolosítása, amelyet egykor normann kastélya irányított. Ceredig állítólag Cunedda Wledig egyik fia volt, akit a walesi legenda szerint északról érkezett, hogy visszaszerezze a római Nagy-Britanniában található területeket a megszálló írektől a késő ókorban.

A parkoló közelében

A belvárosban van néhány szebb épület és eléggé hangulatosak az utcái, engem mégsem fogott meg igazán a város.













A Guildhall épülete









Megérkeztünk a híd kilátójához. Itt megpihentünk egy kicsit és megettük a belvárosban vásárolt süteményt, majd megnéztük a hidat közelebbről is.








A Cardigan kastély várfala


Vidra szobor





A Teifi folyót évszázadok óta híd szelte át itt. A korai fahidak sebezhetőek voltak az árvízkárokkal szemben. Az egyik a 13. században, egy másik a 16. században pusztult el. A jelenlegi kőhídról azt feltételezik, hogy a 18. század elejéről való. Az egyik boltív 1726-ban épült, a boltív feletti tábla szerint. A 19. században a forgalom növekedése miatt felújították.



Még mielőtt átkeltünk volna a hídon elmentünk megnézni nyitva van-e a kastély vagy valamennyire lehet-e látni belőle valamit a várfalakon kívül, de sajnos zárva volt és nem lehetett egyáltalán belátni.








Mivelhogy a kastélyba nem jutottunk be, visszamentünk a hídhoz és átkeltünk rajta. Utána elsétáltunk a part mellett egy másik hídig, majd azon átkelve visszamentünk a belvárosba.






















A Pont Y Priordy vagy Priory Bridge /Priory híd/ kevésbé látványos az előzőnél, az A487 elkerülő utat viszi át a Teifi folyón és nem túl régi, 1990 körül épült.

Priory Bridge

Átkelés a hídon

A Teifi folyó a hídról nézve

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése