Oldalak

2021. december 12., vasárnap

Merseyside - Liverpool téli fényei


2021/10/30.

A Fények folyója
/River of Lights/

River of Lights, azaz Fények folyója névre hallgat az a hagyomány Liverpoolban, hogy október végén/november elején kivilágítják a belvárost, különböző művészi fényjátékokat elhelyezve az Albert Dock környékén. Liverpool téli fényei nagyon híresek és az idén mi is szerettük volna megnézni. Október 22 és nov. 7 között lehetett megtekinteni. Azt kell mondjam, nem csalódtunk, de nagyon sok ember volt az utcákon és sajnos nem lehetett mindent úgy lefotózni, ahogy szerettük volna. A fények nagy része viszont szép volt és megérte elmenni.

Délután 4 óra környékén indultunk itthonról és 6 körül érkeztünk. Még világos volt. Egy parkolóházban hagytuk az autót a belváros szélén. Vettünk parkolójegyet 3 óra hosszára és elindultunk az Albert Dock felé.




Liverpool szeme

Azért akartunk még világosban ideérni, hogy először megkeressük a Beatles szobrot és még nappali fényben lefotózhassuk. Célirányosan mentünk egyenesen a szobor felé, mely a Port of Liverpool Building előtt található a Liverpool Canal partján.







Egy fotó erejéig megálltunk Billy Fury szobránál, aki szintén egy híres énekes-dalszerző volt. A szobor a Mersey folyóra néz és azokra az időkre emlékeztet, amikor Fury még a dokk vontatóhajóján dolgozott, a The Formby-n.

Billy Fury szobra



Egy látványos lószobor késztetett újra megállásra a Liverpool Múzeum előtti rakparton. A városban több mint 250 éven át lovakat használtak az áruk szállítására. A csúcsidőszakban több mint 20 000 ló dolgozott Liverpool utcáin, több, mint bármely más városban Londonon kívül. A hét mérföldes dokkbirtok nagy részéhez nem volt közvetlen vasúti összeköttetés, ezért az árukat a dokkokból kellett kiszállítani a raktárakba vagy a vasúti áruállomásokra. A szoborral azokra az évekre emlékeznek.



Edmund Gardner hajója




VII. Eduárd lovas szobra

A Royal Liver Building

A Royal Liver Building óratornya




Sikerült még sötétedés előtt a Beatles szoborhoz érnünk. A Fab Four /Remek négyes/ névre hallgató művet a Cavern Club ajándékozta a városnak /az a klub, ahonnét elindultak/, az utolsó koncertjük 50. évfordulója alkalmából. A szobor séta közben ábrázolja a zenészeket, ahogy menet közben egymással beszélgetnek. Öltönyt, nyakkendőt és felöltőt viselnek.



A Port of Liverpool Building


A Pro Patria háborús emlékmű


A River of Light térképe

A Beatles szobortól nem messze található az első fényjáték, ami Spriteworks /Kobold művek/ névre hallgat. Ez Pastel Castle munkásságának első fizikai megnyilvánulása a pixelművészetben, mely zene és fény formájában jelenik meg. A Liverpool csatornában kapott helyet, kivilágított 3D-s dobozok formájában.





A Sir Alfred Lewis Monument /Sir Alfred Lewis emlékmű/ a hajótulajdonos és a Liverpool School of Tropical Medicine alapítójának állít emléket. Róla csak egy kis mellszobor található, az emlékmű többi részén az ipart, a kutatást és a vállalkozást ábrázoló alakok láthatók.

Sir Alfred Lewis emlékmű





A város híresebb épületei is különböző színekben pompáztak.











Titanic emlékmű




A Trumpet Flowers /Trombitavirág/ az Exchange Flags teret díszítette. A a fények és a hangok egy mágikus virágoskertté változtatták a területet. A virágok 5 méter magasak, melyből 27 található, mindegyik külön nyomógombbal. A hosszú szárak tetején a szirmok úgy vannak kialakítva, hogy úgy nézzenek ki, mint egy hagyományos gramofonfej. A virágok áttetsző műanyagból készültek, melyek piros, lila, zöld és kék színnel világítanak. A gombok megnyomásakor a megfelelő virág kigyullad és trombitahangot hallat. Az alkotás úgy néz ki, mint egy hatalmas zeneerdő, amely mozgásra és felfedezésre hívja az embereket.



Maga a tér is rendkívül látványos. Az egyik épület oldalában egy világháborús emlékmű, a tér közepén pedig a Nelson emlékmű látható.

Háborús emlékmű


Horatio Nelson admirális emlékművét a Trafalgari csata emlékére állították. A talapzat körül négy szobor ül, akik foglyokat ábrázolnak, ők a szomorúság pózai és Nelson fő győzelmeit képviselik, a Cape St Vincent-i, a Nílusi, a Koppenhága-i és a Trafalgari csatákat. A szobrok között található domborművek más tengeri csatákat mintáznak, amelyekben Nelson részt vett. A szobrok feletti talapzatot apró oroszlánfejek díszítik, szájukból lánc lóg, melyek a fogjokhoz vannak rögzítve. Az emlékmű tetejét öt alak díszíti. Nelson amputált jobb karral jelenik meg, amelyet egy zászló takar, egyik lábával az ágyún, a másikkal az ellenség holttestén áll, másik kezében függőlegesen kardot tartva, melyre a győzelem istennője az utolsó négy koronát helyezi. Nelsontól jobbra a Halál alakja látható, aki kinyújtja kezét, hogy megérintse őt. Nelson bal oldalán egy brit tengerész alakja látható előrelépve. Nelson mögött Britannia babérkoszorút tartó figurája kapott helyet.

Nelson emlékmű






A Liverpool Love of My Life /Életem szerelme/ Chila Kumari Burman alkotása, melyet szerelmes levélként szánt városának. A homlokzatot számos világító neon szobor díszíti, melyek a vízre utalnak.






Viktória királynő emlékműve


A Viktória királynő emlékműve előtt látható Limelight: Saturday Night /Rivaldafény: szombat este/ az utcát színpaddá, a nézőket pedig előadókká változtatja azáltal, hogy a két hagyományos utcai lámpát cseréli le szabadtéri színházi reflektorokra. A színpadi élményhez hasonlóan az előadókat elkápráztatja a reflektorfény, a közönség ezzel szemben a sötétben jelenik meg. Számunkra ez semmit mondó volt.

Limelight: Saturday Night



A The Pool /Medence/ egy óriási fénymező, amely több mint 100 interaktív LED-platformot tartalmaz, melyek változtatják a színüket és fényörvényt hoznak létre amikor rálépünk.


A Medence






A Wave /Hullám/ 500 felfüggesztett gömbből áll. Mindegyik gömb 10 cm átmérőjű, hangot adnak ki egy beépített hangszóróból, valamint fényt adnak. Az ötszáz hangszóró össze van hangolva, ami mozgó hangoszlopolat hoz létre, így azt a hatást keltik, mintha hullámokban mozognának.

Hullám









Albert Dock







A Sonic Runway /Szónikus futópálya/ egy 132 méter hosszú alagút, amely 25 kör alakú acélkarikából áll, amelyek átmérője valamivel több, mint 3,5 méter. Minden karika több mint 500 LED pixellel rendelkezik, melyek úgy vannak programozva, hogy reagáljanak a hangra. A zenei bemenet frekvenciáit és tempóját valós időben elemzik, mintákat generálva, amelyek a hanghullámokkal szinkronban hullámzanak át az alagúton. Ahogy a hanghullámok áthaladnak a karikákon, a hangszórók mindegyik karikánál megismétlik a hangot, megfelelő késleltetéssel, így minden szinkronban marad.

Sonic Runway







A két történelmi dokkparti raktár közötti hídon a nagy, vörös neonfénnyel megvilágított Iconic Site /Ikonikus hely/ feliratú tábla a történelmi Royal Albert Dockra néz. A körülbelül 7 méter magas és 10 méter széles műalkotás a dokkok drámai környezetéhez kíván illeszkedni. Közelről hallható a neon zümmögése, amely filmjelekhez és régi koncerttermek morajára emlékeztet.










A Singularity /Szingularitás/ apró pici fénypontokból tevődik össze, melyek a vízben tükröződnek, változtatják a színüket és a mintázatukat.

Singularity


A Dance Together /Táncoljunk együtt/ 3 óriási gyűrűből épül fel, négy darab 15 méter magas acél közé függesztve. A gyűrűk kívülre tükröződnek, belső felületükön pedig egy videoképernyő található, amelyen írás látható. A gyűrűk alul is világítanak. A hanganyag listája olyan klasszikus zenéket tartalmaz, amelyek Chibuku klubestjeinek elmúlt 20 évében szerepeltek.



A Light Piano /Világító zongora/ egy zárt térben található. A térkompozícióban elhelyezett kockák a zongora billentyűihez kapcsolódnak és a zene hatására változtatják a színüket és attól függően, hogy melyik hangot ütötték le, a hozzá kapcsolódó kockák világítani kezdenek.

Light Piano


A Fly by Night /Éjszakai világítás/ nevű alkotás 8 nagy egyedi ólomüveg ablakból áll, amelyek egy vizi alagút nyílásába vannak beállítva. A lassú fényjátékok olyan érzést sugallnak a közönségnek, mintha egy vonat haladna át egy alagútban.

Fly by Night





Sikerült megtalálnunk az összeset, nagyon jól szórakoztunk. Visszafelé menet a parkolóhoz akartunk venni fánkot az egyik útcai árustól, de sokat kellett volna rá várni és ahhoz már nem volt kedvünk, inkább hazafelé megálltunk egy Mekiben és megvacsoráztunk.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése