Oldalak

2021. december 5., vasárnap

West Yorkshire - Horsforth PYO Pumpkins /tökszedés/


2021/10/20.

Látogatás a Horsforth-i tökföldre

Angliában rendkívül népszerű a "Pick Your Own", azaz "Válaszd ki a sajátod" hagyomány. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb termőföldeken az odalátogató saját magának szedheti vagy válogathatja ki a szezonális zöldségeket/gyümölcsöket. Attól függően épp minek van a szezonja, vagy milyen termőföldre látogatunk. Most Halloween közeledtével gondoltuk megnézünk egy tökföldet. Sosem láttam még nagyobb töktermelő-helyet és szerettem volna lefotózni. Utánanéztem, hogy mely tökföldek a legjobbak a közelünkben és a Horsfortban lévőre esett a választás. Volt egy csekély belépő /1 font/, ami tulajdonképpen lefedi a tökföldre való belépést és a termőhelyhez való átfuvarozást utánfutós traktorral. Vannak olyan helyek, ahol ennél magasabb belépőt kell fizetni és azt is meg kell jegyeznem, hogy minden általunk kiválasztott tökért külön kell fizetni, méret alapján. Nem sokkal olcsóbb, mint a boltban, de izgalmasabb így válogatni. Szintén fontos megjegyezni, hogy nem lehet csak úgy odamenni, előtte le kell foglalni a jegyet a weboldalukon. A Horsforth-i Kemps farmon nemcsak tököt szoktak termeszteni, epret és málnát is szedhetünk nyáron, valamint decemberben karácsonyfák közül is válogathatunk.

Előző nap esett az eső és ma is be volt borulva, úgyhogy volt némi sárdagasztás a farmon. Amint odaértünk, a parkolójukban leparkoltuk az autót és behuppantunk a traktor utánfutójába, ami ki volt alakítva személyszállításra. Kicsit zötyögős volt az út és a sárban csúszott is, de nem kellett messzire menni, tulajdonképpen majdnem a parkolóval szemben volt a tökföld. Akár gyalog is át lehetett volna menni, de ezt valamiért nem engedik, csak a traktorral lehet a tökföldre érkezni.

Az utánfutós traktor

Amint kiszálltunk, felvettünk egy talicskát, amibe majd gyűjteni fogjuk a tököket és elindultunk körbejárni a területet. Csak a kijelölt útvonalon lehetett haladni.

A talicskák



A tökföldet különböző Halloween-es figurákkal tették látványosabbá. Voltak itt szénabálából készült mosolygós arcok, seprűt lovagoló boszorkányok és sírokból kiszabaduló csontvázak és más rémalakok. Nagyon ötletesen megcsinálták. A tökök nagy része viszont már egy csomóba volt gyűjtve különböző helyeken a földek mellett, valószínűleg teljesen beérett és ha tovább hagyják a termőhelyén, bizonyára elkezdene rohadni.

















Megtaláltuk az első példányt, próbáltunk tökéleteset választani, de mindegyiknek volt valami hibája, vagy nem volt szimmetrikus vagy túl sáros volt vagy hibás, stb.





































































A végén 2 nagy tökkel és 2 kicsivel mentünk a pénztárhoz. 9,50-et fizettünk érte. Mi elvitelre vettük, de lehetőség van helyben faragásra is az erre a célra felállított sátorban. Ez annyiból praktikusabb, hogy így nem a konyha lesz otthon összetöközve, mert a tökfaragás sajnos dzsuvával jár, nem is kicsivel, viszont akkor itt kellett volna valami formát rögtönözni, mi pedig még nem tudtuk mit akarunk faragni belőle.

Tökfaragó hely







Ezzel utaztunk


Nem sokkal Halloween előtt faragtuk ki őket otthon és olyan jól sikerültek, hogy teljesen fel voltam lelkesülve. Mondtam is, hogy jövőre indiánfejet faragunk, ha már ilyen ügyesek vagyunk, de párom azt mondta, hogy akkor azt egyedül fogom csinálni. :-)

Íme a végeredmény:














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése