Oldalak

2021. december 20., hétfő

North Yorkshire - Saltburn-by-the-Sea - 1. rész - Saltburn Beach és Fossil Garden


2021/11/20.

Kirándulás Saltburn-by-the-Sea-be

1. rész

Saltburn Beach és Fossil Garden

Már rég voltunk tengerparton és kicsit hiányzott a tengerparton sétálgatás és a monumentális part menti sziklák látványa, ezért választottam egy olyan helyet, ahol még nem voltunk, de érdemes megnézni és Saltburn-by-the-Sea-re esett a választás, mely Nort Yorkshire-ben található. Nem mentünk túl korán, csak 11 óra körül érkeztünk. A Fossil Garden közelében találtunk egy parkolót. Megnéztem a neten az árapály időpontokat és pont most volt apály, úgyhogy először a sziklás parton tettünk egy hosszú sétát. A parkoló a part feletti magasabban fekvő területen volt, úgyhogy először le kellett sétálnunk a partig, de nem volt messze.















Lent is volt egy parkoló, közvetlenül a part mellett, először ott akartunk parkolni, de ez fizetős volt, a fenti pedig nem, így inkább az utóbbit választottuk.

A lenti parkoló





Saltburn Pier

A parton találtunk egy nyilvános WC-t, ami jól is jött, úgyhogy tettünk egy kitérőt. Az épület oldalán még egy látványos mozaikrajz is volt.

A nyilvános WC épülete







Saltburn eredeti ősi települése a Saltburn Gill-en állt. Eredetéről alig van feljegyzés, de a város a csempészek központja volt, és John Andrewt a "csempészek királyaként" emlegetik. A 19. század közepén a falu csak a Hajófogadóból és egy sor házból állt, amelyeket gazdálkodók és halászok laktak.

A Ship Inn /Hajófogadó/ közelében, egy hegy lábánál áll a Saltburn Mortuary /Saltburn Halottasház/, mely 1881-ben épült, hogy azokat a tengerbe fulladt tengerészeket felravatalozzák benne, akiknek testét a tenger a mélyből a partra emelt. A Saltburn Mortuary felépítése előtt a holttesteket a szomszédos Hajófogadóba vitték – ami egyébként sokkal jobban illik az élőkhöz, mint a holtakhoz, és állítólag története és söre miatt is érdemes meglátogatni.

Régen állt itt még két másik épület is, a Rocket Brigade épülete /ebben egy csapat tevékenykedett, akik bajba jutott hajókon segítettek/ és a Mentőcsónak épülete, de ezeket azóta lebontották, és ma már csak a Saltburn Mortuary látható itt egyedül, ami még a múltra emlékeztet. 


A Saltburn Mortuary



Jobb szélen a Hajósfogadó /Ship Inn/


Szobor a Hajósfogadó külső falán


A homokban sétálgatva észrevettem csontvázszerű valamiket, amiből több is volt itt-ott szétszórva, előszor azt hittem hogy valami tengerből származó csontok, de jobban megfigyelve rájöttem, hogy csak tengeri növények maradványai.




A part mellett húzódó sziklák a Hunt Cliff névre hallgatnak és sok vizi madárnak adnak otthont. A sziklákat emiatt természetvédelmi területté nyílvánították.



























Sajnos a fényviszonyokkal nem volt szerencsénk, nagyon nehéz volt jó képeket csinálni, bármerre próbáltam fotózni, semerre sem volt kedvező. A képek ezért olyanok lettek, amilyenek... Megpróbáltam belőlük kihozni a legjobbat, de ahhoz hogy a sziklák ne legyenek kivehetetlenül sötétek, az égbolt lett túl világos, néhol "kiégve".































A magasabb sziklákon kormoránfészkek voltak, sikerült lefotóznom néhány sziklapárkányon pihenő példányt.










Elég sokáig elsétáltunk és még mindig tudtunk volna tovább menni, de nem láttuk értelmét, úgyhogy visszafordultunk.







A kormoránoknál ismét megálltam fotózni:























Visszaérkeztünk a Saltburn Pier-hez, amely fölött egy felvonó is üzemel, de most az zárva volt. A Pier-en is végig lehetett volna sétálni, melynek végében egy kilátó található, de ezt most kihagytuk és inkább sétálgattunk még tovább a parton, a másik irányba is.






A felvonó












Megérkeztünk a Saltburn Beach Cliffs-hez, melyek szintén látványos tengerparti sziklák voltak, még itt is lehetett volna hosszasan sétálgatni a parton, de közeledett a dagály és inkább felmentünk a lépcsőn a Fossil Garden felé.








A lépcső tetején egy kilátóba botlottunk, ahonnét megnézhettük fentről azokat a részeket, amiket gyalog bejártunk.











A Fossil Garden egy szép sziklakert mellett található, ahol láthatunk néhány fosszil dekorációt, de ezek nem igazi fossziliák.



A felvonó végállomása


A felvonó és a Pier








Figura at útjelző tábla tetején





Ezután elmentünk megkeresni a Valley Gardens-t és a viaduktot.






Kapcsolódó bejegyzés:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése