Oldalak

2022. február 28., hétfő

Észak Anglia - 3/1. - Northumberlandia - Lady of the North


2022/02/21 - 2022/02/23.

Kirándulás Északon

3. nap - 1. rész

Az Észak Asszonya
/Lady of the North/

Reggel 10-ig kellett elhagynunk a szállodát. Éjszaka ismét nagy volt a szél, ami sajnos nappal is folytatódott. Reggeli után összepakoltuk a cuccainkat, levittük a kocsiba és kijelentkeztünk. A mindössze 10 percnyire található Észak Asszonya meglátogatásával kezdtük  napot. Saját parkolóval rendelkezik, mely a Northumberlandia Car Park névre hallgat, ráadásul ingyenes is.

A parkoló




Kávézó




A bejárattól egy rövid erdei ösvényen juthatunk el az Észak Asszonyának nevezett látványos földszoborhoz. Az erdőben szintén vannak ösvények, amik most le voltak zárva, valószínűleg a nagy szél miatt.



A szobor vázlata felülnézetből

Négy mérföldes, zöld dombocskák körül kanyargó ösvényeken sétálhatjuk végig a világ legnagyobb földművészeti alkotását, mely olyan nagy és annyira elvont, hogy nehéz egységes formába illeszteni. De ha kissé távolabb megyünk vagy a magasból nézzük, mind a 46 hektár varázslatosan egyesül, és létrehozza az Észak Asszonyát.


Van két különálló dombocska, ami kilátóként szolgál, mi először erre másztunk fel, de sajnos a szobrot teljes egészében sehonnan sem lehet belátni, azonban egyes testrészei nagyon jól felismerhetők.



A szobor feje és a két melle


Az egyik kilátó dombocska




A szobor arca oldalnézetből









A 2 kilátó


A hatalmas, fekvő női alakot agyagból, piszokból és salakhulladékból építették, melyek a szomszédos Shotton felszíni bányából származnak. Felépítéséhez másfél tonna bányászati hulladék kellett. Az alakot magába foglaló parkot Northumberlandiának hívják, a szobrot Charles Jencks építészeti teoretikus, társadalomkritikus és tájtervező ötletelte és építette. 

A jobb keze /jobbra lent/

A jobb keze



A szobor bal keze

A kilátó után megmásztuk az Asszony fejét, ami szintén nagyon jó kilátópont a teste többi részére. Itt fönt borzasztóan fújt a szél, ahogy mentünk felfelé nem is kellett erőfeszítést kifejtenünk, mert a szél szinte tolt fel, csak a lábainkat kellett rakosgatni előre, egyiket a másik után.




Az orra és a két melle

Kilátás a szomszádos bányára

Megmásztuk az egyik mellét is, de itt a szél már majdnem ellökött, úgyhogy mondtam, hogy egyik dombra se mászok fel ma többet és inkább csak végigsétáltuk a lenti ösvényeket.







Az arca





















A feje és a két melle



















Nekem nagyon tetszett az Észak Asszonya, csak azt sajnáltam, hogy nem építettek egy olyan kilátót, ahonnét tényleg az egész testét be lehetne látni, egy teljes komplexumként. Ezt az egyet hiányoltam.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése