Oldalak

2015. szeptember 15., kedd

North Yorkshire - York


2015/09/12

Délutáni séta York városában


York csak 45 percre található Leedstől, ezért egy szép napos délután úgy döntöttünk, hogy leruccanunk oda szétnézni. Sokan mondták, hogy a környék legszebb városa, ami rengeteg látnivalót tartogat. Tele van változatossággal, történelmi látnivalókkal, hangulatos utcákkal, ahol a történelmi emlékek és a modern látnivalók kézenfogva járnak. Ez valóban így is van, amiről a saját szemünkkel is meggyőződhettünk.

Kerestünk egy parkolót a belváros környékén, ami fizetős volt, már nem emlékszem mennyibe került. Innét indultunk el egy sétára.

A parkoló

A parkoló környékén



A Micklegate az egyik leghíresebb és legszebb utca Yorkban, melynek jelentése "Nagy utca", mely az Ó-skandináv gata szóból származik. Az Ouse folyó nyugati oldalán helyezkedik el, itt van a város déli bejárata a Micklegate Bar nevű látványos városkapun keresztül, melyen sok uralkodó lépett be annak idején. Évszázadokon keresztül az árulók és lázadók levágott fejeit a kapu fölé függesztették ki. A sok áldozat között York hercege is szerepelt 1460-ban. Az utolsó levágott fejeket 1754-ben távolították el.

A Micklegate Bar

Micklegate Bar

York Baptista temploma




A Goodramgate utcában egy rejtett kincsre bukkantunk, a Holy Trinity Church /Szentháromság templom/  nem csak kívülről látványos, érdemes belülről is megtekinteni, bár mi ezt most kihagytuk.

Holy Trinity Church

Az Ouse folyó partján kellemes sétálóutca található, csodálatos látképpel.

Az Ouse folyó










York vára


Az egyik forgalmas belvárosi utcában utcai zenészek szórakoztatták a járókelőket, az egyik fickó castanettán a másik pedig harmónikán játszott. Nagyon spanyolos hangulat lett hirtelen, egy pillanatra Spanyolországban éreztem magam.



Benéztünk a Dean's Parkba, mely nyáron gyönyörű zöld színben tündököl, melyet a különböző virágok tesznek színessé. Itt található egy régi középkori palotakápolna romjai is, mely még ma is lenyűgöző látványt nyújt.

Dean's Park

A középkori romok







Yorkot városfal veszi körül, mely a legteljesebb példány egész Anglia területén. Érdekessége, hogy római kori szakaszok is találhatók benne. Severus császár idején épült, a 3. században. A falakat 3 nagy városkapu tagolja, melyek régen az illetéktelenektől védték meg a várost, azon áthaladni csak díj ellenében lehetett. Hatalmas élmény a falon sétálgatni, ezt senki ne hagyja ki, ha erre jár.

A városkapu /jobbra/

A városkapun sétálgatva




Már kezdett sötétedni, úgyhogy lassan visszasétáltunk a parkolóba és elindultunk hazafelé. Nagyon kellemes délutánt töltöttünk el Yorkban.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése