Oldalak

2021. február 5., péntek

West Yorkshire - Anglers Country Park /Wakefield/


2021/01/31.

Anglers Country Park - Adventure Trail
/Kalandösvény/

Az Anglers Country Park Wakefield mellett található, nem egy óriási látnivaló, de tekintettel arra, hogy lockdown van és nem lehet menni csak a közelbe, kikapcsolódásnak teljesen jó volt. Már nagyon kellett egy kis friss levegő. Nem keltünk korán, 10 óra környékén indultunk el. A park bejárata előtt várakozni kellett pár percet, személyzet irányította az autókat, mert a parkoló fullon volt és meg kellett várni, amíg 2-3 autó kijön. Annak ellenére, hogy nagyon hideg volt, minusz 1-2 fok és ráadásul lockdown, jó sokan kimentek a parkba. Ezért tartom hülyeségnek bekorlátozni, hogy hova lehet menni, mert mivel nem tiltott, úgyis menni fognak az emberek és így sokkal rosszabb, hogy ezeken a helyeken tömörülnek össze. Ha több lehetőség lenne a kimozdulásra, akkor jobban szétoszlana a tömeg, nem mindenki ugyanoda menne. De hát ész érveket felesleges keresni a korlátozó intézkedésekben...

Miután kijött pár autó, beengedtek minket, de mondta a fickó, hogy ha nincs hely, akkor menjük vissza. Szerencsénk volt, épp akkor állt ki egy autó és gyorsan beálltunk a helyére. Most pillanatnyilag nem kell fizetni a parkolásért, de ha majd feloldják a korlátozásokat, ismét fizetős lesz. Ezt sem értem egyébként, ez olyan, mintha csalogatnák az embereket, hogy menjenek nyugodtan.

A bejáratnál rögtön két fából faragott bagoly szobor üdvözli a látogatókat. Közvetlenül az Anglers Country park mellett található a Haw erdei park is, mindkét létseítmény ugyanazt a parkolót használja, ezért is volt annyira tele, de azért nagyobb parkolót is építhettek volna ide szerintem.

Ma csak telefonos képek készültek, ezért néhol nem tökéletes a minőség.




A parkot a kalandösvényen érdemes bejárni, ami a közepén található tó körül halad végig. Amikor a Látogató Központ nyitva van lehet venni egy kis prospektust, amiben részletesen leírják mik láthatók a kalandösvényen és melyik helyen mire figyeljünk oda. Most természetesen zárva volt, így csak azokat láttuk, amiket észrevettünk, de lehetséges, hogy voltak még más dolgok is, amik elkerülték a figyelmünket.

A kalandösvény kezdete

Leginkább a fából készült szobrokat érdemes keresgélni, mert ezek a legnagyobb látnivalók a parkban. Ezeken kívül vannak még madárlesek is, amik a természet és a madárvilág kedvelőinek szintén érdekes lehet. Rögtön az elején be is néztünk egybe, jól lehetett volna fotózni a madarakat, de sajnos csak a telefont vittem magammal, így csak egy távoli képet csináltam a madáretetőkről.

Madárles

A kalandösvény jelzőtáblája

Az első szobor nem sokkal az ösvény kezdeténél található, egy seprőnyélen ülő boszorkányt ábrázol. A seprűnyél elején valami felismerhetetlen kis figura üldögél, talán egy macskát akar ábrázolni. Külön tetszett, hogy a boszinál még kézitáska is volt, így olyan, mintha tényleg utazna valahová. Önkéntelenül is az jutott eszembe, milyen jó lenne most utazni...




A következő elágazásnál egy újabb madárles felé mutatott a nyíl, úgyhogy arra kanyarodtunk. Itt egy újabb boszi szobor volt, szintén a seprűjével ábrázolva. Valójában itt lenne a kalandösvény vége, ha nem fordultunk volna be erre az ösvényre, hanem egyenesen mentünk volna tovább, akkor a végén itt lyukadunk ki. De ha már erre jöttünk, nem fordultunk vissza, hanem fordított irányban tettük meg a kört a tó körül.






A tóban rengeteg madár volt és egyáltalán nem voltak félősek, nagy részük a part közelében úszkált, így még telefonnal is jó képeket tudtam csinálni róluk.

































Folytattuk tovább a sétát a tó körül, hamarosan egy újabb madárlesre bukkantunk, ahova egy nádas közt kiépített fasétányon juthattunk el. Itt nem igazán láttunk madarakat, úgyhogy nem is időztünk sokáig.




Kilátás a madárlesből



A következő madárles sem volt túl érdekes, itt sem láttunk semmit, az viszont feltűnt, hogy rengeteg volt a szemét, kidobálgatva a les nyitott ablakrésein. Felfoghatatlan, hogy az emberek ennyire nem törődnek a környezetükkel, aztán meg hogyha netalántán bezárják a parkot a nyilvánosság elől, akkor ki vannak akadva és nem értik miért... Az is nagyon kiábrándító volt, hogy végig a park területén az ösvények mellett kis fekete zacskóba összeszedett kutyapiszkok lógtak a fák ágairól. Ha már összeszedik miért nem képesek elvinni a legközelebbi kukáig? Ennél már az is jobb lenne, ha otthagynák, úgy egy idő után legalább lebomlik.

Kilátás a madárlesből



Következő szobor a boszorkány-főzetek elengedhetetlen kelléke, egy üst volt.



Az alábbi tábla mögött lehetett pózolni, a lyukas kör alakú részekbe kellett a fejünket belehelyezni és akkor olyan, mintha mi is ott lennénk a képen.



A sárkány szobor sokkal békésebbnek látszott, mint amelyen hírben állnak a sárkányok úgy általában, sőt kissé félénknek is tűnt. Mindenesetre ez a sárkány nem okádott tüzet, az biztos.







Fakígyó


A béka szobrocskának sajnos már sérült volt az orra. Lehet, hogy a királylánynak nem akart királyfivá változni, hiába csókolgatta és mérgében behúzott neki egyet. :-)







A huncut kiskutya letépte a boszorkány fejéről a sapkát és most boldogan hurcolgatja a szájában:





Végigértünk a kalandösvényen, egynek nem volt rossz, viszont az az erdő, ami mellette van a másik oldalon, még nagyon izgatja a fantáziámat. Most nem néztük már meg, mert nagyon hideg volt és mára elég volt ennyi, de talán majd egyszer...










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése