Oldalak

2017. december 13., szerda

Cornwall - 2. nap

2017/10/17-2017/10/21.

2. nap

Kirándulás a világ végén


Reggel 10 óra körül indultunk, útközben csepergett kissé az eső, de mire odaértünk a St. Michael Mount-hoz, addigra elállt. Az idő szomorkás volt, de kellemes hőmérsékletű.


St Michael Mount
/Szent-Mihály Hegy/


A Szent Mihály-hegy egy kis sziget a Mount-öbölben, közel Marazion városához. Érdekessége, hogy apály idején szárazföldön megközelíthető. Jelenleg a National Trust tulajdonában van és Cornwall egyik legnevezetesebb látnivalója.

Történelmileg, a Szent Mihály-hegy párja a Mont Saint-Michel, mely Normandiában, Franciaországban találhaató (mely ugyanúgy megközelíthető dagály idején és szintén kúp alakú, annak ellenére, hogy sokkal kisebb).

A Szent Mihály-hegy egyike a negyvenhárom (nem hágó) árapály szigeteknek, amelyekre a kontinentális Nagy-Britanniából lehet eljutni. A sziget egy részét 1995-ben a geológia szempontjából különleges tudományos érdeklődési területnek nyilvánították.

A látogatók számára egy hatalmas fizetős parkoló áll rendelkezésre, mely 5 perces sétára található a szigettől. A parkolóban találunk egy órarendet, mely megmutatja, hogy mely időszakokban biztonságos a szárazföldön való átkelés. Amikor odaérkeztünk pont volt még legalább 2-3 óra dagályig, így nyugodtan át tudtunk sétálni. Dagály idején csónakokkal viszik át az embereket, amely, ha jól tudom, 2 fontba kerül személyenként.

A parkoló és környéke:




Az átkeléshez ajánlott túrabakancs, mivel egy részen nedves, iszapos területen kell áthaladni.

Egy kilátó a szigethez vezető út közepén

A sziget

A szigethez egy legenda is tartozik, ami Jack-ről, az óriásölőről szól. A 6. században, mielőtt a kastélyt felépítették volna, a Szent Mihály-Hegy szigete egy 18 láb magas óriás otthona volt, akit Kormoránnak hívtak és egy barlangban lakott a helyi városok és falval terrorizálásából szerzett kincseivel. Egészen addig, amíg egy Jack névre hallgató, fiatal farmer fia, megragadta ezt az óriás embert, akinek szarvasmarhákra és gyerekekre fájt a foga, megölte őt egy elrejtett gödörbe taszítva és elhozta fejszéjén a fejét. Amikor hazatért, a falubeli vének hősként üdvözölték őt és ettől fogva "Jack, az óriásölő"-nek nevezték.

Kastély a hegy tetején
Megérkezve a pici szigetre olyan érzése támad az embernek, mintha visszament volna az időben, ráadásul annyira nem angolos az egész, hogy én el is felejtettem, hogy Angliában vagyok. Inkább tűnik valami francia területnek. A szigeten található néhány ajándékbolt, egy-két étterem és kávézó is.






Temető


A kikötő apály idején

A kikötő

A kikötő


A kastélyhoz jegyvásárlás után egy macskaköves utcán és kiépített lépcsőkön lehet eljutni, mely néhol kissé meredek.







A part



A gótikus homlokzatot viselő vár a hegy tetején, mögötte az óceánnal, különösen a napfényes, nyári napokon nyújt lenyűgöző látványt. A sziget és a vár története egyaránt régre nyúlik vissza és fordulatokban gazdag volt. Véres időszakokat élt át, beleértve a normann hódítást, a Rózsák háborúját, a spanyol armada támadásait és a polgári forradalmat is. 1659-ben került Sir John St. Aubyn birtokába, azóta is az ő leszármazottai élnek itt. A számos legenda és mítosz mellett a St. Michael-szigeten egy nagyon is élénk és összetartozó közösség is él, ez és a történelem, a szubtrópusi paradicsomhoz hasonlatos gyönyörű kertek és a finom helyi ételek együttese adja a hely ellenállhatatlan vonzerejét.

A kastély


























Marizion városa

Az óceán a felhők alatt






A templom:






A kék szoba:





Néhány kiállított tárgy:













Marizion


Minack Theatre
/Minack színház/


Délután 1 óra körül érkeztünk a Minach színházhoz. Szerencsénk volt, mert pont találtunk egy parkolóhelyet, amúgy az egész parkoló tele volt. Már a parkolóból is szép látvány tárult elénk, ahogy elindultunk a színház felé és megpillantottuk a mögötte lévő csodálatos tengerparti sziklákat.

A színház bejárata




A Minack Színház egy régi szabadtéri színpad, Cornwall egyik csodája. A 750 férőhelyes, Porthcorno öbölben épült, sziklába vájt színház 6,4 km-re található a világvégének nevezett Land's End-től.  A szezon májustól szeptemberig tart, évente mintegy 80 000 ember vesz részt a show-kon, és több mint 100 000 ember fizet azért, hogy körülnézzen a helyszínen. A világ leglátványosabb színházainak listáján is szerepel. Az ókori színházakat idéző nyitott színházat egy brit asszony, Rowena Cade építtetett és építette 1931-től egészen 1983-ban bekövetkezett haláláig. Az ókori drámák színhelyére emlékeztető kőszínház a cornwalli esték egyik legkedveltebb célpontja. 

A színház történelme a kövekbe és a “székekbe” van belevésve, a vendégek azt is láthatják, hogy melyik évben mivel léptek fel a színpadon. A szabadtéri színháznak a nemzetközi hírnevet az 1944-ben készített Love Story című film hozta meg, amelyben feltűnt a Minack Színház, bár a zord időjárás arra kényszerítette őket, hogy visszavonuljanak a stúdióba és makettként elkészítsék a díszletet. A különleges hangulatú szabadtéri színház még ma is sikeresen működik.

A Minack színház jelenleg húsvéttól szeptemberig használható, a teljes nyári szezonban 20 játékot adnak, amelyet az Egyesült Királyságból és az USA-ból származó cégek gyártanak. A színház egész évben nyitva áll a látogatók számára.

A Minach színház plakáton


A nézőtérre és a színpadhoz lépcsőkön juthatunk le. A kiépített út melletti részek különböző hidegtűrő mediterrán növényekkel vannak díszítve, így olyan hatást kelt, mintha egy botanikus kertben lennénk.















Rengeteg embert volt, így lehetetlen volt olyan képet készíteni, amibe senki sem mászott bele.





A színház után lementünk a partra is és ott is ellőttünk néhány fotót.







Land's End
/Világvége/

A Land's End, azaz világvége néven ismert terület Cornwall legnyugatibb pontja Anglia területén, mely a Penwith-félszigeten belül helyezkedik el, kb. 8 mérföldre Penzance-től.

A Land's End-en szerényebb sziklákat láthatunk, ha összehasonlítjuk pl. a közelben lévő Pedn-men-dhu-t, ahonnét kilátás nyílik a Sennen Cove-re és a Pordenackra. A szállodai és turisztikai komplexum, a Carn Kez, 200 m-re délre található a Land's End-től. A Land's End különlegessége, hogy gyakran mérik innét a távolságot. A skóciai John o' Groats pl. 838 mérföld-re (1349 km) van innét közúton és ezt a két végpontot gyakran használják jótékonysági eseményeknél: mint például end-to-end walks and races /végtől végig túrák és versenyek/ az UK-ban. 

A Land's End-en két gránitfajta található. A hotel melletti részen a gránit durva szemcséjű, nagy ortokláz-fenokristályokkal, mely néhol 13 cm-nél is hosszabb. Északon, a First and Last House /első és utolsó ház/-nál, finomabb gránit kevesebb és kisebb fenokristályokkal. A gránit 268-275 millió évvel ezelőttről származik, a permi időszakból. A Land's End népszerű helye a sziklamászóknak.

A Land's End környékét a növényvédő szervezetek fontos területként tartják számon, a ritka növényfajták miatt.

A Látogatói központba /Visitor Centre/ a belépés ingyenes, de a parkolásért fizetni kell, ami nem is olyan olcsó. Csak egész napos jegyet lehet vásárolni, akkor is, ha csak pár órát szeretnénk ott tartózkodni.

Land's End Visitor Centre

A Látogatói Központban többféle időtöltési lehetőség kínálkozik, pl. egy 4D-s mozi, éttermek, büfék, ajándékboltok és több túra is indul innét. A moziba belépőt kell fizetni, ami 4 font/fő.

Kis dinó a 4D-s mozi tetején





Megtaláltuk a Land's End táblát is, bár nem volt könnyű, mert először a tengerparton kerestük, pedig az is a Látogatói Központ területén található. Sajnos mellette ingyenesen nem lehet képet csinálni, körbe is van kerítve. A borsos ár miatt ezt kihagytuk és csak a táblát örökítettük meg.

Világvége tábla


A Visitor Centerben tajáljuk Anglia első és utolsó boltját. Igazi világvége feeling.

Anglia első és utolsó boltja

Éhes madarak

Jópár kiépített túrautakat is találunk itt, melynek nagyrésze a tengerparti részeken halad és egyes szakaszok elég nehezek lehetnek. Mi csak egy kis részt jártunk végig a part mellett, de nagyon szép látvány volt.




Világítótorony az óceánban

























Men-an-Tol


Men-an-Tol Penzance közelében található, mely egy szokatlan és vonzó hely, bár nem annyira népszerű. Úgy vélik, hogy a bronzkorból származik, így mintegy 3500 éves, de erre kevés bizonyítékot találtak. Négy kőből áll, a leghíresebb a kör alakú és közepén lyukas kő. A megyében csak egy hasonló lyukas kő található ezen kívül: a Gweek közelében lévő Tolvan-kő.

A másik három kő megszokottabb gránit oszlop, melyeket általában kő köröknek használnak. Vannak spekulációk, hogy ez egyszerűen csak négy kő, mely fennmaradt egy ősi körből. További nagy kövek etfedezték fel, melyek a közelben feküdtek a föld alatt. Egy másik elmélet az, hogy ezek a kövek valaha sírkamrát alkottak, a lyukat pedig a termékenységi rituálékban használták.



A hozzávetőlegesen 1.3 méteres lyukas kőnek gyógyító és mágikus erőt tulajdonítanak, de ez inkább az újabb idők hiedelme. A helyi becenév a "Crick Stone", azaz "Görcsoldó kő" arra az állítólagos képességére utal, mely szerint gyógyítja a hátfájást, valamint az angolkórban és a tuberkulózisban szenvedő gyerekeket.


Minden esetben a lyukon való áthaladás játszott központi szerepet a gyógyulás folyamatában, melynél az irány, az időpont (általában 3 vagy 9 óra) és a holdjárás is fontos volt. A nőies szimbólum miatt, a lyukas kőről azt is feltételezték, hogy segíti a termékenységet, ezért gyakran felkeresték a meddőségben szenvedő nők, valamint a terhes nők könnyű szülést, a földművesek pedig bőséges termést vártak a kő hatalmától.

Nem volt könnyű megtalálni, mivel csak egy nyíl jelzi a picike parkoló melletti út másik oldalán, hogy jó helyen járunk. Kb. 15 perces sétával jutunk el a kövekhez. A gyalogút legelők mellett vezet.

A séta eleje és a parkoló


Tehenek a legelőn

A gyalogút


A gyalogutat egészen addig kell követni, amíg jobbra meg nem jelenik a Men-an-tol tábla a sárga nyíllal, ott jobbra kell fordulni.


A négy kő

Pózolás a köveknél

Cím:
Men-an-Tol
Penzance TR20 8NU



St. Ives

St. Ives egy tengerparti kikötőváros. Penzance-től északra fekszik, és a Celtic-tenger partján fekvő Camborne-tól nyugatra, korábban kereskedelmi szempontból a halászattól függött. A halászat csökkenése után elvesztette kereskedelmi jelentőségét, és a város most elsősorban tengerparti üdülőhelyéről híres.

St Ives a St Ives-öböl nyugati partján helyezkedik el, a kikötőjét a St Ives-sziget és Smeaton mólója védi. A kikötő közelében utcái keskenyek és egyenetlenek, míg szélesebb utcái a város újabb részeiben találhatók a dombosabb részeken. A városnak négy strandja van: Porthmeor kiváló a szörfözésre, Porthgwidden egy kis homokos öböl, A Harbour a működő kikötővel és a Porthminster ahol közel fél mérföldnyi homokos rész található. St Ives óceáni éghajlatú, itt van a legenyhébb tél és a legmelegebb nyár Nagy-Britanniában és Észak-Európában. Nyáron népszerű idegenforgalmi célpont, és évente a napsütéses órák száma is az országos átlag felett van.

Estefelé érkeztünk a városba, de még világos volt. Ez volt a mai utolsó programunk, kis városnézés a parkoló közelében. A tengerparthoz közel parkoltunk le, a szűk utcákon nem volt könnyű eljutni a parkolóig, de azért sikerült.

A tengerpart és a kikötő:
















A kikiötő


















7 óra után érkeztünk vissza a szállásra, kissé fáradtan, de sok-sok új élménnyel.


Kapcsolódó bejegyzések:












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése