Oldalak

2022. január 30., vasárnap

Wales - 4/1. - Ceredigion - Ystrad Einion Mine


2022/01/22 - 2022/01/25.

Utazás Ceredigionba

4. nap - 1. rész

Ystrad Einion Bánya
/Ystrad Einion Mine/

Eljött ez a pillanat is, reggel felkeltünk, összepakoltunk és kivittük a cuccokat a kocsiba. 10 óráig el kellett hagynunk a bázist. Visszaadtuk a kulcsokat a házigazdának és megköszöntük a vendéglátást, majd hazafelé vettük az irányt, de előtte még két helyen megálltunk, kis kitérőkkel.

Először az Ystrad Einion Bánya maradványait néztük meg, melyek egy tűlevelű ültetvény szélén találhatók a Cwm Einon /Artists Valley/ déli oldalán. Igazából az a vízi kerék érdekelt volna, ami az egyik lejáratban fennmaradt. A bánya parkolóját nem volt könnyű megtalálni, a legközelebbi postcode az SY20 8TD, de innét még kb. 2 mérföldet előre kell haladni és egy zsákutcát jelző táblánál jobbra kell fordulni, át a hídon, majd elérjük a parkolót, ami egy kisebb tisztáson található az út mellett. Innét még vezet az út tovább is, de magánszemélyeknek autóval nem szabad tovább menni, ez kissé följebb egy kapu előtt ki is van írva.

A parkoló

Kétféleképpen is eljuthatunk a romokhoz, a könnyebbik út, ha gyalogosan tovább sétálunk az úton, át a kapun, majd az elágazásnál jobbra fordulunk. Mi azonban a könyvünkben lévő leírás alapján mentünk, mert nem tudtuk, hogy a másik út is oda vezet. A parkolóval szemben van egy kapu, mellette egy tábla, melyen a bányáról írnak. Ha átmegyünk a kapun van egy keskeny gyalogút felfelé, mi erről az útról közelítettük meg.

Bejárat a keskeny gyalogúthoz










A gyalogút végén balra vezetett tovább az út, itt jobb kézre találtunk egy bejáratot, amit rács védett, ám állítólag nincs zárva, de kb. térdig érő víz lehetett az aknában, ami már a bejáratnál is látszott. Ide esélyünk sem volt bemenni, de valószínűleg ebben a tárnában van az a kerék, amit annyira meg szerettem volna nézni. Ez az egyike annak a két föld alatti vízikeréknek, amely érintetlenül fennmaradt az Egyesült Királyságban.


A tárna főbejárata









Még pár percet tovább haladva a fenyőerdőn keresztül, megérkeztünk a romokhoz. Az Ystrad Einon rézbányaként működött Ceredigionban. A bánya mélységi szint alatti fejlesztése csak a 19. század végén indult meg, amikor egy akna megsüllyedt. A szivattyúzáshoz egy földalatti vízikereket szereltek fel, ez lehetővé tette a bánya további mélyítését.





A legkiemelkedőbb elem a kőzúzóház, amelynek északi oldalán egy nagy vízikerék található. A zúzóház alatt van egy második kerék is, de mivel el volt kerítve, a zúzúház alá nem tudtunk bemenni szétnézni. Állítólag a háztól 60 méterre északra van egy másik bejárat is, amit nem találtunk meg. A ház mellett egy lépcső húzódik, ez az új motor tárnához vezet, amit acélrács fed. Megpróbáltunk benézni rajta, de túl sötét volt odalent és szinte semmi sem látszott.



Kőzúzóház
















A motor tárna fedele

Az erdőn át a másik irányba haladva újabb bányamaradványra bukkantunk.










Mivel nem voltunk benne biztosak hol is lehet pontosan az a kerék, tovább kerestük, hátha mégsem abban a bejáratban van, amit az elején megtaláltunk. /Utólag utánanézve nagyon úgy tűnik, hogy mégis./ A bánya út felőli bejáratán kimentünk és tovább haladtunk felfelé a földúton, hátha rábukkanunk a kerékre. Az út két szélét fenyők szegélyezték és itt-ott kicsi patakokat láttunk apró vízesésekkel, de bányabejáratnak errefelé már semmi nyoma nem volt, sőt még bányamaradványoknak sem, így egy idő után visszafordultunk és feladtuk a keresést.

















Amikor visszamentünk a parkolóba, a könyvemből elolvastuk újra hol is kellene lenni ennek a lejáratnak, amiben a kerék van és nagyon úgy tűnt, hogy abban a tárnában van, amit az elején megtaláltunk. Arra jött egy fickó /ruhájából ítélve valami favágó lehetett/ és megkérdeztük tőle, hátha tudja. Ő is megerősített a gyanúnkban, és abban is, hogy kb. térdig ér benne a víz, utcai ruhában nem járható. Csalódott voltam, de nem volt mit tenni, így hát elindultunk a következő helyszínre.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése