Oldalak

2015. szeptember 30., szerda

Lancashire - Manchester


2015/09/27

Egy délután Manchesterben


Talán London után Manchester az egyik legfontosabb város Angliában, mely a világ első ipari nagyvárosa volt. Mnchesterről már biztosan mindenki hallott, éppen ezért, aki Angliába jön, mindenkinek nagy vágya, hogy láthassa a várost. Mi is nagy reményekkel indultunk el, végre láthatjuk a híres Manchestert, de a városból hamar kiábrándultunk. Szebb és látványosabb városok vannak akár itt a közelben is, minket egyáltalán nem fogott meg.

A Manchester United stadionjánál parkoltunk le, gondoltuk, ezzel kezdjük, bár én sosem rajongtam az angol fociért. Az Old Trafford névre hallgató hatalmas stadiont a The Theatre Of Dreams, azaz Az álmok színháza-nak is szokták nevezni. Csak kívülről néztük meg, nem mentünk be, mivel késő délután volt már, valószínűleg nyitva sem volt.



A stadion előtt több szobor is látható. Az egyik, mely egy magas talapzaton áll, Matt Busby-t ábrázolja. Ő volt az az edző a Manchester Unitedban, aki a leghosszabb ideig volt tiztségben. Ugyanúgy, mint Alex Ferguson, ő is Skóciából származik.


Matt Busby szobra

A másik szobor, a Holy Trinity, azaz a Szentháromság névre hallgat. Ez 3 legendás aranylabdás játékos - George Best, Bobby Charlton, Denis Law - beceneve. Ők hárman segítették 1968-ban BEK győzelemhez a Unitedet, amely a labdarúgás történetének első brit nemzetközi kupagyőztes csapata lett.

Szentháromság

A harmadik szobor a másik híres edzőt, Sir Alex Ferguson-t ábrázolja, aki karba tett kézzel áll egy magas emelvényen.

Sir Alex Ferguson szobra

Körbementünk a stadion-on kívülről, megnéztük, amit meg lehetett. Nekem nem volt különösebben nagy élmény, de ha már itt vagyunk, akkor nézzük meg címszóval megnéztük.










Átkocsikáztunk a belváros közelébe és leparkoltunk a Bridgewater Canal mellett, ahol találtunk egy ingyenes parkolót. Megszemléltük a Castlefield Viaducts környékét, ahol több látványos híd is található a csatorna felett.






Hajó a Bridgewater canal-on











Elsétáltunk a belváros felé. A Deansgate vasútállomás bejárata előtt egy óriási bicikli hívta fel magára a figyelmet. Érdekes látvány volt ez így a járda özepén. Az ülés végében egy fura ábrázatú madár található.



Szintén a Deansgate közelében található a Fryderyk Chopin emlékmű. A híres zenészt zongorajáték közben ábrázolja, melyet a művész születésének 200. évfordulója alkalmából emeltek.

Fryderyk Chopin emlékmű




Közben megéheztünk és kerestünk egy olcsó gyorséttermet, amit az egyik bevásárlóközpontban találtunk is. Valami kebabhoz hasonlót ettünk, finom volt.



A Piccadilly-n található a Wellington emlékmű, mely Wellington hercegét ábrázolja /az emelvény tetején/ - kissé nagyobb méretben, mint az életnagyság - katonai díszekkel ékesített kabátjában, mely későbbi életére utal. Alatta, a négyzet alakú gránit talapzat négy sarkában 1-1 bronz figura található, mely a győzelmet és a békét ábrázolja, Mars és Minerva szobraival egyetemben.

Wellington emlékmű

Wellington és alul Mars és Minerva szobra

Viktória királyné szobra a Piccadilly Esplanade közepén áll. Egy hatalmas trónon ül, jobb kezében jogart, bal kezében gömböt tart. A trón tetején Szent György bronz alakja látható, amint egy sárkánnyal harcol.

Viktória királyné szobra

Viktoria királyné

Kezdett sötétedni, úgyhogy elindultunk vissza az autónkhoz, mely a Bridgewater csatornánál állt.




Ennyi fért a mai délutánba. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy közel sem láttunk mindent a városból, de amit láttunk az egyáltalán nem volt nagy szám. Időtöltésnek viszont jó volt.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése