Oldalak

2021. december 3., péntek

Skócia - Galloway Forest Park - 3/2. - Dumfries


2021/10/08 - 2021/10/10.

Hétvége a Galloway Forest Park-ban

3. nap - 2. rész

Városnézés Dumfries-ben

Dumfries nagyon szép város, semmiképp nem mehettünk úgy el, hogy ne nézzük meg, főleg hogy ilyen közel voltunk hozzá. Kerestünk egy parkolót a belváros szélén egy mellékutcában, ahol vasárnap ingyenesen lehet parkolni, így nem kellett néznünk az időt és addig maradhattunk, ameddig jólesik. Csináltam egy próbaképet a fényképezőgépemmel, hogy eltűnt-e már a pára az objektívemről, de sajnos még mindig használhatatlan volt, így nem volt mit tenni, telefonnal kellett fotóznom. Vittem a kis vízálló gépemet is, de többnyire a telefonnal fényképeztem.

Ebben az utcában parkoltunk

Dumfries a Nith folyó torkolatának közelében található a Solway Firth-ben. A város beceneve Dél Királynője /Queen of the South/. Ez a neve a város profi futballklubjának is. A Dumfriesből származó embereket a skót nyelvben Doonhamers néven emlegetik.

A kis utcából néhány méter után a városközpontban voltunk, a Queensberry téren, melynek közepén áll Charles Douglas Queensberry 3. hercegének emlékműve.

A Queensberry tér és az emlékmű





Néhány méterrel arrébb egy látványos épület tárult elénk, óratoronnyal a tetején, ez a Midsteeple, mely a 18 században épült és az évszázadok során számos célra használták, többek között börtönként, tanácsházként és hivatalnoki helyiségként. 1796-ban Robert Burns költő holtteste a temetéséig a Midsteeple tárgyalótermében feküdt. A körmenet innét indult és a Szent Mihály-templomig futott.


A Midsteeple tornya

Midsteeple





A Dumfries Fountain /Dumfries-kút/ a városközpont egyik fő látnivalója, egy jól ismert helyi nevezetesség, mely minden turista fényképén megjelenik. A kút az 1830-as és 1840-es évek szörnyű kolerajárványait követően a városba bevezetett tiszta, édes víz emlékére épült. Az elmúlt néhány évben a szökőkút tönkrement, azonban nemrég a felújítás mellett döntöttek és most újra teljes pompájában látható. Érdekesség, hogy ugyanez a szökőkút megtalálható a Srí Lanka-i Kandiban is.

Dumfries Fountain




A River Nith folyó felé vettük az irányt, melyen több szép híd is található.




A Dumfries függőhíd /Dumfries Suspension Bridge/ gyalogos forgalom céljából épült 1875-ben. A helyiek Gyermekhídként ismerik, ennek állítólag az az oka, hogy Provost, aki megépítette, azért tette, hogy a gyerekek könnyebben eljuthassanak az iskolába.

Dumfries Suspension Bridge











Dumfries közúti hídjai közül a legdélibb, a Szent Mihály-híd /St Michael's Bridge/, ez vezeti át a forgalmat a Nith folyón. Négy boltívből áll. 1925-ben épült, betonból, helyi vörös homokkő borítással. A külső falán Dumfries és Maxwelltown címerei láthatók.



Szent Mihály-híd

ASzent Mihály-híd járda fölött átívelő boltíve













A Devorgilla híd /Devorgilla Bridge/ a város legrégebbi hídja. Nevét Devorgilláról, Galloway hölgyéről, John Balliol király anyjáról kapta. Ugyanabból a vörös kőből készült, mint amelyik sok Dumfries épületben megtalálható. A boltívek félkör alakúak, és a híd talán legszembetűnőbb jellemzői a hatalmas, háromszög alakú víztörők, ugyanis építésekor biztosak akartak lenni abban, hogy bírni fogja a Nith folyó erős áramlását és a víz nem fog benne kárt tenni, mint a híd elődjében. A nyugati végének déli oldalába építették be az Old Bridge House-t /Régi hídház/, amely ma múzeumként fumkcionál.


Devorgilla híd







A Devorgilla híd és az Old Bridge House





Az Old Bridge House





A negyedik híd a New Bridge /Új híd/, mely az A780-as út része és a város fő autós átkelőhelye a Nith folyó felett. Ezen a hídon átmentünk a folyó túloldalára, hogy megkeressük a Robert Burns szobrot, de később megnéztük jobban ezt a hidat is.

New Bridge



A Devorgilla híd az Új hídról nézve











Bethany Evangelikus templom






Robert Burns szobra uralja a róla elnevezett teret. A költő lábánál egy kutya alakja is megfigyelhető.






A szobor mögött a Greyfriars templom épülete magasodik, mely jelenleg a St Bride anglikán templom /St Bride's Anglican Church/ otthona. A jelenlegi épület neogótikus stílusban épült, és a 19. századra nyúlik vissza.






Visszafelé megnéztük az Új hidat közelebbről:





Elindultunk vissza a kocsihoz a folyó mentén, az ellenkező oldalon, mint amin jöttünk.

Devorgilla híd








Devorgilla híd





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése