Oldalak

2017. december 13., szerda

Quarry Bank Malom

2017/11/01.

Barangolás
egy középkori textilkészítő vizimalomban


A Quarry Bank Malom Styal városában található, a déli Manchester Airport közelében.  A malom a Bollin folyó partján helyezkedik el, amely biztosítja számára a vizet.

A vízzel hajtott malom még mindig termel pamutvásznat, bár a történelem során kibővült és megváltozott. Amikor Robert Hyde Greg átvette az üzletet, bevezette a szövést. Később egy sugárhajtású motort és egy gőzgépet telepítettek a teljesítmény kiegészítésére. A malom tulajdonosai 1810-ben vásároltak egy Boulton és Watt gőzmotort, majd néhány évvel később egy másikat is, mert a folyó vízszintje nyáron alacsony volt, és nem tudtak elegendő energiát termelni a szövetgyártáshoz. Ma a malom a leghatékonyabban működő vizimalom Európában.

Ahogy a malom nőtt, a munakások számára építettek házakat. Majd építettek egy kápolnát és egy iskolát is.

A mai nap folyamán ebbe a középkori vizimalomba látogattunk el. A belépő elég borsos lett volna, 20 font környékén mozog, de mivel National Trust tagok vagyunk, így ingyenesen megnézhettük. Hatalmas területet foglal magába, hirtelen nem is tudtuk merre induljunk el. Végül a textilmalom felé vettük az irányt.

Egy játszótér a Malom épülete közelében

Maga a textilmalom is hatalmas helyet foglal el és belülről inkább érdekes, mint látványos. Nagyszerű betekintést nyerhettünk a középkori munkások életébe.

A malom épülete


A malom épülete

A legtöbb gépet működés közben is megnézhettük, de ilyenkor nem tanácsos sokáig a helyiségben maradni, mert fülsüketítő hangjuk van.






Ez volt a személyzeti WC


Az iroda

Az iroda

Az iroda

Egy elkülönített rész az irodában, itt tartották a páncélszekrényt




Így nézett ki egy munkáslakás abban az időben















Itt a Quarry Bankban az ipar és a természet egymás mellett ülnek egy mély völgyben, ahol a kanyargó Bollin-folyó segített az ipari forradalom fellendítésében. A tizennyolcadik század végén épült Samuel Greg gyapotmalma az egyik első gyár a világon és egy olyan átalakulás része volt, amely örökre megváltoztatta világunkat. A gyönyörű Quarry Bank House-ban, a malom mellett, festői kertekkel körülvéve, Greg és családja a gépek zajos csikorgása és fülsiketítő fonása között élt. A malomosok és a gyermek gyakornokok, akik ilyen körülmények között dolgoztak, tíz órát töltöttek napi munkájuk ledolgozásával.

Miután végigjártuk a malmot, tettünk egy sétát a kinti kertben, mely nagyon szép és rendezett volt.



A folyónál egy vízlépcső is található:




Folytattuk tovább a sétát a kertben:























A birtok végében egy fóliasátrat találtunk, melyet belülről is meg lehetett tekinteni, de túl sok érdekes dolog nem volt benne.







A fóliasátorból egyenesen az ajándélboltba mehettünk, melynek a végében egy kis kerti lakot is berendeztek. Talán a kertészek lakhattak ott régen.

A kerti lak


Ezt követően a Styal Village-t /Styal falu/ szerettük volna megnézni, ahol betekintést lehet nyerni, hogy milyen házakban laktak a munkások annak idején. De sajnos mivel csak előre bejelenzkezés során látogathatóak ezek a lakások, így ezt most ki kellett hagynunk. Kívülről azért megtekinthettük.



A templom

A végére maradt a Apprentice House, azaz a Tanonc Ház. Mint kiderült ide is csak idegenvezetővel lehet bemenni és csak csoportokban. Viszont ide a jegyirodában lehet venni meghatározott időpontra szóló cédulákat, melyek ki vannak téve és mindenki a számára megfelelő időpontot választhatja. Nekünk volt ugyan cédulánk, de lekéstünk róla, így kicseréltük egy későbbi időpontra. Előtte még egy gyors McDonalds is belefért és még így is jóval az időpontunk előtt érkeztünk vissza.

A Tanonc Ház


A Quarry Bank Mill 1847-ig alkalmazott tanuló gyerekeket a malomban. A legutóbbi gyermek 1841-ben kezdett dolgozni. Építettek számukra egy bentlakásos iskolát, ahol tanították is őket. Külön orvost alkalmaztak a tanonc ház számára, Henry Holland személyében. Ő volt a felelős a gyermekek és egyéb munkavállalók egészségéért, és az első olyan orvos volt, akit ilyen minőségben alkalmaztak. Sok gyakornok a szegényházakból származott. Sok időt töltöttek nappali iskolai tevékenységgel és kertészkedéssel, miután a malomban végeztek. A munka néha veszélyes volt, megesett, hogy az ujjukat leszakították a gépek. A gyerekek hajlandóak voltak dolgozni a malomban, mert az élet a szegényházban mégrosszabb volt.

1790. és 1830. között a Samuel Greg munkásainak körülbelül egyharmada árva gyermek volt. 1816-ra a munkaerő 36% -át ők tették ki. Nem kaptak pénzt a munkájukért, de volt hol lakniuk, ruhájuk és ételük. Két szökevény, Joseph Sefton és Thomas Priestly tanúvallomának köszönhetően fantasztikus betekintést nyerünk a Quarry Bank Mill dolgozóinak életébe.

A törvény szerint a gyerekek hétéves kortól lehettek ipari tanulók, de a malom tulajdonosa inkább kilenc vagy tíz éves kortól alkalmazta őket. A nyilvántartás hiányában a gyermekek életkora nem mindig volt megfelelően meghatározva. Holland Doctor által alkalmazott módszer a Quarry Bankban az volt, hogy ha a gyerekek a fejük tetején át meg tudták érinteni a fülüket a kezükkel, akkor eléggé fejlettek voltak.

Miután a gyerekek átestek az orvosi vizsgálaton, szerződést kötöttek velük. Átlagosan tizennyolc éves korukig tartott a szerződésük, bár néhány lány 21 éves koráig is ottmaradt.

A napot korán kezdték, reggel 6-tól este 7-ig. Tíz perces szünetet kaptak reggelire 8: 30-kor. Olyan sűrű zabkását szolgáltak fel nekik, hogy a kezükből is meg tudták enni! Egy órát kaptak ebédelni. A munkájuk nagyrészt nem igényelt szakképzettséget, és változatos volt az orsók tekercselésétől kezdve a teli pamuthenger üressel való helyettesítéséig. A veszélyesebb munkák közé tartozott a fonógép felügyelete és az elszakadt szálak rögzítése és eltávolítása a gépből, mely során az a veszély is fennált, hogy a gép szétzúzza a fejüket.

A gyerekeket ugyan nem fizették, de túlórát is vállalhattak, amiért 1 penny-t kaptak óránként. Mivel megbirságolták őket, ha hibát vétettek, valamiből pénzt kellett keresni. Amit kerestek, a malom letétbe helyezte számukra, hogy legyen egy kis pénzük, amire felnőtté válnak.
Mikor visszatértek a munkából, házimunkát kellett végezniük, és hetente háromszor matematikát és írást tanultak. A fiúk messzebbre haladtak, mint a lányok, akiktől elvárták, hogy megtanulják a háztartási készségeket, például a varrást. Gregs díjakat adományozott a gyakornokoknak az elért eredményekért.

Amikor végre megpihenhettek és álomra hajthatták fáradt fejüket, a kollégiumi szobában egy ágyban két azonos nemű aludhatott. Vasárnap a gyerekektől elvárták, hogy részt vegyenek a Wilmslow-i Szent Bartholomew templomi misén, ahova két mérföldet kellett gyalogolniuk.

Némi szabadidőt engedélyeztek a munkanapok között, és vannak jelentések egy játszótérről is, amelyen hinta és néhány más játék található a gyerekek számára.

Amikor rosszak voltak, a szokásos büntetés a túlórázás volt, vagy lányok esetében a hajuk rövidre vágása. Súlyosabb bűncselekményekért, például szökés esetén a tanulókat néhány napig egy szobában zárva tartották, és csak zabkását kaptak enni.

Általában a Quarry Bank gyakornokai nagyobb gondozásban részesültek, mint a legtöbb gyermek malom munkás, akiket rosszul tápláltak, hosszabb ideig dolgoztak, nem részesültek oktatásban vagy tisztességes egészségügyi ellátásban, és testi fenyítés alatt álltak.

Az iskolaszoba

A hálószoba

Az orvosi szoba

Különféle gyógyfüvek az asztalon

Orvosi szoba

Egy szépen berendezett szoba, talán a tanár szobája lehetett

A konyha

A konyha


Talán ez volt a legérdekesebb része a Quarry Banknak. A korabeli ruhába öltözött idegenvezető nagyon látványosan tartotta az előadást, és részletesen elmesélte a ház és a gyerekek történetét.

Egy kis fészer a Tanonc ház kertjében

Ennyi volt a barangolás a középkori textilmalomban. Úgy gondolom rengeteg érdekes dolgot láttunk úgyhogy mindenképp megérte elmenni.


Quarry Bank Mill
Cím:
Styal Rd, Styal, Wilmslow SK9 4LA









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése