Oldalak

2017. december 13., szerda

Cornwall - 5. nap

2017/10/17-2017/10-21.

5. nap

Hazautazás egy kis megállóval Derby-ben


A szél kitartóan fújt egészen reggelig és mivel ez volt az utolsó napunk, nem is terveztünk semmit ott Cornwall-ban aznapra az ítéletidő miatt. 10 óra környékén elköszöntünk a szállásadóinktól, akik nagyon kedvesek voltak, még be is akartak minket invitálni a lakásukba, de nem mentünk. A nagy szél ellenére jól lehetett haladni az úton hazafelé, egyedül az egyik kis utcában volt egy kisebb áradás a szállástól nem messze, de azon sikeresen át tudtunk menni.

Mivel fiatal volt még az idő, így 2 órányira Leedstől megálltunk Derby közelében megnézni egy palotát.


Kedleston Hall


A Kedleston Hall egy angol vidéki ház mintegy négy mérföldre északnyugatra Derby-től. A Curzon család tulajdona volt, melynek neve a normandiai Notre-Dame-de-Courson-ból ered. A ház nagy részét Robert Adam tervezte. Ma a National Trust tulajdona.

A második világháborúban az akkori tulajdonos felajánlotta a házat a háborús részleg kialakítására, így a Kedleston Hall számos létesítményt biztosított az 1939-45, közötti időszakban, beleértve a gyülekezési pontot és a hadsereg edzőtáborát is.

Az 1970-es években a birtok túl drága volt ahhoz, hogy a Curzon család fenn tudja tartani, ezért felajánlották a birtokot a nemzetnek. Megegyezés született a National Trust-al arról, hogy átveszi a Kedleston-t, miközben továbbra is megengedi a családnak, hogy a 23 szobás családi szárnyban bérleti díj nélkül lakhasson. Az egyezség a szomszédos kertet és két bérleti díj nélküli lakást tartalmazta a szolgák vagy más családtagok részére.

A házhoz egy 5 perces séta után jutottunk el. A birtok területén található egy folyó is egy  híddal.




A háromszintes ház három blokkból áll, melyeket két szegmentálisan ívelt folyosó köt össze. A földszint rusztikus , míg a felső emeletek csiszolt kőből épültek. A központi, legnagyobb blokk az állami helyiségekből áll, és csak akkor használták, amikor fontos vendég volt a házban. A keleti blokk önálló családi ház volt, és minden szobát családi használatra tartottak fenn, valamint a nyugati blokk tartalmazta a konyhákat, az összes többi szobát és a személyzet szállását.







Az északi részt a hatalmas, korinthoszi oszlopokkal és szobrokkal teletűzdelt hall uralja.






A "fő lakosztály" vagy az állami hálószoba lakosztályai finom bútorokat és festményeket tartalmaz, valamint a hatalmas velencei ablakkal ellátott szalon; az ebédlő, a gigantikus abszcisszal. A lakók a vendégek távozása alkalmával néha megkönnyebbültek, hogy elhagyhatják ezt a kultúrházat, és visszavonulhatnak a családi pavilon viszonylag egyszerű kényelméhez.
















Szintén megtalálható a házban Lord Curzon távol-keleti gyűjteménye, sok ritkasággal. Lady Curzon 1903-as Delhi Durbah koronázási ruhája is itt látható. A párizsi Worth által tervezett páva ruhát sok drágakő és féldrágakő díszít. A fent leírtakon kívül ez a nagy vidéki ház művészeti, bútoripari és szobrászati ​​gyűjteményeket is tartalmaz.



A pávaruha


Billiárdterem

Legvégül a vadászterembe érkeztünk, ahol rengeteteg kitömött állat és madár található. Sajnos a gyér fényviszonyok miatt nem sikerült túl sok jó képet készíteni róluk, de a gyűjtemény mindenesetre nagyon látványos és érdekes volt.









A kertben is szétnéztünk, ahol egy érdekes szobor is található:




Végül a birtokhoz tartozó templom következett, melyben szintén láthatók érdekes dolgok.











A templom

A hátsó udvarból megtekinthettük kívülről is az épületet, mely rendkívül látványos. Egyes részeit szobrok díszítik.
Kedleston Hall



Egy szobor a kertben

Kedleston Hall
Cím:
Derby DE22 5JHBlackhill Falls


Ennyi volt a Derby-i kitérő és a Cornwall-i 5 napos kiruccanás. Hazafelé nem úsztuk meg az esőt sem, de ezt már meg sem lepett minket.


Kapcsolódó bejegyzések:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése