Oldalak

2022. március 28., hétfő

West Yorkshire - Hebden Bridge - 3. rész - Városnézés


2022/03/21.

Hebden Bridge és környéke

3. rész

Városnézés Hebden Bridge-ben

Heptonstall után Hebden Bridge-be mentünk. Itt ismét gondunk akadt a parkolással, alig találtunk parkolót, tettünk pár kört, míg végül megtaláltuk a vasútállomás mellett lévőt. Fizetős volt, de elég olcsó. Elindultunk egy hosszú sétára a városban, először végig a Calder folyó mentén, mely a Rochdale Canal része.






Egy parkon haladtunk keresztül, itt van egy nyilvános WC is, aminek mi nagyon megörültünk.



A nyilvános WC épülete

Hebden Bridge eredeti települése a dombra épült falucska, Heptonstall volt. A mai Hebden Bridge területén csak később alakult ki település. Nevét egy régi hídról kapta. A 19. és 20. században a gyapjúkereskedelem és a ruhagyártás volt a fő iparág a városban.




A Rochdale-csatorna Manchester és a Sowerby Bridge között fut, amely része Nagy-Britannia összefüggő csatornarendszerének. A neve Rochdale városára utal, amelyen keresztülhalad. A csatornában jelenleg 91 sorszámozott zsilip található.














Már nagyon kávézhatnékunk volt és itt a csatorna mentén találtunk is egy szimpatikus kávézót. Belülről kifejezetten tetszett, nagyon hangulatos volt. A Hebble End Cofee Lounge névre hallgat. Először csak capuccinót akartunk, de a pulton megláttuk a gofrit, ami nagyon jól nézett ki és kértünk egy Kinder Bueno-sat fagyival. Nem volt rossz, de nekem kicsit édes volt. Kint ültünk le és ott fogyasztottuk el.











A kávé és a nasi után újult erővel vettük a nyakunkba a várost. Folytattuk tovább sétánkat a csatorna mentén még egy jó darabig. A városban egyébként rengeteg híd található, én el is neveztem "Hidasnémeti"-nek. :-)


























Amikor meguntuk a csatornát az egyik kereszteződésnél kimentünk a városba, hogy mást is lássunk, ne csak vizet, hajókat és zsilipeket. Messziről megláttuk egy templomnak a tetejét és elindultunk arrafelé.








A Idősebb Jakap Apostol templom /Saint James the Great Church/ 1832-ben épült. Közelről már nem tűnt annyira érdekesnek, mint messziről, ráadásul mellette egy iskola van és pont most engedték ki őket, ezért a templom előtti úton végig kocsisor állt. Kissé mérges voltam, mert így nem tudtam rendes képet csinálni róla és inkább visszafordultunk.









A csatornával párhuzamosan futó Hebden patak mellett folytattuk tovább sétánkat, a belváros felé.

























A város két leglátványosabb hídja a belvárosban található. Az egyik egy kőhíd, másik egy 1892-ben épített öntöttvas híd. Mindkettő a belvárosba vezet. A kőhíd helyén állt egy fából készült régi híd, eköré épült a város.






St George's Bridge














A belváros egyik terét egy hatalmas napóra díszíti. Először nem is jöttünk rá mit akar ábrázolni, csak amikor megláttuk körülötte a számokat.








Egy régi malomépület







Ismét a csatornánál kötöttünk ki, ez a része a leglátványosabb.













Szerettem volna a csatornának ezen a szakaszán is sétálgatni, az ellenkező irányba, mint amerre az elején mentünk, mert arrafelé nagyon érdekesnek tűnt. Itt viszont nem tudtunk átmenni a túloldalra, ahol a sétálóút futott, kerülnünk kellett egy kicsit.






Egy kis parkon át megtaláltuk a gyaloghidat, amin át tudtunk menni a túloldalra.































Egy híd alatt áthaladva lakóhajók sorakoztak végig, olyan volt az egésznek a feelingje, mintha egy hajó-lakótelepet látnánk. Érdekes volt. A legtöbb hajónak még egy kis kertje is volt a szárazföldön.














A "lakótelep" végénel visszafordultunk és a parkoló felé vettük az irányt, ami innét csak pár perc. Ennyi fért a mai napba, ismét nagyon tartalmasan telt a kirándulásunk.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése