Oldalak

2019. április 11., csütörtök

British Ironworks Centre & Shropshire Sculpture Park


2019/03/31.

British Ironworks Centre & Shropshire Sculpture Park
/Brit Vasműközpont és Shropshire-i Szobrászati Park/


A Shropshire-i Szobrászati Park Oswestry városától 5 km-re található, mely lenyűgöző és egyedülálló termékeket kínál, valamint hatalmas kovácsoltvas, ezüstműves és vasszobrászati kiállítással rendelkezik. A parkban egy hatalmas ajándékbolt és egy kévézó is várja a vendégeket.

A Shropshire-i és a környező megyék, a szén- és vasbányái miatt a Fekete-vidék elnevezést kapták, a vasöntödékből és kovácsműhelyekből áramló folyamatos füst miatt. A modern időkben már nincs ez a szennyeződés, de a vasmegmunkálás ma is jelentős Oswestry környékén a Brit Vasműközpontnak köszönhetően.

Nagyon jó véleményeket olvastam a parkról, úgyhogy gondoltuk megnézzük közelebbről is. Más programot nem terveztünk mára, úgyhogy volt időnk kényelmesen végigsétálni az egész területet. Mindenképp érdemes rászánni egy fél napot, mert van látnivaló bőven.

A parkba ingyenes a belépő, van egy viszonylag nagy parkolója is, mely szintén ingyenes, azonban a weboldalukon megkérik a vendégeket, hogy ne vigyenek magukkal ennivalót, hanem a kávézóban fogyasszanak, ezzel honorálva, hogy nem kell belépőt fizetni és kicsit hozzájárulva a park fenntartásához. Lehetőség van klubtagsági kártyát is vásárolni, mindössze 1 fontért, melynek birtokában 10% kedvezményt adnak a kávézóban és az ajándékboltban is.

Már az a rész is nagyon látványos, amíg a kaputól eljutunk a parkolóig, az út mentén végig szebbnél szebb szobrok vannak kihelyezve, rögtön a kapu után pedig a park egyik legszebb, római stílusú szobra fogadott minket.


A parkoló úgyszintén rendkívül látványos volt, amit kétségkívül a kocsi tetején ülő walesi sárkány szobra uralt.

Szobrok a parkolóban


A walesi sárkány annyira jól mutatott, hogy több szögből is lefotóztuk:






A parkoló mögött oroszlánok őrizte kapu állt, mely mögül egy hatalmas majomszobor kukkolt kifelé.



Szintén a parkolóban állt egy vasból összetákolt autó:




Virágokkal díszített kerítés a parkolóban


Mérleg

A parkolóban való nézelődés után elindultunk a belső részre. A főbejárat után rögtön egy hatalmas elefánt fogadott minket. Úgy tűnt, hogy ez a rész biciklitároló lehet, mert sok bicikli volt a közelébe helyezve.



Beljebb zsiráfok, egy fekete földgömb és egy régi telefonfülke állt.





Ezek mögött volt a bejárati ajtó, ahol a park dolgozói fogadtak minket, klubkártyát ajánlgatva. Minket sikerült rábeszélniük, úgyhogy kiváltottuk. Ezzel az 1 fonttal mi is hozzájárultunk a park fenntartásához.

Bejárat a belső termekbe

Már a recepción is voltak kiállított tárgyak. Sajnos eléggé túlzsúfolva.






Miután kiváltottuk a kártyát és lefotóztuk az ottani szobrokat, bementünk a kávázóba és az ajándékboltba, mely egyben kiállítóterem is volt. Azokat a termékeket, ahol volt ár feltüntetve, bármelyiket meg lehetett vásárolni. Nem voltak olcsók, nagyon sok pénzt ott lehetett volna hagyni, de visszafogtuk magunkat és nem vásároltunk.

Ahogy beléptünk, egy kávézóhelyiség fogadott, ami szintén tele volt mindenféle kiállított tárgyakkal. Itt is, mint az egész park nagy részén, sajnos a túlzsúfoltság volt jellemző, ami eléggé megnehezítette a fotózást.










Épp csak kicsit körülnéztünk a kávézó elején és elindultunk a Showroom /bemutatóterem/ felé, mely ajándékbolt is volt egyben. Rögtön az elején egy autón térdeplő terminátor szobor hívta fel magára a figyelmet:





Sok más érdekes szobor is volt itt, alig győztük kapkodni a fejünket. Tüzetesen végignéztük az egész termet, igyekeztünk a nagy részét megörökíteni is.

Itt látható Midasz király szobra is. Midasz király legendálya egy olyan bolond királyról szól, aki a világ leggazdagabb embere akart lenni. Az istenek felajánlottak neki egy kívánságot, a király pedig azt kívánta, hogy minden, amit megérint, változzon arannyá. Eleinte nagyon örült a szerencséjének. De a boldogsága hamarosan a kétségbeesésre váltott, amikor felismerte a kívánságának következményeit. Nem tudott többé enni, mert az étel és a bor arannyá változott, mikor megérintette. Aztán véletlenül arannyá változtatta szeretett lányát is. Ekkor a király kérte az isteneket, hogy vegyék le róla ezt az átkot. Azok megkönyörültek rajta és a király és lánya visszatérhetett a normális életbe. Midasz király kapzsisága révén elveszítette azokat a dolgokat, amik igazán fontosak voltak neki.

Midasz király







A Harry Potterből ismerős lehet...



























Ezután visszamentünk a kávézóba, de előbb felmentünk a lépcsőn és szétnéztünk ott is. Itt szintén kiállítás volt, de több dolgot meg lehetett vásárolni itt is.

Feljárat a lépcsőn




Innét fentről jó rálátás volt a kávézó plafonjára akasztott dolgokra:
















A kávézó fentről nézve



Nagyon érdekes volt az az asztal, melyet egy kúszó nő tartott alulról:


Lementünk a lépcsőn és szétnéztünk a kávézóban is:












A teremben kellemes élő zene szólt, így az egész helyiség, a díszletekkel együtt, egy 60-as évekbeli hangulatot árasztott. A személyzet angol zászlós ruhát viselt, ami szintén egyedivé tette az egészet.


A pókember




A hátsó ajtón kimentünk a szabadba, ahol szintén rengeteg kiállított és megvásárolható tárgy volt.










Skorpió a háztetőn



















Grillező disznó


Grillezőhely










Egy kovácsműhely az udvarban


A szoborparkot II. Erzsébet királynő koronázásának évfordulójára is felkérték, hogy készítsenek 4 vaspavilont. A rendelést a  Buckingham palotából adták le és a pavilonok a Buckingham-palota kertjében tartott ünnepség bejárataként szolgáltak.


















A park egyik leglátványosabb része a szabadtéri "állatkert", ahol vasból örökítették meg a különféle állítokat. Hihetetlennek tűnik, de ezeket is meg lehet vásárolni, bár ott a helyszínen nincs ár feltüntetve, viszont a weboldalukon megkereshetjük őket, ahol már az árát is látni fogjuk. Nem olcsóak, az biztos!



Impala

Ázsiai és afrikai oroszlán




Afrikai elefántok




Szumátrai rinocérosz



Viziló


Futókakukk

Vizilovak

Amerikai krokodil







Bölények






Gnú

Gnú

Kelet afrikai fekete lóantilop

Kelet afrikai fekete lóantilop

Afrikai nyársas antilop


Barna afrikai hiéna

Ázsiai gepárd

Kongói páva

Alföldi zebra

Alföldi zebra




Medvepávián

Cross River gorilla










Galapagoszi teknősbéka





2013-ban Uri Geller bűvész megbízta a központot, hogy alkosson egy 3,7 m magas gorillát a világ minden tájáról küldött kanalakból. Kezdetben 6000 kanalat adományoztak, köztük Winston Churchill is. Mire a projekt befejeződött, 40000 kanalat használtak fel, olyan messzi országokból küldött adományokból is, mint Kína, India, Kenya, Örményország és Tahiti.

A gorilla szobrot Alfie Bradley szobrászművész alkotta 5 hónap alatt, és a Kent-herceg 2014-ben mutatta be. A szobrot ugyanabban az évben Uri Geller házába vitték, de most már a központban látható.

Kanalakból készült gorilla









Golfautókat is lehet bérelni, hogy mint az igazo Szafariban, azzal járjuk körbe a területet. A golfautók mellett egy látványos grillező motor is ki volt állítva.

Grillező motor



Bérelhető golfautók


Kinti bárpult






Oroszlánok tartotta asztal





Bementünk szétnézni a kanál gorilla mellett lévő kis épületbe. Ott is látható néhány kiállított tárgy, valamint a WC is abban a helyiségben van.



Szobor a WC helyisége előtt








Az épület oldala

Már csak egyetlen dolog maradt ki, a park bejáratáig végigjárni a területet és megnézni közelebbről is azokat a szobrokat, amiket láttunk a kocsiból, mielőtt leparkoltunk volna. A kanál gorillától indultunk el, a főbejárat felé, majd onnét vissza a parkolóba, így semmit sem hagytunk ki. A szavak helyett most inkább beszéljenek a képek:













A park főbejárata

Pavilon a főbejárat előtt

















Gepárdok




























Tarantula



Fehérfarkú gnúk

Fehérfarkú gnúk

Kos




Vaddisznó

















Terminátor farkas


Terminátor dinó











Homok jetski

Miután mindent megnéztünk, még visszamentünk a kávézóba megnézni mi a kínálat és megláttunk kis, bonbonszerű csokikat mindenféle ízesítésben, melyet grammra árultak. Nagyon jól néztek ki, úgyhogy meg is kóstoltunk belőlük egy jópárat. Nagyon finomak voltak, repetát is vettünk belőlük az útra hazafelé.

A parkban volt valamikor a híres Kine Angel, azaz Késes Angyal is, melyet 100 000 késből készítettek. Sajnos már nem volt a park területén, csak a helye volt látható, amit nagyon sajnáltunk, pedig szívesen megnéztük volna.

Ennyi fért a mai napba. Szerencsére az eső elkerült minket, annak ellenére, hogy kissé hűvös volt, nem panaszkodhattunk. Bár nem volt még túl késő, de eléggé elfáradtunk az egész napos bóklászásban és még egy 2 órás út várt ránk hazafelé, ezért már programot mára nem kerestünk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése