Oldalak

2018. május 6., vasárnap

Észak-Wales - Anglesey sziget

2018/04/07-2018/04/08.

Várak és világítótornyok Észak-Wales-ben


Ezen a hétvégén volt Magyarországon a szavazás arról, hogy melyik párt kerüljön hatalomra az elkövetkezendő 4 évben. Itt Angliában is lehetett szavazni, úgyhogy ott volt a helyünk. Ez csak annyiban befolyásolt minket, hogy olyan helyet kellett keresni kirándulás szempontjából, amihez Manchester útba esik, mivel ott volt a szavazás. Így esett a választás ismét Walesre és elsősorban a Wales északi részén található Anglesey szigetre.


1. nap

Llandudno

Első megállónk egy tengerparti városban, Llandudno-ban volt, amely a Creuddyn-félszigeten helyezkedik el, és ami az ír-tengerbe nyúlik. A város nevét védőszentjéről, Saint Tudno-ról kapta. Llandudno ma a legnagyobb tengerparti üdülőhely Walesben.

Nem akartunk sokat időzni a városban, csak a Great Orme-t és a világítótornyot szerettük volna megnézni. Hamar meg is találtuk az odavazető utat, ami rendkívül kacskaringós és meredek volt.


Great Orme

A Great Orme egy kiemelkedő mészkő hegység Wales északi partján, Llandudno városa mellett. Angol neve az óskandináv viking szóból, a tengeri kígyóból származik, mivel úgy szoktál leírni a hegyfokot, hogy olyan hatást kelt, mintha egy hatalmas kígyó emelkedne ki éppen a tengerből. A Little Orme is megtalálható a Llandudno-öböl keleti oldalán, Llanrhos nevű településen, mely egy kisebb, de nagyon hasonló mészkőképződmény.

A Great Orme


Az eső most sem kímélt minket, de már megszoktuk. Szerencsére csak szemerkélt, időnként el is állt. A hegy tetején találtunk egy parkolót, ott letettük az autót és elindultunk a sziklás part felé. A partra teljesen lemenni nem lehetett, a túl meredek sziklák miatt. Voltak ugyan gyalogutak, de azok inkább a hegyen át vezető túraösvények voltak. Miután kigyönyörködtük magunkat a hatalmas képződményekben, elindultunk a világítótorony felé.





Közel a világítótoronyhoz van egy kis kávézó, az udvarán kinti padokkal, ahova jó idő esetén ki lehet ülni. Reggel 10 órakor nyit, amikor odaértünk még zárva volt.

Kávézó

A kávézó kinti udvara





Llandudno Világítótornya
/Llandudno Lighthouse/

A Llandudno-t körbevevő víz több, mint 30 hajótöröttet rejtett magába az elmúlt néhány évszázad alatt. A hegy legészakibb csúcsán található lenyűgöző világítótorony ellenére sok hajót ért a vég a szikláknak csapódva a hegy lábánál. Egyik legemlékezetesebb eset a Hornby nevú hajóval történt, mely a Great Ore szikláinak ütközött 1824-ben az év legelső napján. A hajó Liverpoolból tartott Dél-Afrikába, de soha nem érkezett meg. Az összes utas és a legénység is meghalt a katasztrófában, egy embert kivéve. A túlélő, John Williams, sikeresen felmászott a hegyre és hátralevő életét ott élte le, a Great Orme bányászaként.

Bejárat a világítótoronyhoz

A Great Orme kb. 180 csorda vadon élő kasmíri kecske hazája, mely egy tenyészpárból származik, amit a Perzsa Sah ajándékozott Victoria királynőnek koronázása alkalmából 1837-ben.

Kasmíri kecske



Több kecskét is láttunk, nem tudom, hogy mindegyik kasmíri volt-e, mindenesetre lencsevégre kaptuk őket.



A hegység legtöbbet fotózott része a világítótorony. Ez a csipkézett épület, mely inkább hasonlít egy kastélyhoz, mint egy hagyományos világítótóronyhoz, a terület legészakibb pontján fekszik és az Ír tengerre néz. Több, mint 100 éven ét szolgálta a biztonságos hajózást, de 1985-ben leszerelték. Ma egy fényűző szállodaként szolgál, amiben a legszokatlanabb helyek egyikén szállhatunk meg.


A világítótorony


A világítótorony udvara


A Great Orme hegyei

Elindultunk visszafel az autóhoz, de mivel épp akkor nyitott ki a kávézó és az eső is egyre kitartóbban kezdett esni, ezért betértünk egy kávéra. Nagyon hangulatos kis hely volt.

A kávézó


Egy szobor a kávézóban



Az Anglesey-sziget felé haladva megálltunk Conwy-ban megnézni a kastélyt.



Conwy

A Conwy torkolatánál, a Conwy-öböl mellett található Conwy városa, mely népszerű idegenforgalmi központ Walesben. Nevét a walesi 'cyn' (fő) és a 'gwy' (víz) szavakból ered. A folyót eredetileg Cynwy-nek hívták.

Conwy a Világörökség részét képező várral és két nevezetes hídjával vonzza magához a turistákat. Thomas Telford egyik legkorábbi függőhídja ma gyaloghíd, míg a Robert Stephenson építette vasúti hídon halad át a Holyheadből Londonba vezető észak-walesi vasútvonal. A közúti forgalom egy harmadik hídon halad, és legújabban az A55-ös út a torkolat alatti alagúton vezet át.

Isten hozott Conwy-ban

Közvetlenül a város elején a Conwy tábla után van egy ingyenes útszéli parkoló, szerencsére volt hely is, úgyhogy ott leparkoltuk az autót és először a vár előtt található hidat néztük meg.



Conwy Suspension Bridge
/Conwy felfüggesztéses hídja/

Conwy felfüggesztéses hídja egy I. osztályú szerkezet, és az egyike volt az első úti hidaknak a világon. Csak gyalogosan járható. A híd most a National Trust gondozásában áll. Eredetileg Chesterből Bangorba vezette az utat.

Thomas Telford által épített, 99,5 méter hosszú híd a Conwy-folyó közelében található, a világörökség részét képező Conwy kastély mellett. A híd 1822-26 között épült, 51 000 fontba került, és egy kompot helyettesített, mely ugyanezen a ponton volt. Ugyanolyan stílusban épült, mint Telford másik hídja, a Menai-felfüggesztéses híd, mely a Menai-szoroson biztosít átkelőt. Az eredeti fából készült burkolatot a 19. század végén vassal helyettesítették. Később egy 1,8 m széles sétány is kiépítésre került került a gyalogos forgalomhoz . A hidat egy 1958-ban épített új úthíd váltotta fel, éezért ma már csak gyaloghídként használják. 1965 óta a National Trust tulajdonában van.

Conwy Suspension Bridge

A hídhoz tartozik egy vámház /Toll House/ is, mely 1,60 font ellenében látogatható, National Trust tagoknak ingyenes.

Vámház

Az 1890-es években egy hattagú család élt ebben a vámházban, ahol a hét minden napján napi 24 órában szedték a hídhasználati díjat. David és Maria Williams tartotta Thomas Telford hídját nyitva minden nap, függetlenül az időjárástól, ezenkívül még gyümölcsöket és zöldségeket is értékesítettek az áthaladóknak, melyet a híd kertjében termesztettek.

A vámház belülről:

Nappali

Konyha

Konyha

Evőeszközök a konyhában



Hálószoba

Hálószoba

A vámház megtekintése után átsétáltunk a hídon.






Kilátás a hídról




Rögtön a híd után a Kastélyhoz jutunk. Kicsit megtévesztő, ugyanis annyira egybe van építve, hogy először azt hittük a Kstély is a hídhoz tartozik és a bejáratnál felmutattuk a jegyeket, amiket a vámházban kaptunk, mire közölték, hogy ez másik cég. Viszont az English Herritage kártyánkkal féláron bemehettünk.

Épület a Kastély közelében

Épület a Kastély közelében

A Kastély közelében


Conwy Castle
/Conwy vára/


Conwy vára egyike a legimpozánsabb középkori erődítményeknek az Egyesült Királyság területén. A névadó folyó torkolatának nyugati partján fekszik Észak-Walesben. I. Edward angol király építtette miután 1283–1289 közötti hadjáratában meghódította a vidéket. A következő évszázadok során fontos szerepet játszott az angol-walesi háborúkban: 1294–95-ben ellenállt Madog ap Llywelyn ostromának, majd 1399-ben rövid ideig II. Richárd itt talált menedékre, 1401-ben pedig rövid ideig Owain Glyndŵr walesi csapatai foglalták el. Az angol polgárháború kitörése után I. Károlyhoz hű csapatok ellenőrizték, de végül 1646-ban a parlament-pártiak elfoglalták. A várat ezt követően leszerelték. A romos épületkomplexum iránti érdeklődés a 18–19. században lendült fel, számos festő és író örökítette meg. A 20. század második felében jelentős régészeti és újjáépítési munkálatokat végeztek, így napjainkban Wales egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. A két udvarra osztott, nyolc zömök bástya által védett vár érdekessége, hogy itt láthatók Nagy-Britannia első kőből épült lőréses gyilokjárói valamint itt maradtak fenn a legépebb középkori királyi lakosztályok. 1986 óta a vár három másik várral együtt (Caernarfon, Beaumaris és Harlech) a Világörökség része I. Eduárd király várai és városfalai Gwynedd grófságban gyűjtőnéven.




A modern látogatóközponttól egy kanyargós gyalogút vezet a vár legkülsőbb kapujához. A középkorban a megközelítése sokkal közvetlenebb volt, egy meredek út vezetett a mai Castle Street irányából a várárokig. Ennek a kövezett útnak mindössze csak egy rövid szakasza maradt fenn. A várárkon át egy fa felvonóhíd segítette a közlekedést. A mai útvonal az egykori felvonóhíd alatt vezet. A középkori külső kaput hullórostély védte, ennek nyomai mai napig észrevehetők. A külső kapu szabadtéri volt, mindössze a rostély emelőszerkezetét védte egy, a kapu íve fölé épített kis szoba. Ezt két oldalról, kőlépcsőkön lehetett megközelíteni. A kaput két fiatorony szegélyezte, amelyek bőven helyet adtak egy-egy őrszemnek, de a vár védelme szempontjából jelentéktelenek voltak. A kaput egy keskeny udvar követi, az úgynevezett nyugati barbakán, amely a vár két hatalmas nyugati tornyának árnyékában feküdt. A barbakánnak nagy harcászati jelentősége volt, ugyanis az ostromló seregeket beszoríthatták a külső kapu valamint a vár tulajdonképpeni nyugati bejárata közé. Még békeidőben is félelmetesnek tűnt a bejárás a várba. Kiemelt jelentőségű a két torony közötti fal gyilokjárója, amely kilóg a fal síkjából. A várvédőknek innen tökéletes lehetősége volt az ostromlókat kisebb-nagyobb lövedékekkel bombázni. Ezt a gyilokjárót tartják az egyik legrégebbinek és leghivalkodóbbnak Nagy-Britanniában. Magának a várnak a bejáratát keresztgerendák védték, egy hullórostély valamint egy befelé nyitható, reteszelhető fakapu.


Kilátás a várból

Kilátás a várból

Alaprajza szögletes, hosszú oldalain négy-négy hatalmas torony emelkedik. A déli várfal kissé kitüremkedik és meggörbül a terepi viszonyok miatt. A folyóra néző tornyokon kis kerek tornyocskák találhatók, amiket valószínűleg zászlótartók elhelyezése miatt építettek, mert hadászati szempontból nem magyarázható jelenlétük. Ugyanakkor a falakon és tornyokon található nyílások alapján már következtetni lehet a mögöttük levő helységek funkcióira: a szűk, vasrácsos nyílások mögött börtöncellák, raktárhelyiségek voltak, míg a nagyobb nyílások szellősebb, világosabb helyiségekre utalnak, akár királyi lakosztályokra, akár hivatalokra.











Kilátás a várból

Kilátás a várból



A part a várból fotózva



A külső udvar a legnagyobb a conwyi vár két udvara közül. Manapság tágas füves udvar képét mutatja, a középkor során viszont szűk, épületekkel szegélyezett tér volt. Annak ellenére, hogy rendkívül zsúfolt volt, mégis ez volt a vár életének a szíve, szemben a csendesebb belső udvarral, amely a király magánlakosztályait is magába foglalta. A vár belső felosztása a caernarfoni várét tükrözi, bár ott a melléképületek soha nem készültek el.


Felülnézetből






Egy csónak a parton


A híd a várból fotózva


Egy szoba kandallója


A mindennapok gyakorlatiasságára utal a számos árnyékszék kivezető nyílás is. Mivel ezek voltak a vár legsebezhetőbb pontjai, falazott burkolattal védték őket. A tornyok oldalában jól láthatók az egykori zsalugerendák tartólyukai. Ez az építkezési megoldás elsősorban a kontinentális Európára volt jellemző, s valószínűleg a vár építéséhez alkalmazott savoyai mesterek ötlete volt. Ugyancsak külföldi mesterek jelenlétére utal, hogy a tornyokra és a bástyára csúcsdíszek kerültek. Amire viszont nincs tulajdonképpeni magyarázat, a bástyák gyilokjárói alatti szögletes nyílások. A legegyszerűbb magyarázat, hogy ezek esővíz-elvezetés céljából épültek, bár a meredekebb falak mentén ezek feleslegesnek tűnnek. Egy másik ötlet szerint, amit a kutatók többsége is támogat, hogy ezekbe fagerendákat helyeztek, amik fából készült harci platformokat tartottak. Egy harmadik feltételezés szerint ezeket királyi címerek kiállítására használták. Annak ellenére, hogy ma ez furcsának tűnik, a 13–14. században gyakori jelenség volt a várfalak feldíszítése úgy hadászati mint esztétikai szempontok miatt. Ugyancsak ezzel magyarázható, hogy a vár falai eredetileg fehérre voltak meszelve.





A kápolna a vár egyik leghangulatosabb és legszebb helyisége, kiváltképpen az 1966-os felújítása óta. Udvari látogatások idején nem a vár káplánja, hanem inkább a király sajátja celebrált itt, s emiatt ritkán használták. Az 1627-es felmérés szerint a vár egyik legjobb állapotban fennmaradt helyisége volt. 18. századi történészek sokáig I. Edward feleségének Eleonórának budoárjaként tartották számon, bár ennek semmi történelmi alapja. A kápolnát résablakok világították meg, falaiban fülkéket alakítottak ki a papság számára. Két kisebb helyiség nyílt belőle: a gardrób és a sekrestye. A kápolnának volt egy második szintje is, amely a bejárat melletti keskeny lépcsőn át volt megközelíthető és amely egy diszkrét páholyhoz vezetett, ahonnan a király nyugodtan végigkövethette a misét. Érdekessége, hogy külön illemhellyel rendelkezett.

Kápolna




A híd



A vár egy része felújítás alatt volt, igyekeztünk úgy fotózni, hogy ez ne látszodjon, de íme egy kép erről is:


Találtunk egy ajándékboltot a vár közelében, amiket kimondottan szeretünk, úgyhogy be is néztünk oda. Sajnos túl sok szép dolog volt, így muszáj volt vásárolni. Ezután egy másik ajándékboltba is bementünk, ahol főleg Nemesis Now cuccokat árultak. Ezt követően szétnéztünk egy kicsit a környéken.


Egy kívánságkút

A kikötő közelében egy horgony található, melyet Jack Williams, Conwy polgármestere állíttatott az 1960-as évek végén. 1968-ban Jack és a "Kilravock" halászai 500 amerikai utast mentettek meg a veszélyből, amikor a Little Orme-nak csapódott a hajójuk.

A horgony


A kikötőben találjuk a Mytilus Edulis szobrot. A mészkőből készült, ehető kék kagyló formákból kirakott mű Graeme Mitcheson munkája.

Mytilus Edulis szobor

A kikötő

A Conwy folyó a Migneint mocsárban ered, ahol több kis patak torkollik a Conwy-tóba, majd jellemzően északi irányba halad. Átszeli Betws-y-Coedet, Llanrwstot, Trefriw-t és Conwynál tölcsértorkolattal ömlik az Ír-tengerbe.

A régészeti feltárások tanúsága szerint a Conwy völgye már a kőkorszakban is településeknek adott helyet. A rómaiak 400 körül elfoglalták a területet, és azóta a völgy folyamatosan lakott. A völgyben található Wales két legrégebbi temploma (Llanrhychwyn és Llangelynin), amelyek a 11. illetve 12. században épültek.

A rózsák háborúja során a völgy nagy részét feldúlták a York-házi IV. Eduárd parancsára azt követően, hogy a Lancasterek 1466-ban megtámadták Denby városát.

A Conwy folyóban lazac és sebes pisztráng él. Az 1990-es években mesterséges átkelőt építettek a lazacok számára, hogy lehetővé tegyék vándorlásukat a folyón felfelé a Conwy-vízesésig.





Folytattuk tovább utunkat az Anglesey sziget felé. Következő megállónk Baumarisban volt, mely már a szigeten található.


Beaumaris

Beaumaris városa eredetileg a Porth y Wygyr (Vikingek kikötője) néven ismert Viking település volt. Maga a város 1295-ben kezdte meg fejlődését, amikor I. Edward angol király meghódította Wales-et, majd megépíttette a Beaumaris kastélyt, mely egyike az észak-walesi tengerparton található erődítményláncnak /Conwy, Caernarfon és Harlech vára tartozik még ide/.

Leparkoltuk az autót a kastély mellett lővő parkolóban és mielőtt bementünk volna a várba, készítettünk néhény képet a kastély környékéről:

A parkoló

A vár kívülről




A városban hangulatos kis utcácskák tallhatók, fehérre meszelt házakkal.







Beaumaris Castle
/Beaumarisi vár/

A várat mocsárra építették, és innét kapta a nevét is; a francia építőművészek "beaux marais" -nak nevezték, melynek jelentése "gyönyörű mocsár".

Beaumaris vára

I. Eduárd angol király észak-walesi hadjárata nyomán épült. Az építést James of St. George tervei alapján 1295-ben kezdték. Kettős fallal épült, vagyis a belső falat teljesen körülveszi egy külső fal. Ez a vár az utolsó az I. Eduárd által építtetett észak-walesi erődítmények sorában. A várat soha nem fejezték be teljesen, mivel az építőanyag és a pénz elfogyott, még mielőtt elérte volna végleges magasságát.

A várat jelenleg a CADW, vagyis a walesi kormányzati műemlékvédelmi ügynökség gondozza.



A vár bejárata


Rögtön a bejáratnál található a Heavy metal szoba, mely nevével ellentétben nem a zenei stílussal van összefüggésben; jelentése: nehéz fém szoba. A kastély híres volt a vasmunkáiról, a kovácsok munkájának a hangja egy családias hang volt a Beaumaris kastélyban, amikor építették. A kovácsok nem csak ajtózárakat és ablakrögzítőket készítettek, hanem fegyvereket is.

Heavy metal szoba





A The Master Mason, azaz a kőművesmester szobra James of St. George alakját ábrázolja, aki a királyi munkálatok mestere volt Walesben.

The Master Mason



A kastély egy része felújítás alatt állt, ez nagyban csorbította a szépségét és sajnos így csak a vár egyik felét tudtuk megnézni.


Járatok a vár belsejében
















Kilátás a vár tetejéről






A várban egyetlen helyiség volt, ahol némi kiállított tárgyat is megszemlélhettünk.






Egy kis városnézés következett, mielőtt még tovább indultunk volna.




Megnéztük Beaumaris tengerpartját, ahol rengeteg sirály tanyázott, próbáltuk röptükben elkapni őket, több-kevesebb sikerrel.




Színes házak a parton









Bodedern

Az egész napos szemerkélő eső a délután közepén elállt, viszont aznapra már semmi tervünk nem volt, azon kívül, hogy elfoglaljuk a szállásunkat. 

Bodedern Nyugat-Anglesey-ben található, az űrhajósok egykori otthona. Igazából a faluban nem túl sok a látnivaló, sőt, szinte semmi. De nem is a látnivalók miatt esett erre a falura a választásunk, hanem mert itt sikerült szállást foglalnom a legolcsóbban. Az Anglesey-sziget szállásai sajnos nem a legolcsóbbak közé tartoznak, egy lepukkant régi lakókocsit is képesek 55 fontért kiadni éjszakánként. Mi viszont nem szerettünk volna lepukkant lakókocsiban éjszakázni, így pár fonttal inkább többet fizettünk és egy olyan koplett lakást kaptunk ezért a pénzért, hogy mi is alig akartuk elhinni. A kis nyaraló a tulajdonos háza mellett volt közvetlenül, de egyáltalán nem zavartuk egymást, teljesen különálló volt az épület, a házigazdával csak be- és kijelentkezéskor találkoztunk.

A nappali

A konyha

Konyhaasztal

Fürdőszoba

A hálószoba

Miután leraktuk a cuccainkat a lakásban, elmentünk keresni egy Tescot, melyet pár mérfölddel arrébb  találtunk is. Mivel a sok francia kártyából mindet itthon hagytuk, és kedvünk lett volna este játszani, így gondoltuk megnézzük a Tescoban. Találtunk is egy pókerszettet, a döbbenet csak akkor ért, amikor visszaértünk a szállásra és kibontottuk. Ugyanis nem figyeltük, hogy rá van írva, hogy Giant Poker, ami ugye óriást jelent, hát ez az óriás a kártyák méretére vonatkozott. A4-es nagyságú lapok voltak benne, alig bírtuk megkeverni. De azért jó móka volt.

Este még tettünk egy hosszabb sétát a faluban és magunk is megbizonyosodtunk róla, hogy túl sok látnivaló nincs...

Egyik ház kapuját őrző sárkányok egyike

A másik sárkány

















2. nap

Newborough


Newborough egy kis falu Anglesey szigetének délnyugati részén. A falu (korábban Rhosyr) a középkori Anglesey adminisztrációs központja volt. Llys Rhosyrban voltak az épületek, amik a környéket irányították. Bírósági ügyeket tárgyaltak, vitás kérdésekben döntöttek és különféle árukat tároltak itt. Kb.144 hasonló központ volt Walesben az I. Eduárd angol király hódításai előtti időkben. Rhosyr nem volt királyi szálláshely, mint ahogy azt mostanában említik. Prof. Tony Carr, a Bangor Egyetem professzora, szerint Neil Johnstone régész túlértékeli a hely jelentőségét. Neil Johnstone további anyagi támogatást remél, hogy folytatni tudja az épületek feltárását, és turistalátványosságot formáljon a környékből. Newborough-t I. Eduárd angol király alapította 1294-ben, hogy elszállásolja a beaumarisi vár építése miatt Llanfaes-ből kitelepített embereket. Szó szerint egy új várost hoztak létre (new borough – új város), amely 1303-ban kapta meg az erről szóló okiratot. A XVI. században Newborough Anglesey megyeszékhelye volt. Egykoron virágzó iparág épült a pázsitfűre, amelyből hálót, kötelet és hasonló dolgokat készítettek. John Morgan egy zenész volt, aki az 1740-es években élt a faluban. Vaksága ellenére az ún. crwth nevű kelta hangszeren játszott. A faluban és környékén forgatták a 2006-os Félhomály című filmet Demi Moore főszereplésével.

A falu környékén hosszú sétákat tehetnek az idelátogatók. A Newborough mellett található 8 km2 területű erdő természetvédelmi terület.

A parkoló

Faragott szobrok a parkoló közelében

A közeli Llanddwyn-sziget megközelíthető a Llanddwynnál elterülő Kék zászlós strand felől.


Az előző napi esőzésnek már nyoma sem volt, reggel még kissé szomorkás volt az idő, később viszont gyönyörű szép napos időnk lett.




A tengerparton rengeteg kagyló volt, nagyobb példányokat is lehetett találni, bár nem mindegyik volt teljesen ép.


Newborough beach

Kagylótörmelékek a homokban

Ahogy közeledünk a  Llanddwyn szigethez, több nagy kőzet között is áthaladunk. Ezek az úgynevezett párnalávák, melyek kiömlési magmás kőzetek, egészen pontosan a bazalt igen gyakran előforduló, érdekes formája. Tenger alatti vulkánkitörések során keletkező jellegzetes, párnák halmazára emlékeztető vulkanikus kőzetszerkezet. Viszonylag sekély vízben vagy jégréteg alatt is kialakulhat. A felszínre kerülő körülbelül egy méter nagyságú lávadarabok az óceán fenekén gördülnek egy ideig, majd a hideg víz hatására megszilárdulnak

Párnalávák a tengerparton

Newborough tengerpartja fenyőerdővel szegélyezett, mely elég ritka jelenség.

Newborough fenyőerdővel szegélyezett partja

Newborough fenyőerdővel szegélyezett partja

Párnalávák

Kis házikó a Llandwyn sziget bejáratánál


Ynys Llanddwyn-sziget

Llanddwyn-sziget (Ynys Llanddwyn) egy varázslatos hely. A Newborough Warren közelében fekvő kellemes tengerpart szélén található, ideális időjárás keretében nagyszerű piknikhely, de ugyanakkor lenyűgöző látványt is nyúj. A dűnék, a nagy sziklaszirtek és a történelmi épületek keveréke teszi ideális hellyé.


A sziget több geológiai képződmény otthona, mint pl. a már említett párnaláva, valamint jáspis képződmények és lipari-homok lerakódások is megtalálhatók rajta.



Ynys Llanddwyn egy árapály sziget; a szárazföldhöz kapcsolódik, de magas az árapályszintje. Napos időben szép kilátás nyílik innét Snowdoniára és a Llŷn-félszigetre.








A Madár sziklák egyike

A háttérben Dwynwen templomának romjai




A sziget körül lévő sziklák sokféle fészkelő tengeri madár otthona, beleértve a kormoránokat és különböző sirályféléket. Ynys yr Adar (Madár szikla), egy kis sziget, mely a tengerből kiemelkedik, tavasszal rengeteg kormorán él rajta. Szalonkafélék találhatók a part mentén, és sirályokat láthatunk halászni az öbölben. Az emlősállomány kiegészül a szokatlan Soay birka nyájával, amely a kápolna közelében tenyészik. Ezek nagyon barátságosak voltak, az egyiket odahívtam magamhoz és megszagolta a szatyrot, amibe a kagylókat gyűjtöttem. Nagyon aranyos volt.





A sziget legendákban gazdag, különösen Dwynwen-nel kapcsolatban. A Llanddwyn név jelentése: "St. Dwynwen temploma". Dwynwen a szerelmesek walesi védőszentje, egy női alak, aki a Szent Valentin walesi megfelelője. A szigeten megtalálható egy XVI. században épült templom romjai, amit Dwynwen-nek szenteltek. A szent napját január 25-én tartják.


Dwynwen templomának romjai

Három különös kívánság

„Semmi sem nyeri meg úgy a szívet, mint a vidámság” – vallotta a szerelmespárok oltalmazója, pedig az 5. században élt hercegnőnek nem sok oka volt a derűre. Szent Dwynwen – akinek a neve azt jelenti, áldott életet élő – legendájának több változata létezik, mivel szájhagyomány útján terjedő története hosszú időn át kelta mondákkal, népmesékkel keveredett.

A hagyomány szerint Brychannek, Brycheiniog királyának volt a lánya – huszonnégy nővér közül a legszebb –, nem csoda, hogy megakadt rajta a deli Maelon Dafodrill szeme, ráadásul az ifjú érzelmei nem maradtak viszonzatlanok. Históriájuk azonban gyorsan tragikus fordulatot vett: a legelterjedtebb variációk szerint a lányt apja már elígérte másnak, illetve egyszerűen megtiltotta kapcsolatukat, mire a csalódott kérő megbecstelenítette a lányt.

Egy másik rege úgy tudja, Dwynwen várni szeretett volna a házasságig szerelmük beteljesedésével, de a türelmetlen Maelon erőszakkal magáévá tette. A rémült teremtés az erdőbe menekült, ahol mély álomba zuhant, és meglátogatta egy angyal. Bájitalt kínált a szenvedőnek, hogy segítségével elfelejtse a fiút – aki, különös mellékhatásként, jégtömbbé változott. Isten ekkor három kívánságot ajánlott a leányzónak, aki egyből azt kérte, olvadjon fel Maelon. Másodikként azt óhajtotta, hogy váljanak valóra az igaz szerelmesek vágyai, és végül, hogy sose kelljen férjhez mennie.

Dwynwen hálából egész életét felajánlotta Isten szolgálatára, és az Anglesey nyugati partjainál található kis szigetre vonult vissza remetének, ahol egyenként görgetve a köveket, templomot épített. A helyet Llanddwynnek, azaz Dwynwen templomának nevezik ma is. A királylány az imádkozásnak, a helyi gyógynövények tanulmányozásának és a gyógyításnak szentelte magát, míg, a hagyomány szerint 465. január 25-én, visszaadta lelkét teremtőjének. Az emberek között még életében elterjedt a híre, és egyre több szerelemre, gyógyulásra vágyó érkezett.


Imák és jóslatok 

A középkorra Llanddwyn olyan népszerű kegyhellyé vált, hogy az adományokból új, nagyobb templomot emeltek a régi helyére, ahol egy aranyból készült kép volt látható Szent Dwynwenről. Erről a 14. századi költő, Dafydd ap Gwilym számolt be, aki egyébként egy házas asszony megnyeréséhez kérte a szent közbenjárását. A Tudor korra a sziget a birodalom leggazdagabb zarándokhelyévé vált, de VIII. Henrik szakítása a katolikus egyházzal megpecsételte sorsát. A 19. században azonban az anglikán egyház újra felfedezte a hagyományok erejét, és „rehabilitálták” a nép kedvenc szentjeit (például Szent Györgyöt is), 1897-ben, uralkodásának 60. évében Viktória királynő egy keresztet emeltetett Szent Dwynwen tiszteletére – akit közismerten erős érzelmek fűzték férjéhez, Albert herceghez.

A szigeten található szent kútnak a kora középkorban gyógyító erőt tulajdonítottak, valamint szerelmi jóslásokhoz használták. Úgy tartották, a benne úszkáló szent halak viselkedéséből következtetni lehet egy pár jövőjére: ha nagyon virgoncnak tűntek, azt hűséges és odaadó férj előjelének vélték. Ha a víz felforr benne, a biztos boldogságra lehet következtetni – de még a legendákban sincs nyoma, hogy bárki megtapasztalta volna ezt a csodát. Ugyanakkor a kis szigetet bejárva megcsodálhatjuk a természet lenyűgöző szépségét, az elemek nyers erejét: amerre a szem ellát homoki nád ring a buckákon; tavasztól dűnéken növő árvácska, ujjaskosbor és tengerparti iringó is virágzik, valamint a pacsirták, nyulak békésen élnek a birkák és szabadon nyargaló hegyi pónik mellett a természetvédelmi területen. A sziklák, homokos öblök pedig a tengeri madaraknak – például kormoránoknak, sárszalonkáknak, csigaforgató és kőforgató madaraknak – nyújtanak otthont.


Hogyan ünneplik ma?

Január 25-én a romantikus walesiek ugyanúgy meghitt programokkal, ajándékokkal és üdvözlő kártyákkal emlékeznek meg a szerelem ünnepéről, akárcsak Valentin napon szokás. Helyi speciális ajándék az úgynevezett szerelem kanál, melyet hagyományosan egy darab fából faragtak ki a vágyakozó ifjak a hosszú téli éjszakákon, illetve hajóutakon. Segítségével az udvarló leendő apósának is megmutatta, elég ügyes ahhoz, hogy gondoskodjon családjáról.

Az egyes faragványok ráadásul különleges jelentéssel bírnak: például a lánc vagy a kelta csomó azt jelképezi, örök szerelemre vágyik az ajándékozó, a láncszemek azt is elmondták, hány gyermeket szeretne. A lakat mutatja, mindig vigyázni fog imádottjára, a harang esküvőt ígér. A legrégebbi walesi szerelem kanál 1667-ből maradt fenn, míg a világ legnagyobb műremekét 2007-ben faragták ki: több mint tizenhárom méter hosszú lett.

Dwynwen templomának romjai


Viktória királynő által állított kereszt

A Llanddwyn-sziget a Menai-szoros déli bejárata közelében található. Ennek eredményeképpen fontos szerepet játszott a palalemezek szállítása Bangor, Caernarfon és Felinhelli kikötőiből. A sziget csúcsára épült Tŵr Bach nevezetű világítótorony nyújtott segítséget a szoroson közlekedő hajóknak. Egy másik, hatékonyabb világítótorony, Tŵr Mawr, amelyet Anglesey szélmalmairól modelleztettek, 1845 körül épült. A régebbi világítótornyot üzemen kívül helyezték, miután az újabb megépült.

Tŵr Mawr világítótorony

Tŵr Mawr











Ebben az időben házak épültek a tornyok közelében, amik a hajókat irányító matrózok otthonai voltak. Ezek közül kettőt helyreállították, az egyikben pedig a helyi vadvilágról láthatunk egy kiállítást. 1840-től egy mentőcsónak is ott állomásozott. Ezeket a kormányos matrózok, valamint Newborough önkéntesei vezették, az ágyú, amelyet a mentőcsónak legénységének beidézésére használták, még mindig a házak közelében látható. Az 1903-as zárásig eltelt idő alatt a mentőcsónak 101 életet mentett meg 35 külön eseményben.

A hajóirányító háza



A hajóirányító másik felújított háza

Tŵr Bach világítótorony

Tŵr Bach










Kijárat a szigetről




Párnaláva



Newborough beach


Visszafelé a fenyőerdőben lévő ösvényen mentünk, mely nagyon kellemes és látványos volt.





Anglesey szigetén több világítótorony is van, ami érdemes lett volna rá, hogy megnézzük, de sajnos délután 6 óra előtt Manchesterben kellett lennünk a szavazás miatt. Így csak egy közeli palotát tudtunk besűríteni a programba, azon is szinte csak végigszaladtuk.



Plas Newydd palota és kert


A Plas Newydd egy vidéki ház, mely a Menai-szoros északi partján, Llanfairpwllgwyngyll közelében található. A jelenlegi épület eredete 1470-ből származik, az évszázadok során sokat fejlődött, hogy végül Anglesey egyik fő rezidenciájává váljon. A Griffiths, Baylys és Pagets család egymás utáni tulajdonában lévő birtok az Anglesey márkik székhelye lett, és egy nagy mezőgazdasági birtok magja. A ház és az alapterület, ahonnan kilátás nyílik a szorosra és Snowdoniára, 1976 óta a National Trust tulajdona.

Látogató központ

Az út a ház felé




A Menai szoros

Az épület bejárata





Szobor a kandallón

Szobor a kandallón


Lépcsőház




















Sakktábla







Falfestmény részlet

A palota legutolsó helyiségei közé tartozott a katonai múzeum, ahova már nem mentünk be, csak az ajtóból lőttem egy képet.

Katonai múzeum


A kert

A palotához egy nagy kert is tartozik, de sajnos arra már nem jutott időnk, futtában készítettem 1-2 képet, de teljes egészében nem tudtuk megnézni.

Nyíló virágok



Kicsivel 5 óra után sikeresen megérkeztünk Manchesterbe. Furcsa volt annyi magyarul beszélő embert látni. A szavazás simán ment, szinte várakoznunk se kellett, 10 perc alatt lezongoráztuk az egészet.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése