Oldalak

2023. június 23., péntek

North Yorkshire - 1. rész - Mount Grace Priory


2023/05/23

Mount Grace Kolostor
/Mount Grace Priory/

A Mount Grace kolostor a North York Moors Nemzeti Parkban található, egyike a karthauzi rend tíz háza közül, mely a középkori Angliában létezett. Azok közül is ez maradt fenn a legjobb állapotban. A National Trust tulajdonában van, de az English Heritage gondozza, mindkét tagsággal ingyenes a belépő /amúgy 11,30 fontba kerül egy felnőtt jegy - 2023-ban/.

A mai látogatók megtekinthetik az egész kolostor elrendezését, beleértve egy rekonstruált szerzetesi cellát, valamint a tipikusan kis karthauzi templomot és a későbbi házat. A helyszínen egy múzeum is található, amely részletezi a kolostor történetét.

A videó a kolostorról megtekinthető Youtube csatornánkon:


Rögtön a bejáratnál található a The Orchard kávézó, ahol korábban a konyhakert helyezkedett el. A korai huszadik századi képeslapokon látható, hogy 3 vasúti vagon állt azon a helyen, ahol most a kávézó van. Nem tudni biztosan, hogy miért voltak itt, vagy mire használták őket, de valószínűsítik, hogy kerti tároló vagy üvegház funkcióját töltötték be. A régi konyhakertet 2018-ban gyümölcsöskertté alakították. Gyakran látni hermelineket a kertben és a kolostor többi területein.

A The Orchard kávézó

A Mount Grace rendházat a 14. század végén alapította Thomas Holland, Surrey 1. hercege. Ez volt az utolsó kolostor, amelyet Yorkshire-ben létrehoztak, és azon kevesek egyike, amelyeket Nagy-Britanniában a fekete halál és a reformáció közötti időszakban alapítottak. Meglehetősen kicsi létesítmény volt, csak egy priornak és 23 szerzetesnek volt benne hely. Egy templomból és két kolostorból állt.



A ma itt álló ház először egy 15. századi kolostori vendégház volt. Miután a kolostort a 16. században bezárták és a szerzeteseit nyugdíjba vonultatták, épületeinek nagy részét lebontották. A 17. században a vendégházat lakóházzá alakították át. A 19. század végén Sir Lowthian Bell iparos vette meg a házat és kibővítette Arts and Crafts stílusban, és megkezdte a kolostor romjainak javítását is.



A ház munkálatai 1901-re fejeződtek be, és Sir Hugh Bell fia, Maurice élt itt legutoljára, 1932-től haláláig.




A Sir Lowthian Bell család címere





A fönti helyiségekben tekinthetjük meg a múzeumot, ahol megtudhatjuk a kolostor történetét.


Az alábbi képen látható az 1654-es házból fennmaradt fal és vakolat. A vörös festés eredeti és minden falon ezt a színt használták.


Így nézett ki a kolostor 1539-ben

Más rendekhez tartozó szerzetesektől eltérően, a karthauziak /a mai napig/ remeteként élnek, ki-ki a saját kis magánzárkájában és csak az éjszakai liturgikus órákra, valamint vasárnaponként és ünnepnapokon gyűlnek össze a templomban. A karthauziak nem beszélnek /kivéve a liturgikus énekléseknél és a heti 3 órás sétánál/, étrendjük vegetáriánus.

A szerzeteseknek egy kis nyíláson át adták be az ételt a zárkába, ahol egyedül étkeztek:


Minden más európai kolostorban a szerzetesek együtt étkeztek egy nagy közös refektóriumban:


A karthauzi rend eredetének történetét egy könyvben illusztrálják, amelyet a 15. században a Mount Grace-ben készítettek. A képen Szent Hugh grenoble-i püspök látható, amint hét csillagról álmodik, amely a lába elé hullik. Röviddel ezután Szent Bruno és hat társa letérdelnek előtte, tanácsot kérve, hogyan éljenek magányos életet. Szent Hugh most már megérti álmát, és elviszi a hét szerzetest az általa megálmodott helyre, a Grande Chartreuse-ba, ahol felépítették az első kathauzi házat:


A tetőtéren további helyiségeket tekinthetünk meg, többek között a fürdőszobát, valamint egy kis filmet is vetítenek, melyben az 1927-es Mount Grace-i felvonulásról láthatunk felvételeket.





A ház kívülről

A hátsó ajtón át a kertbe jutottunk, ahol a karthauzi templom romjait tekinthetjük meg, valamint a kolostor területén lévő magánzárkák maradványai is láthatók.



Az egyik kútház

A privát magánzárkák



Sir Lowthian Bell a 8-as szerzetesi zárkát felújította, így betekintést nyerhetünk abba, hogyan töltötték mindennapjaikat a saját kis elzárt területükön. Szinte mind a 25 darab ugyanarra a sémára épült: az alsó szinten volt a nappali, a hálószoba, mely egyben imahelyként is szolgált. Fent volt a dolgozószoba. A Mount Grace szerzetesei nagyon is tisztában voltak a higiéniával, ezért minden zárkába latrinát és szennyvíz-elvezető rendszert építettek. Ezen kívül mindegyik zárkához tartozott egy kert is, ahol zöldségeket termesztettek.









A kis karthauzi templom elég jó állapotban maradt fenn. Érdekessége a templomkertben álló kereszt, mely egy szerzetes ruhába öltözött nőt ábrázol, kezében egy csecsemővel.




A házhoz egy szép kert is tartozik, tavakkal, virágokkal és sétányokkal.







Nekünk nagyon tetszett a Mount Grace egész területe, kellemes fél napot töltöttünk el itt. Utána azonban még nem haza mentünk, hanem a tengerpartra, ahol megnéztük North Yorkshire egyik kis bányászfaluját, melyről a következő bejegyzésben olvashattok.








További képek:

    

      

    

      

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

      

    

    

      

      

    

    

    

    

    

  





Kapcsolódó bejegyzések:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése