Oldalak

2019. október 22., kedd

Skócia - 2. rész - The Hill House és Bothwell Kastély


2019/10/04 - 2019/10/06

Kirándulás a skót felföldön

2. nap

Hazafelé

Reggel 8 óra után ébredtünk, 10-ig kellett elhagynunk a szállást. 9 környékén kimásztunk az ágyból, gyorsan összepakoltunk és lecuccoltunk a recepcióra. Ott kifizettük a tegnapi vacsorát és már mentünk is. Az eső kitartóan esett, ezért nem maradtunk a Glencoe környékén, hanem elindultunk hazafelé és útba ejtettünk egy Mackintosh által tervezett házat és egy kastélyt. Mindkettő csak pár perces kerülőút volt.


The Hill House

A Helensburgh-ban található Hill House-t Mackintosh tervezte, hihetetlen művészi érzékkel, ötvözve a hagyományos skót építészeti értékeket a modern nemzetközi törekvésekkel. A rózsa, a bogáncs és más növények mintázata egy beltéri kert érzetét kelti, melynek hatását fokozta a bőséges természetes fények okos felhasználásával. A bútorokat is Mackintosh tervezte.

Jelenleg a National Trust gondozásában van, és nyitva áll a közönség számára, persze nem ingyen /kivéve tagságival/. Az épület érdekességéhez tartozik, hogy egy védőburkolatot építettek köré, hogy ezzel megóvják az ingatlant.




Helensburgh vagyonos üzletemberek városa volt. A jelenlegi ház telkét Walter Blackie vásárolta meg 1902-ben, a Blackie és Son kiadó fejese. Egyedi házat szeretett volna és meggyőződése volt, hogy a tervezéséhez és építéséhez Mackintosh lesz a megfelelő ember. Blackie nem a Skócia nyugati részén szokásos építészeti stílust szerette volna megvalósíttatni, szürke, durva öntött falakat és palatetőt kért és díszítések helyett az elemek művészi egyszerűségével kívánta elérni az építészeti hatásokat.





Mielőtt Mackintosh elkezdte volna a tervrajzokat, egy ideig a Blackie család otthonában töltötte mindennapjait, elemezve a család szokásait, annak érdekében, hogy az építendő új ház minden családtag igényét kielégítse majd.





A konyha:








Tárolóhelyiség:




Fürdőszoba:






A helyen állítólag egy kísértetet is megfigyeltek, az egyik alkalmazott egy magas, karcsú, hosszú fekete pelerinbe öltözött alakot írt le, mely Mr. Blackie öltözőszobájában jelent meg. Amikor beléptek a fehér hálószobába, az alak eltűnt.







Folyosó a felső szinten






Az épület makettje:








Innét még volt egy ajtó, mely a legfelső szintre vezetett, de az már nem látogatható, az a szint jelenleg szállodaként működik.

Az épület külső részét a ház köré épített lépcsőkkel ellátott védőburkolatról lehet megtekinteni, mely most az egyik oldalt le volt zárva, úgyhogy csak a jegyirodából nyíló ajtón át lehetett körbejárni.




Az épület szürkés színe jól beleolvad az égboltba és szinte díszítésmentes az egész. Mackintosh portlandi cementet használt, ami azonban nem bizonyult túl tartósnak, ezért a National Trust ideiglenes megoldásként emelte köré ezt a védőburkolatot és zárta be egy átlátszó "dobozba". Így a levegő szabadon áramolhat, mely elősegíti az épület kiszáradását.








A kávézóban ittunk egy capuccinót és kértünk némi reggelit, lekváros croassant, ami nagyon drága volt, lekvárral együtt 1 db 3 fontba került és persze nem laktunk jól vele, de legalább ettünk valamit és nem éhesen indultunk tovább.

Cím:

The Hill House
Upper Colquhoun St, Helensburgh G84 9AJ
Belépő: 12,50 font /2019-ben/



Bothwell Kastély
/Bothwell castle/

Hazafelé még útba ejtettük a Bothwell és Uddingston között fekvő vörös mészkőből épített Bothwell kastélyt.

Bothwell kastély



A Bothwell kastély a Clyde folyó kacskaringós vonala melletti dombra épült a késő 1200-as években, hogy őrizzék a Clyde stratégiai átkelőhelyét. A skót függetlenségi háborúban a kastély nagy szerepet játszott, gyakran cserélt gazdát a skótok és az angolok között. A folyamatos ostromok miatt azonban soha nem fejezték be az eredeti tervek szerint. Ennek ellenére még ma is Skócia egyik leglátványosabb kastélyromjai közé tartozik. A 15. században felújították, és kicsit meg is nagyították. A 18. században elhagyatottá vált.



Az Alábbi képen a Bothwell privát kápolnájának maradványa látható. A Douglas család építette az 1400-as években. Valószínűleg minden reggel itt kezdték a napjukat egy imádkozás erejéig valamint itt tartották a vallási ünnepségeket is.

A privát kápolna maradványai


























A kastély a Historic Scotland gondozásában áll, English Herritage tagoknak ingyenes a belépő. Jelenleg felújítási munkálatok miatt a romok egy része le volt zárva.


Cím:

Bothwell Castle
Castle Ave, Uddingston, Bothwell, Glasgow G71 8BL
Belépő: 6 font /2019-ben/












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése