Oldalak

2017. október 19., csütörtök

York - Macskák nyomában

York - Séta a belvárosban

2017/09/19.


York városában már jártunk egyszer, most konkrétan a híres macskaszobrokat szerettük volna felkutatni, valamint tettünk egy látogatást a várban, mivel azt a korábbi alkalommal csak kívülről láttuk.


York Kastély
/Clifford's Tower/


A York-i kastély egy erődített komplexum. A középkori normann kastélyt Clifford tornyának is nevezik. Eredetileg I. Vilmos parancsára építették, hogy uralja az egykori York Viking városát, azonban a kastély viharos korai történelmet szenvedett, mielőtt egy nagy erődítménnyé vált volna. Az 1684-es nagy robbanás után a megmaradt épület lakhatatlanná vált, azonban 1929-ig börtönként használták.

1190-ben 150 helyi zsidót öltek meg a kastélyban, legtöbbjük öngyilkos lett, hogy ne jusson a csőcselék kezébe. III. Henrik a kastélyt a 13. század közepén újjáépítette. A skót háborúk idején 1298 és 1338 között a York kastélyt gyakran használták a királyi közigazgatás központjaként Angliában, valamint a műveletek fontos katonai bázisaként.

A kastélyt a 15. és 16. században egyre inkább börtönként használták mind a helyi gonosztevők, mind a politikai foglyok számára. I. Erzsébet idején becslések szerint a kastély minden katonai értékét elvesztette, mégis a királyi hatalom központjaként tartották fenn Yorkban. Az angol polgárháború kitörése után 1642-ben felújították, és 1644-ben a parlamentáris erők ellen szerepet játszott a brit királyi védelemben. A York kastélyt 1684-ig tartották, míg egy robbanás elpusztította a Clifford tornyának belsejét. A várkastélyt neoklasszikus stílusban újjáépítették a 18. században, ez lett Yorkshire megyei közigazgatási központja, valamint tovább használták börtönként is. A 20. században a Clifford tornyának romja népszerű idegenforgalmi célpont lett. Ma az Angol Örökség /English Herritage/ tulajdonában van, és a nyitva áll a nyilvánosság számára.


English Herritage kártyával ingyen volt a kastély megtekintése, amúgy 5 font egy belépő. Található egy parkoló a vár alatt, de sajnos fizetős. Amint beléptünk egy nagy kör alakú teremben találtuk magunkat. Először azt hittük, hogy ennyi az egész látnivaló, aztán felfedeztük a lépcsőket, amik a vár tetejébe vezettek.

A vár belső része

Így nézett ki fénykorában

A lépcsőkön felfelé menet találtunk egy helyiséget, mely a kápolna volt hajdanán. Az ívelt faldíszítések nagyon szép állapotban fennmaradtak.

A régi kápolna

A kápolna fala

A kápolna

A csigalépcső

A vár tetejőről be lehetett látni a város nagy részét, valamint a vár belső udvarába is nagyon jó volt a kilátás.



A York Kastélymúzeumának épülete


A kilátó

A vár felülnézetből






Felülnézetből

Cím:
York Castle
Tower St, York YO1 9SA



Cat Trail
/Macskák útja/

A kastély után meg akartuk nézni a Kastélymúzeumot is, mely a vár melletti téren található, de soknak találtuk a 10 font belépőt, így ezt most kihagytuk. Elindultunk inkább a macskák felkutatására, mely York egyik nevezetessége. A belváros területén egyes épületeken különböző macskaszobrokat helyeztek el. A Cat Trail keretében nemcsak izgalmas szórakozásban lehet részünk, de arra is tökéletes, hogy végigjárjuk a belváros utcáit. Mi az alábbi térképet használtuk, mely a https://www.yorkluckycats.co.uk oldaláról letölthető PDF formátumban:


Sajos a térkép nem pontos, egyes macskák nem ott találhatók, ahova rajzolták őket a térképen, előfordult, hogy 1 utcával arrébb kellett keresni.

A macskák mindig is jelen voltak York történelmében, a szerencse kapcsolódott hozzájuk. Mint tudjuk, a macskák mindig talpra esnek és kilenc életük van. A York Lucky Cats otthona egy bolt,  a York Glass, innét indul a macskavadászat /természetesen csak akkor, ha az elejéről kezdjük/, itt szerezhetjük be a térképeket is. A macskák szobrait körülbelül két évszázadon át építették, bár vannak olyanok, amik az idők során eltűntek vagy tönkrementek. A macskákat az épületekre helyezték el, hogy megszabadítsák a várost az olyan patkányoktól és egerektől, amelyek pestist és betegséget hordozhatnak. Azt gondolták, hogy a macskák óvják őket a gonosz szellemektől, valamint jó szerencsét és jó egészséget nyújtanak az állampolgároknak.

A kastély közelében lévő parknál kezdtük az utat, lementünk egészen a folyóig, ahol az egyik ház ablakában 3 macskát is megpillantottunk. Az út során az épületekről is készítettünk fotókat, melyek mellett elhaladtunk.

Az Ouse folyónál

Csónakok a folyón

Íme az első ház, rögtön 3 macskával, amely a térképen a 15-16-os számmal van jelölve:





A Bishopgate hídnál

A Bishopgate híd

A Bishopgate híd mutatós lámpája


Low Ousegate híd





A térképen a 12-es és 13-as számmal jelölt macska a két legrégebbi szobor. Az Ousegate közelében található az egyik házon. Ezen az épületen eredetileg 9 macska volt, mára már csak kettő maradt belőlük. Az egyik egy ablakhoz van leláncolva:



A 12-es és 13-as számú macskák ezen az épületen találhatók

A másik macska a ház falán mászik felfelé:


A sétálóutca
A sétálóutca


A következő macska a The Three Tuns nevű báron található, amint a mályvák alatt ugrásra készen kémleli a környéket (11-es számú):

A Three Tuns bár

Macska a mályvák alatt



Ezután tettünk egy kis szüntet, vissza kellett mennünk a parkolóba az autóért, mert lejárt a parkolójegyünk. Kerestünk egy másik parkolóhelyet és folytattuk tovább a vadászatot.







Következő cica egy falból mászik kifelé:


A falból kimászó macska az ablak felett




Egy újabb macska, amint épp a falon mászik felfelé, mely a York Glass falán található (1-es számú):



Nem messze tőle egy érdekes macskaszobor:






A belváros közepén egy háztetőn egy verebet kergető cica szobra (4-es számú):



Ugyanezen a téren, ha a háztetőn lévő macskával szembe fordulunk, akkor bal kézre 2 másik szobrot találunk. Az egyik egy óra alatt bújik meg, melyet napos időben nem könnyű észrevenni, mert az óra árnyéka takarja (3-as számú).

Az épület falán az óra alatt lapul

Az óra alatt mászó macska szobra

Az óra a macskával

Mellette jobb kézre kicsit nehezen találtuk meg a Barnitts bolt felett lévő fából faragott macskát (2-es számú):


A Barnitts bolt




Egy ablakban csücsülő szobor:


Macska az ablakban




Kissé távolabb a nyüzsgő utcától 2 macskát is találunk, az egyik egy erkélyről készül leugrani (5-ös számú):





A másik pedig egy ház falán mászik felfelé (6-os számú):


Ezen a házon mászik felfelé


Egy fehér cica az ablakban:


Fehér cica az ablakban




Egy ruhásbolt ajtaja felett leugrani készülő vagy csak föntről szemlélődő macska:



A székesegyház

A székesegyház

A székesegyház




Egy kirakat felett üldögélő cica:







Ablakban üldögélő fekete macska:






Ablakpárkányon meglapuló cica:





Az Ale House felett üldögélő cicus:




A The Watergate Inn nevű szálloda szintén birtokol egy macskát, de ezt csak akkor láthatjuk, ha hátramegyünk a kapuhoz, mivel az udvaron belül található (10-es számú):


A Watergate Inn macskája

A Watergate Inn macskája





Végefelé kicsit szorított az idő a parkolójegy miatt és mivel nem volt nálunk több apró, nem tudtuk meghosszabbítani. Egy macskát nem sikerült megtalálnunk a 22-ből. Viszont nem csak ennyi található a városban, még ezeken kívül is vannak, kissé távolabb a belvárostól, de a mi térképünk ezeket már nem jelölte. Sajnos így utólag már én sem tudtam mindegyikről hányas számmal vannak jelölve a térképen, ezért a kissé hiányos leírás.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése