Oldalak

2022. február 27., vasárnap

Észak Anglia - 1/2. - Angel of the North


2022/02/21 - 2022/02/23.

Kirándulás Északon

1. nap - 2. rész

Az Északi Angyal
/Angel of the North/

Amikor észak felé kocsikázunk mindig szoktunk látni egy hatalmas angyal szobrot, mely egy dombtetőn magasodik. Már régóta szerettem volna megnézni közelebbről is és készíteni róla néhány fényképet. Most úgyis útba esett, így megejtettük a látogatást. Egy közeli parkolóból a szoborhoz lehet sétálni és testközelből is meg lehet figyelni. Sajnos a fényviszonyok nem voltak kedvezőek, így nem mutat olyan jól a képeken, pedig a szobor valóban megér egy megállót.


A Gateshead-ben található Északi Angyal szobor Antony Gormley alkotása, melyet a világ legnagyobb angyalszobraként tartanak számon. Az Angyal tervezése Gormley saját testén alapul. A COR-TEN időjárásálló acél anyag adja a szobor jellegzetes rozsdás, oxidált színét. 20 méter magas, szárnyfesztávolsága 54 méter, ami nagyobb, mint egy Boeing 757-es repülőgépé. Az Angyal testén és szárnyain található függőleges bordák külső vázként működnek, amelyek megtörik a szél erejét és a szobor alapjaihoz irányítják azt, így képes ellenállni a 160 km/h-nál nagyobb szélsebességeknek is.



A szobor egy dombon áll, kilátással az A1-es és A167-es útakra, valamint a keleti part vasútvonalára. Az angyal a táj egyik magasabb pontján ül, a Team Valley közelében, így a szobor mérföldekről is látható. Olyan területen épült, mely régen egy kőtelep volt,  ennek maradványait eltávolították, és a földet egy dombba halmozták fel, amelyen most az Angyal áll. A szobor dél felé néz, szemben a forgalommal, amely észak felé halad Gateshead és a Tyneside felé. A szobor keleti és nyugati oldalát fák szegélyezik, ezeket szándékosan ültették, mivel a végső cél az volt, hogy az angyal végül egy erdős környezetben jelenjen meg.








A szobor emberszerű ábrázolása azzal a ténnyel párosul, hogy az Angyal nem állít emléket egyetlen személynek vagy népnek sem, azt eredményezve, hogy a nézők könnyebben és szabadabban fűzik a szoborhoz saját jelentésüket. Gormely szerint inkább a remény szimbóluma, mint a vallásé. Mindenesetre az északi angyal Észak-Kelet ikonikus szimbólumává vált.







Kapcsolódó bejegyzések:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése