Oldalak

2023. június 23., péntek

North Yorkshire - 2. rész - Skinningrove


2023/05/23

Skinningrove

A North Yorkshire-ben, az Északi-tenger partján található Skinningrove, melynek fő iparága a mezőgazdaság és a halászat volt, egészen addig, amíg a helyi vasüzemet meg nem nyitották 1848-ban, mely elindította a falu ipari fellendülését. A 18. század végére vasolvasztó műhelyet is működtettek. Az 1880-ban épült tengerparti móló lehetővé tette, hogy teherhajókkal nehéz rakományokat szállítsanak el a területről. A vasbányászat és megmunkálása egészen a 20. század második feléig folytatódott.

A videó a faluról megtekinthető Youtube csatornánkon:


A The Way Of St Hild Car Park-ban parkoltunk, mely egy ingyenes parkoló közvetlenül a tengerparton.


A parkoló


Ennek a falunak a partjainál történt, hogy 2003-ban egy horgász egy ritka szíjhalat fogott ki, mely több, mint 3 méter hosszú volt. Ez az esemény azért érdekes, mert Anglia partjainál nem megszokott dolog szíjhalat fogni. A tudósok szerették volna megvizsgálni a halat, azonban azt szeletekre vágták, mielőtt megtehették volna.



A parkoló mellett látható a Repus hajó, mely egy valaha működő halászcsónak volt. Sokáig Whitbyben horgonyzott, majd később elhagyatottá vált South Gare-ban, a Tees folyó torkolata közelében. Majdnem a Skinningrove-ban évente megrendezett máglyarakás áldozata lett, amikor azonban kimentették és a faluba szállították, a tulajdonosának otthonába. Azóta a Cleveland Way Nemzeti Ösvény mellett látható kiállítva, melyet még két fából faragott figurával is kiegészítettek. Jelenleg épp felújítják, pont ottjártunkkor kapott friss fehér festést.





Elindultunk szétnézni ebben a kicsi falucskában, ahol igazából túl sok látnivaló nincs, de mi szeretjük ezeket a békés kis falvakat. Azért akadt mindig valami, ami miatt előkaphattuk a fényképezőgépet, és a kamerát. Nagy divat errefelé is, hogy a házak bejárata előtti kis udvarra mindenféle szobrokat helyzenek ki /vagy épp fel a házfalra/.







A falun a Skinningrove patak folyik keresztül, egyenesen bele a tengerbe. Érdekessége, hogy vize vöröses, narancssárgás színű, ez a vastartalom miatt van, mely annak az időszaknak a hagyatéka, amikor még a régióban működtek a vaskitermelő bányák. Sajnos ez a szivárgó, okker színű anyag megöli az élővilágot, ezért a helyiek több kísérletet is tettek a patak vizének megtisztítására, de ezidáig sikertelenül.






A Skinningrove patak vörös vize

Ha valaki szeretne kicsit többet megtudni a falu bányászmúltjáról, az megtekintheti a bányászati múzeumot /Land of Iron at Cleveland Ironstone Mining Museum/, 10 font belépő ellenében. Mi csak kívülről néztük meg, valószínűleg mára már be is zárt.

Bányászati múzeum



Visszafelé bementünk a KasKane Cafe & Covells Bar-ba meginni egy capuccinót. Hangulatos hely, belül is, kívül is.



Mint a többi régi bányászterületeken, itt is népszerű volt a galambászat, mivel ezek a madarak szállították a fontos híreket. Erre emlékeztet minket a Beach Road-on álló, fából faragott Galambos ember szobor /The Pigeon Man/.




Skinningrove nagyon látványos sziklás parttal rendelkezik, a sziklák tetején gyalogutak futnak, többek között a híres Cleveland Way, melyeken nagyszerű sétákat tehetünk. Egy darabig mi is fölmentünk a Cleveland Way ösvényen, ahonnét nagyon szép kilátások nyílnak a falura és a partra.





A Skinningrove Beach apálykor hosszan elnyúló homokos strandján akár fürödhetünk is, ha valaki bírja a hideg vizet.







Ennyi fért ebbe a mai napba, én még szívesen maradtam volna sétálgatni a parton, de már későre járt az idő, így elindultunk hazafelé.



További képek:

    

    

    

    

    

    

    

    

    

      

    

    

      

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése