Oldalak

2022. március 28., hétfő

West Yorkshire - Hebden Bridge - 2. rész - Heptonstall


2022/03/21.

Hebden Bridge és környéke

2. rész

Heptonstall

Heptonstall faluja egy igazi rejtett gyöngyszem, mely az Upper Calder völgyben található, Hebden Bridge mellett, ahonnét gyalog is elérhető. Mi itt elsősorban a romos régi templomot szerettük volna megnézni és mivel Hebden Bridge-ből egy elég nagy emelkedőn kellett volna kisétálnunk, így úgy döntöttünk, hogy Heptonstallban parkolunk, megnézzük a templomot és utána megyünk vissza Hebden Bridge-be. Heptonstallban van egy jól eldugott parkoló a faluközpontban, a Towngate Car Park, de nem túl könnyű megtalálni, mi is tettünk egy kört előtte, mire meglett, ugyanis a parkoló bejárata két épület között van és elég szűk, csak úvatosan lehet bemenni. A parkoló nem túl nagy, mi még épp hogy találtunk helyet.



A falu nevének jelentése "hebdeni istálló". Annak ellenére, hogy álmos, csendes kis falu volt, vívtak itt egy csatát az angol polgárháború korai szakaszában 1643-ban. Történelmileg a kézi szövés központja volt, ezért nyaralóit és sorházait nagy első emeleti ablakok jellemzik, hogy maximalizálják a szövéshez szükséges fényt. A falu megtartotta régies stílusát, így ide látogatva kicsit olyan, mintha visszamentünk volna az időben.




Heptonstall eredeti templomát Becket Szent Tamásnak szentelték és 1260 körül alapították. A templomot 1847-ben egy vihar megrongálta, mára már csak a váza maradt meg. Ugyanebben a templomkertben épült egy új templom, a Szent Tamás Apostol.










Először megnéztük az új templomot belülről, de nem maradtunk bent sokáig, mert nem bírtam. Megint az az érzés kerített hatalmába, mintha temetésen lennék.














Igazából a romos templom érdekelt minket jobban, képeken nagyon jól nézett ki, de kifejezetten tetszett élőben is.























Kilátás a romos templom ablakából











Egy másik utcán mentünk vissza a parkolóba. Még érdemes lett volna megnézni a nyolcszögletű Metodista kápolnát is, de odáig már nem mentünk el.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése