Oldalak

2017. november 21., kedd

Skye szigetek - 2. nap

2017/09/25-2017/09/30.

2. nap

Portree, Old Man Storr és más látnivalók


Másnap reggel 8 óra után ébredtünk. Az éjszaka viszonylag nyugodt volt, a szél kissé lengedezett, az eső is eleredt néha, de nem volt túlságosan hideg. Szép, napos időre ébredtünk, reméltük, hogy így is marad. Reggeli után elkészültünk és elindultunk Portree városába, az volt aznapi első célpontunk.


Portree

Portree a Skye-sziget legnagyobb városa. Híres az öbléről és színes házairól. Ez a sziget központi helye, a Wildlife Cruises /hajótúra/ innét indul, valamint szervezett túrákat is indítanak innét. Itt található az egyetlen középiskola a szigeten, a Portree High School. Portree egy kikötővel rendelkezik, amelyet sziklák szegélyeznek, és Thomas Telford által tervezett mólóval.

10 óra környékén érkeztünk Portree városába, amely 30 perces autóútra található Uigtól. Leparkoltuk az autót a városközponti parkolóba és elindultunk a kikötő felé.

Képek a parkoló környékéről:





A sárga épület mögött a tengerpart


A tengerpart a város szélén

Madarak a fűben

Tengerpart

Hajók a parton




A táblákat követve könnyen odataláltunk a kikötőhöz, mely kétségkívül a város legszebb része a színes házaival és a sziklás partjával.

A kikötő





Színes házak







A képeslapokon is gyakran szereplő színes házsor

Ezután visszamentünk a belvárosba és szétnéztünk egy kicsit ott is. Bementünk egy ajándékboltba, nem volt túl nagy a választék, de azért egy hűtőmágnest sikerült vásárolni.



A fő tér

Egy díszes szék

Portree városa urán több szabadtéri programunk is volt aznapra. Portrétól Staffin irányába indultunk el, a cél az Old Man Storr volt, de előtte megálltunk a Menyasszonyi Fátyol vízesésnél.



Bride's Veil Waterfall
/Menyasszonyi Fátyol vízesés/



A "Menyasszonyi Fátyol Vízesés" nevét a fátyol formájáról kapta. A Portree-ból Staffin irányába vezető úton található, mely megérdemli a fotózást, nem csak azért, mert vonzó kaszkád, de az Old Man Storr kőzetképződést is nagyon szép szögből láthatjuk onnét. A vízesés nagyon jól látható az előtte lévő kis parkolóból, érdemes felmászni a tetejére, hogy mecsodáljuk a belvízi hegyekre való kilátást, bár mi ezt most elmulasztottuk.

A Vízesés alján található kőrakások

Kilátás a parkolóból az Old Man Storra

A Vízesés és környéke

A Vízesés


Old Man Storr
/Az Storr Öregembere/


Következő uticélunk egy hosszabb túra volt az Old Man Storr, azaz a "Storr öregembere" nevű sziklaképződményhez. A hegység vonulatait követve nyúlik a Hebrida-tengerbe a sziget hat, nyúlványszerű félszigete, melyek egyikén a Trotternish-félszigeten, a Szentélynek nevezett bazaltcsoport közepén magányos őrszemként emelkedik ki a 49 méter magas bazaltpillér, az Old Man of Storr, mely évszázadokon át segítette a hajók tájékozódását. A képződmény a Skye szigetének ikonja, a csúcsot messziről látni egy tiszta napon. Ez az egyik leghíresebb túra a Skye szigeteken, határozottan kihagyhatatlan látnivaló.

Nehézségi fok: közepes
Távolság:  3.8  km
Idő: 1 óra 15 perc megállás nélkül

A séta ugyanazt az utat használja felfelé és lefelé, ugyanazon a ponton indul és tér vissza (a parkolóba). Ez a távolság 3,8 km, az átlagos idő 1 óra 15 perc (megállás nélkül). A "közepes" hosszúságú és a "közepes" nehézségi fokozat közé sorolható. /A túra eredeti leírása a https://www.isleofskye.com/skye-guide/top-ten-skye-walks weboldalon található./

Elhelyezkedés:
A Skye északi részén található a "Trotternish" néven ismert területen. A séta kezdete a Portree-től Staffin-ig tartó főútvonalon található.

Időjárási körülmények:
Ez a séta a legtöbb időjárási körülmények között alkalmas. Az ösvény felső része sáros lehet esős napon.

Parkolás:
A parkoló közvetlenül a főúton található, 6.8 mérföldre Portree-tól, amely körülbelül 10 perc autóval.
A parkoló nem olyan nagy, nyár közepén gyorsan feltöltődik, az autópark bejáratánál folytatódik a főútra kiterjesztett parkolóhely.

Busz:
A nyári hónapokban a Go Skye helyi buszjárata transzferjáratot biztosít Portree-ból a Storr parkolóba. A weboldalon való foglalás ajánlott.

A túra:

A parkolóból nézzünk felfelé, és látni fogjuk az "öregember" -t, valamint a magas sziklákat, amelyek körülveszik. Az "öregember" lábának elérése körülbelül 45 percet vesz igénybe, hosszabb ideig tart, ha közben megpihenünk.

A séta első szakasza a fenyőerdőkön át haladt, de a közelmúltban kivágták őket. Az ösvényt most új kavicsréteggel javították ki az alsó lejtőkön, ahol az erdő volt. Megközelítésének legfelső része (a sziklacsúcs) sokkal nehezebb, mivel az ösvény rossz állapotban van.

Fenyők az út szélén

1. szakasz:

A parkoló végén egy fa kapu található. Menjünk a kapu felé, és kövessük a domboldalon a kavicsos ösvényt. Itt láthatjuk a kivágott fák maradványait az ösvény melletti részeken. Egy idő után a kavicspálya kettéválik. 2 lehetőség kínálkozik, javasoljuk a jobb oldali opció kiválasztását. Ez az ösvény meredek, de jól járható. Később egy fából készült kapuhoz jutunk, menjünk át rajta. Kövessük ezt a pályát felfelé a dombon, majd elérünk egy másik fakapuhoz. Ez a kapu dupla magasságú, melyet úgy terveztek, hogy a szarvasokat távol tartsa. Folytassuk az utat felfelé a meredek dombon.

A kavicsos gyalogút

Kilátás a domboldalról


Az Old Man Storrt körülvevő sziklák







2. szakasz:

Most már a régi erdőterülettől távolodva folytassuk a kavicsos ösvényt. Egy kis fából készült kapu lesz. A kapu bal oldalán egy kis tó található, amelyet erdőtűz esetén vészhelyzeti vízforrás céljából hoztak létre. Menjünk át a kapun. A kavicspálya véget ér és az ezt követő az út sáros lehet. A felfelé vezető úton az ösvény durva és sziklás lesz, ennek ellenére csak élvezzük a csodálatos sziklafal és az érdekes kőzetszerkezetek látványát. Amikor a meredek dombon felfelé haladunk, az ösvény két részre oszlik, a baloldali opciót válasszuk.



3. szakasz:

Kövessük ezt a bal oldali ösvényt, melyen egyenetlen kőzet-lépcsők találhatók. Ahogy folytatjuk utunkat felfelé, az "Öregember" a jobb szélén lesz. Körülötte sok más sziklaképződés is van. Az út most jobbra fordul, és most pont szemben látjuk az "Öregembert". A végső megközelítésével az ösvény felfelé halad a sziklacsúcs lábához.




















A Storr Öregje:

Az "öreg" lábánál meredekebbé válik, és egy kicsit nehézkes lesz a terep, amely nem mindenki számára alkalmas. Ha tovább szeretnénk menni, akkor óvatosan tegyük. A tetején a kilátások fantasztikusak, figyeljük meg a Raasay és a Rona szigeteket, majd a szárazföldet is. Dél felé kilátás nyílik a "Storr Lochs" -ra, Portree-ra és a Cuillin Hills-re. A bátrabb gyalogosok körültekintően vizsgálják meg a többi sziklaszerkezeteket, amely szomszédos az öregemberrel.



.
"A Storr öregje"




Mi kb. 2 óra alatt tettük meg a túrát, ha nem akarunk rohanni és még fotókat is szeretnénk készíteni, akkor mindenképp célszerű ennyi időt rászánni.



Lealt Falls
/Lealt Vízesés/


A Lealt vízesés az Egyesült Királyság egyik legszebb vízesése. A vízesés egy szurdokban fekszik, mely könnyen megközelíthető. 7 km-re található Staffintól. Culnacnoc után, az A855-ös úton, a Lealt-szorosban található egy kis parkoló. Innen egy rövid és könnyű séta vezet az első kilátóponthoz, ahol megnézhetjük a szurdok mélységét, valamint a Lealt vízesést.

A környező dombok



A szurdok



Lealt vízesés

A vízesés




Lejjebb van egy második platform, jobb kilátással a sziklákra és a tengerre, ahol megtekinthetjük a régi kovaföld-kitermelő vasút maradványait is, ha lenézünk a part melletti részre.






A vasút maradványai





Kilt Rocks and Mealt Falls
/Skótszoknya sziklák és Mealt vízesés/


A Lealt vízeséstől nem messze mintegy 2 km-re Staffintól újabb megállóhoz érkeztünk, a csodálatos "Skótszoknya" sziklákhoz.

Egy tó a környéken

Ha a szigeten járunk kihagyhatatlan látnivaló a "Skótszoknya szikla" tengerbe szakadó bazaltsziklái, melyről látványos vízesés zuhan a mélybe. Felejthetetlen élmény lehet bárki számára a sziklafal szélén állva, a vízesés zúgását hallgatva várni s látni a felkelő napot. /Nekünk erre nem volt alkalmunk./

A tenger és a sziklák találkozása

A 90 méteres "Skótszoknya szikla" meglepően hasonlít a hajtogatott skótszoknyára. A homokkő alján pihenő bazaltoszlopokról úgy tartják, hogy a kőzetképződés színe szinte tartanná válik /skót mintájú gyapjúszövet/.

Az alábbi képen nagyon jól megfigyelhető, hogy a hátsó két sziklaképződmény valóban szoknya alakhoz hasonlítható és a színe is kísértetiesen hasonlít a skótszoknya eredeti színéhez:

A "Skótszoknya sziklák"

Mealt vízesés

A part




Ezen vizuális látványon kívül egy jellegzetes hangzás is hallható. Amikor erős szél fúj, úgy tűnik, mintha egy gyönyörű, mégis kísérteties hang hallatszana a környező területről. Ezt az érdekes hangot valójában a kerítés adja, mely körülveszi a kilátópontot. A tenger felé néző lyukak lehetővé teszik a szél bejutását és ez a hang kíséri a lélegzetelállító kilátást.

Tiszta napokon, a Lewis-sziget és még a szárazföldi Skócia is látható.



Staffin Beach/Slipway
/Staffin strand/


Staffin városa a csodálatos Trottenish Ridge alatt helyezkedik el, híres foltos házairól, szép strandjáról és geológiájáról. A lenyűgöző tájjal rendelkező falu csodálatos kilátással büszkélkedhet.

A homokos Staffin strand ideális hely a családok számára, és híres a 2002-ben felfedezett dinoszaurusz lábnyomairól, amelyek Skóciában a legnagyobbak. Egy helyi lakos talált egy dinoszauruszlábnyomot hordozó táblát, mely valószínűleg egy kis ornitopodtól származott. A szakértők később 50 cm-nél nagyobb dinoszaurusz-nyomatokat találtak, a legnagyobbat Skóciában, amelyet a Megalosaurushoz hasonló lény alkotott. Körülbelül 160 millió évvel ezelőtti leletek Skócia legfiatalabb dinoszauruszmaradványai.

A Staffin Beach legkönnyebben úgy érhető el, ha Staffin városába érkezve követjük a "Staffin Slipway" felirítú táblát, mely egyenesen oda fog vinni bennünket. A strandnál van egy parkoló, mely nem túl nagy. Az út mellett gyönyörű sziklatömbök találhatók, melyet érdemes megcsodálnunk.


Rögtön a parkolóban találhatunk egy lábnyomot:

Dinoszaurusz-lábnyom

A strandon nem meglepő, ha többeket is lábnyomok után látunk kutatni. Viszont ha nem akarunk nagyon keresgélni, akkor a parkolóban lévő tájékoztatón pontosan le van írva, hol kell keresnünk. Állítólag ezeken kívül is lehet találni, ha valaki kitartóan keres. Mi sajnos ezt sem találtuk meg, valószínű túlságosan nagy volt a dagály, a kép alapján pont azon a részen kellett volna keresnünk, amit akkor épp víz takart.



Érdekes szürke színű homokkal rendelkezik a strand, nem emlékszem, hogy máshol láttam volna hasonló színű homokot. Ha akkor van nálam valami tároló eszköz, biztosan hozok haza belőle.

Talán csak a tudat miatt, hogy valaha itt dinoszauruszok éltek, de picit olyan érzésem volt, mintha vissza mentem volna az időben, ahogy ott sétálgattunk a szürke színben tündöklő tengerparton.








A Staffin Beach után visszamentünk Portree-ba bevásárolni a barbecue-hoz, mert azt készítettünk vacsorára. Kissé tovább tartott elkészíteni, mint számítottunk rá, mire vacsorára került a sor, már besötétedett, így aznapra nem is terveztünk más programot.



Kapcsolódó bejegyzések:

Skye szigetek - 1. nap
Skye szigetek - 2. nap
Skye szigetek - 3. nap
Skye szigetek - 4. nap
Skye szigetek - 5. nap
Skye szigetek - 6. nap

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése