Oldalak

2017. november 22., szerda

Skye szigetek - 6. nap

2017/09/25-2017/09/30.

6. nap

Skye Múzeum, Coral Beach és a hazaút


Hajnaltájt alábbhagyott a szél, reggelre már alig lengedezett. Örültem neki, hogy ez volt az utolsó éjszaka, mert nagyon féltem a heves szélben. A szigeten szívesen maradtam volna még, csak nem sátorban. Ráadásul szombat éjszakára sárga riasztás volt érvényben, tehát az előző napoknál is nagyobb szél volt kilátásban. Szerencsére minket ez már nem érintett.

9 óra körül nekiláttunk szétbontani a sátrat, ami eltartott egy jó óra hosszáig. Miután végeztünk besűrítettünk 2 programot a hazaút előtt. Először a Skye Múzeumot néztük meg, amire eddig még nem volt időnk, majd ismét meglátogattuk a Coral Beach-et, mivel azt mondta az egyik biztonsági őr, hogy csak péntekig vannak ott a filmesek, ráadásul szép napos idő volt, így volt esély elkapni a part trópusi megjelenését.



Skye Múzeum



Az 1969-ben nyílt meg a Skye-on Kilmuir szigetvilágának múzeuma. A cél az volt, hogy megőrizzék a nádmezőváros települését, mindegyik a lehető legjobban ábrázolja a szigeten uralkodó feltételeket a XIX. század végén.

Néhány régimódi nádfedeles ház ma is látható a Felföldön. Száz évvel ezelőtt a nádfedeles házak nagyon elterjedtek voltak a Highland-en és a falak között, a lámpák fényében - a szigetek lakói életben tartották azokat a dalokat és történeteket, amelyek a világ minden táján híresek a Hebridákról.
Meleg, robosztus és gazdaságos anyagból építették, mely kiválóan alkalmas volt a szárazföldre és az éghajlatra. Mivel manapság számuk gyorsan csökken, helyénvaló, hogy néhányat meg kell őrizni; és ezzel szem előtt tartani, hogy a régi, nádas épületekből álló csoportokat múzeumként tartsák számon.

Az első, 1965-ben nyitott ház a 19. század közepéig lakóház volt. Ez a ház egy jó példa a tipikus Skye akkori házaira, amikor a szigeten, nagyon kevés kivétellel, ez volt a standard építési forma. Napjainkban a régi Highland-ház kicsit nyersnek tűnik, de abban az időben megfelelő volt, menedéket és melegséget biztosított azoknak a férfiaknak és nőknek, akik az idejük nagy részét kint töltötték, és kevésbé törődtek a világi vagy a hazai luxuscikkekkel.

A különböző házak az élet különféle aspektusait mutatják be: családi ház, kovácsoltvas, szövő ház, stb...

A régi kastélyház:









A régi tehénistálló:




A következő házban különböző kiállított tárgyak láthatóak:



A régi kovácsműhely:




A helyi bolt:

Abban az időben, amikor még nem volt autó vagy busz, a helyi lakosoknak egy egész nap is megtartott mialatt lementek Portree-ba bevásárolni és vissza. Azon szerencséseknek, akik rendelkeztek lovas kocsival, csak fél napjukba tartott. Ezért nagyon fontosak voltak ezek a pici helyi üzletek, ahol megtalálták azokat a létfontosságú cikkeket, amit nem tudtak saját maguk előállítani.


A szövőház:




Egy másik régi istálló:




És végül néhány régen használt eszköz az udvaron:



Cím:
Kilmuir IV51 9UE, Egyesült Királyság

Belépő: 2,50 font /2017-ben/



Coral Beach

Végül megérkeztünk utolsó állomásunkhoz, a Claigan Coral Beach-hez. Végre le tudtunk parkolni a gyalogút bejárata előtt, eltűntek onnét a filmesek. A nap is nagyon szépen sütött, úgyhogy minden megfelelő volt, hogy végre felfedezzük ezt a csodálatos fehér tengerpartot.



A partról ugyan még nem vittek el mindent, épp akkor bontották le a nádkunyhókat, de mostmár minden gond nélkül odamehettünk.

A Coral Beach


És valóban, napsütésben tényleg olyan látványt kelt, mintha egy trópusi parton lennénk. Egyedül a pálmafák hiányoznak.






A filmesek által épített kunyhók


Sikerült néhány kagylót is gyűjtenem, de nagyon egzotikusak nem voltak, csak a hagyományosabb fajták. Túl sok időm nem volt rá, mert még egy 9 órás út állt előttünk hazáig...

Dunveganban még megálltunk egy fotó erejéig, amit már első nap is szerettem volna megörökíteni, most végre lehetőségem nyílt rá:

Maci szobrok Dunveganban
A macikkal búcsúzom a Skye szigettől, remélem nem örökre. Végezetül még néhány észrevétel és tanács azoknak, akik a szigetre szeretnének utazni:

Arra a kérdésre, hogy mikor érdemes a Skye szigetekre utazni, leginkább azt tudnám mondani, hogy nyáron. És nem csak azért, mert melegebb van, hiszen fel lehet öltözni télen is, hanem leginkább a látvány miatt. A sziget legtöbb látványossága napfényben mutat a legjobban, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor ősszel és télen nagyon gyakoriak az esők, ami romba döntheti a tervezett programot. Szép napsütéses napokon viszont örökre szívünkbe fogja zárni magát e kicsiny sziget.

Szállással kapcsolatban azt mondanám, hogy a legcélszerűbb Portree-ban szállást foglalni, ugyanis ott van a sziget legnagyobb boltja és onnét lehet a legkönnyebben elérni az összes látványosságot. Portree nemcsak a sziget legnagyobb városa, hanem közlekedési csomópont is, akárhova mentünk, Portree-n szinte mindig át kellett mennünk.

Egy harmadik kérdés: érdemes-e a Skye-on sátorozni? Igen is meg nem is. Alapvetően túlságosan hideg nem volt még ilyenkor szeptember végén sem, főleg hogy volt nálunk elektromos sátormelegítő. Esténként kissé hűvös volt, de egyáltalán nem volt vészes. A nagyobb baj inkább a szél, ami elég gyakori arrafelé, mivelhogy az összes települése tengerpart közelében található. Ezért, hacsak nem úgy akarjuk végig utazni a szigeteket, hogy ott verünk sátrat, ahol épp elér az este, akkor érdemesebb szerintem valahol egy szobát bérelni. Bár, az árak elég borsosak arrafelé, azért döntöttünk mi is inkább a sátorozás mellett. Viszont az a nagy sátor, ami nekünk is van, semmiképp nem ajánlott, mert könnyen ki van téve a szél viszontagságainak.

Drága-e az élet a szigeten? Nem drágább, mint máshol, de arra fel kell készülni, hogy egyetlen nagy bolt van és az is csak Portree-ban és ott sem található meg minden. Nincs McDonalds, KFC, Kebabos és egyáltalán semmilyen gyorsétterem. Éttermek persze akadnak, de nem olcsók.

Végül 2 utolsó képpel zárom, melyek már a hazaút során készültek - szivárványok az eső után:





Kapcsolódó bejegyzések:

Skye szigetek - 1. nap
Skye szigetek - 2. nap
Skye szigetek - 3. nap
Skye szigetek - 4. nap
Skye szigetek - 5. nap
Skye szigetek - 6. nap












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése