Oldalak

2019. március 24., vasárnap

Peak District - Lyme Park

2018/03/19.

Kirándulás a Lyme Parkban

Az időjárás előrejelzés nem volt túl biztató a mai napra, ezért olyan programot néztünk ki, ami nem teljesen szabadtéri, így esett a választás a Lyme Parkra, melynek palotájában fedél alatt lehetünk, ha esetleg esne az eső, de a parkban sétálgathatunk is, ha az időjárás engedi.

Még mindig kevés hely van teljes mértékben nyitva, vagy csak a kert látogatható vagy csak hétvégén, így nem volt könyű a választás, de nagyon megörültem mikor a Lyme Parkot megtaláltam full nyitvatartásssal, mert nagyon biztató volt képek alapján. Fél 11 körül érkeztünk a parkolóba, s mivel a palota csak 11 órakor nyit, sétával kezdtük. Már a birtok bejáratánál kaptunk egy térképet, azon megnézhettük milyen látnivalók vannak a parkban. A parkoló mellett találtunk egy útjelző táblát túraösvényekkel, találomra elindultunk a Darcy's Pond felé, ami elvileg egy tavat jelöl.

A parkoló








Felértünk ahhoz a helyhez, ahol a park másik parkolója található, de itt túraösvényeken kívül semmit nem találtunk. Tavat meg aztán végképp nem, úgyhogy vagy mi néztük meg rosszul az útjelző táblát vagy az volt rosszul kirakva vagy pedig valahol le kellett volna kanyarodni az aszfaltos útról. Nem agyaltunk ezen sokat, inkább visszamentünk és bementük a palotába.

A park másik parolója mellett


Egy tó a parkoló közelében

A palota felé menet


A Lyme Park egy hatalmas birtok, mely  a National Trust tulajdonát képezi. A birtokot 1346-ban Sir Thomas Danyersnek adták, majd egy házasság után a Leghs of Lyme család kezébe ketült és náluk maradt egészen 1946-ig, amíg a National Trustnak nem ajándékozták. A ház a 16. század második feléből származik. Stílusilag nehéz osztályozni, mivel mind a paladian, mind a barokk stílusok elemeit is tartalmazza. A kerteket a 19. század végén és a 20. század elején alakították ki. A házat, a kerteket és a parkot több filmforgatás helyszíneként is felhasználták, pl. a 2011-ben készült Kísértetek /The Awakening/ c. filmben.


A palota homlokzata


Minerva szobra a homlokzaton

Madárszobor a kapun

A palota

Amint beléptünk az épületbe, egy nagy belső udvar fogadott minket. Szemben volt a jegyiroda, ahol kaptunk egy kis kör alakú emblémát, amit jól látható helyre fel kellett ragasztanunk a ruhánkra, mely azt jelölte, hogy van jegyünk.

Belső udvar


Viszamentünk a belső udvarba, majd elindultunk a palota bejárata felé. Ott üdvözöltek minket, nagyvonalakban elmondták, hogy merre haladjunk. Fotózni lehetett, de csak vaku nélkül. Az első helyiség egy hangulatos nappali szoba volt, ahol élő zongoraszóval szórakoztatták a közönséget.





Dombormű a kandalló felett

A földszinten csak ez az egyetlen helyiség volt, innét nyílt a lépcsőház, a lépcsőn felmászva, majd balra fordulva, egy jávorszarvas fej alatt léptünk be a könyvtárszobába.

A lépcsőház bejárata

Jávorszarvas fej

A könyvtárszobában több száz régi könyv volt a polcokon, Balzac-tól kezdve Anglia történelmén át minden megtalálható volt.

Könyvtárszoba

A szoba sarkában egy félkör alakú helyiség volt kialakítva, ülő alkalmatosságokkal. Nagyon jól nézett ki.


Dombormű a falon



Dombormű a kandalló felett


Következő helyiség egy előszoba lehetett. A bútorzata csak egy íróasztal volt egy lámpával, valamint egy óra a szekrényen.




Az előszobából egy hatalmas ebédlőbe léptünk be, ahol az asztal szépen meg volt terítve, mint a régi időkben. A nagy ablakokon át szép kilátás nyílt a teremből a palota kertjére.






A kandalló felett

Ismét egy hatalmas nappali szoba következett, amit a színes ablakok egyedivé és hangulatossá tettek.

Szarvas szobor az asztalon




A kandalló felett




Ezt követően egy kisebb helyiségbe léptünk, ahol szinte csak egy íróasztal volt.


Folyosó

Egy előszobán át jutottunk egy női hálószobába, ahol egy díszes ágy uralta a helyiséget.




A szobában az ágy mellett egy korabeli hálóinget is láthattunk.



Kiléptünk a lépcsőházba és egy emelettel feljebb mentünk. Itt a folyosóról nyílt egy szoba, ahol különböző korabeli ruhák voltak. Ezekbe be is lehetett öltözni és így végigsétálni az épületben és a kertben, mintha tényleg a régi időkben volnánk. Nem lett volna rossz, de inkább nem vállaltuk be.

Lépcsőház

Folyosó

Öltöző szoba



A következő helyiség ismét egy hálószoba volt, mely vörös színben pompázott.



A fürdőszoba már-már szinte modernnek tűnt a lehúzható WC-vel, a csapokkal felszerelt fürdőkáddal és kézmosóval.




Megérkeztünk az órák termébe. Ez kicsit olyan volt, mint egy múzeum, telis tele régi órákkal és órabelsőkkel. Ezen a helyiségen gyorsan végig is szaladtunk, nekünk annyira nem tűnt érdekesnek, bár azért volt 1-2 szép darab.



Ismét egy lépcsőházban találtuk magunkat, mely előszobaként is funkcionált, ízlésesen berendezve,  nekem ez nagyon tetszett.






Innét nyílt egy nagy hall, érdekes díszítésekkel a falakon.











Visszamentünk a lépcsőházba és ismét egy emelettel feljebb mentünk.







Ezen az emeleten az első helyiség egy gyerekszoba volt.



Ezután egy hatalmas hall következett, kevés bútorral és egy billiárdasztallal.













Egy hálószoba következett, mely az egyik legszebb szoba volt a palotában. Fekete, faragott ággyal és egy díszes domborművel a falon.




Az utolsó szobák egyike egy pici helyiség volt:



A folyosón egy hatalmas, óraszekrény mellett mentünk el, mely működött és még jól is járt. Maga az óra úgy nézett ki, mintha csak egy órának a belső része lenne.


Végül a kijárathoz érkeztünk a lépcső alján.



A ház után a kertet is megnéztük. Kicsit féltünk, hogy ez ilyenkor télen még nem fog olyan jól mutatni, de mivel tele van ültetve tavaszi virágokkal, amik pont most nyílnak, így már most is nagyon szép volt. Egyedül a kinti rózsakert nem volt látványos, mert az még nem virított.

Kijárat a kertbe


A kert egyik legszebb része az olasz kert szobrokkal, összesen 4-el és egy szökőkúttal a közepén.

Olasz kert



Az olasz kert egyik szobra

Egy másik szobor az olasz kertben

A palota oldala a kertből fotózva




A kertből csodálatos rálástás volt a ház kert felőli homlokzatára, melynek a tetején 3 szobor áll: Venus, Neptunusz és Pán szobrai.




Vénusz

Neptunusz

Pán

A pálmaház

A ház előtt egy tó is található.


A tó

Tettünk egy sétát az olasz kert felé, melyet a tó felé elindulva és a híd után jobbra fordulva lentről is meg lehet tekinteni, de csak a széléről.

Egy kis ház a tó mellett

Híd a tó felett


Mesterséges vízesés


Az olasz kert és a ház




A parkoló melletti tó az olasz kert közeléből fotózva



Visszatértünk a tó szélén álló kis házhoz és ezúttal a másik irányba indultunk el, hogy a tavat is körülsétáljuk.











A tó körül futó gyalogútról más utak is ágaztak el fölfelé, de arra már nem mentünk, hanem visszasétáltunk a palota előtt elterülő franciakert és a pálmaház felé.


Franciakert


Közben benéztünk a rózsakertbe is, de mint már említettem ez annyira még nem volt látványos, viszont a szökőkút a közepén jól nézett ki.

Rózsakert






Franciakert




A pálmaház oldala kívülről

A pálmaház

A pálmaház közepén egy mohával benőtt szökőkút állt. Itt a futórózsa már szépen virított, romantikus hangulatot kölcsönözve az épületnek. Ezen kívül több medeterrán növény is megtalálható benne.

Rózsalugas

A szökőkút




A ház franciakert felőli részén szintén volt két szobor, melyek a fönti erkély két szélén állnak.  Az egyik a vadászatot kedvelő Meleager ókori hőst, a másik pedig Dianat, az állatok és a vadászat istennőjét ábrázolja.

Meleager

Diana








Az istálló épülete oldalról

Közben kisütött a nap is, mi pedig az istálló épülete felé indultunk el, de rájöttünk, hogy előbb ki kell mennünk a kertből, de az csak arra lehetséges, amerre bementünk.



Ha már úgyis vissza kellett mennünk a ház belső udvarába, megragadtuk az alkalmat és bementünk a kávézóba, mely a ház bejáratának közelében található. Előtte azonban megtaláltuk a templomot, ahova szintén benéztünk.

A templom




Időnként tartottak előadást, ahol kicsit jobban megismerhetjük a palota történetét, de ezt mi nem hallgattuk meg, úgyis csak a felét értettük volna, inkább továbbmentünk a kávézó felé.

Teaszoba a templom mellett

Kávé

A kévészünet után elmentünk az istállóhoz, de sajnos oda nem lehetett bemenni, csak kívülről lehetett megtekinteni.

Istálló

Szélkakas az istálló tetején

A park gímszarvasok otthona, amiket ha szerencsénk van láthatunk is, azonban erre jó esély csak az októberi hónapban van, ugyanis az a szarvasok bőgőszezonja. A szarvasok a Lyme parkban több, mint 600 éve vannak jelen és a jelenlétük kulcsszerepet játszott a birtok történetében.

A legtöbb szarvasos kép a The Cage közelében készült a birtokon, úgyhogy mi is felmentünk a domb tetejére, ahol ez az épület áll.


A Cage-nek /ketrec/ nevezett építmény eredetileg vadászház volt, később parkháznak, majd foglyok elzárására használtak. A eredetit 1580-ban építették, majd 100 évvel később újraépítették.

The Cage





Szarvast sajnos egy darabot sem láttunk, viszont a kilátás nagyon szép volt:



Vissza a parkoló felé

Végezetül benéztünk még a parkoló közelében lévő épületekbe a tó mellett, ahol egy kis ajándékbolt, kávézó és növényárusító hely található, valamint itt van a WC is.




A tó a parkoló mellett






Kocsival felmentünk a másik parkolóba, ahol délelőtt kezdtük a sétánkat, csak akkor gyalog mentünk. Gondoltuk megnézzük tüzetesebben, hátha van ott is valami látnivaló. Fel is mentünk a dombe tetejére, de nem igazán nyűgözött le a látvány, úgyhogy hamarosan visszatértünk a parkolóba és elindultunk hazafelé.

Fel a dombtetőre

Ennyi fért bele a mai napba. A Lyme park nagyon szép hely volt, akár egy egész napot el lehet ott tölteni. Az egész birtok érdekes és látványos volt, úgyhogy mindenképp ajánlom.



Cím:
Lyme Park
Disley, Stockport, Cheshire, SK12 2NXMeleager
Belépő: 13,80 font /2019-ben/, National Trust kártyával ingyenes













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése