Oldalak

2021. december 31., péntek

Skócia - Cairngorms - 4. nap - Frank Bruce Sculpture Trail


2021/12/23 - 2021/12/26.

Karácsonyozás a Cairngorms Nemzeti parkban

4. nap

Frank Bruce Sculpture Trail
/Frank Bruce Szobor túra/

Éjszaka hatalmas szél fújt, csak úgy süvített a faházak között én féltem is egy kicsit, de bentre mindig vészesebbnek hallatszik, mint amilyen valójában. Reggelre az idő is elromlott, nagyon lógott az eső lába. Ma már mentünk haza, reggel 10-ig kellett elhagynunk a kempinget. Egy gyors reggeli után elkezdtünk pakolászni, majd amikor elkészültünk még utoljára végigfotóztam a tájat, annyira tetszik ez a környezet, ahol a kemping fekszik.










Frank Bruce szobortúra Aviemore-tól 8 mérföldre található, a Feshie hídtól 200 m-re az Inshriach Forestben, ma reggel egyenesen oda mentünk. Ingyenes saját parkolóval rendelkezik, ahova egy meredek út vezetett. A parkoló teljes egészében jéggel volt fedve, de a téli gumik ismét jól teljesítettek, szinte alig csúszkált a kocsi. Én viszont ahogy kiszálltam és léptem egyet, vissza is csúsztam. :-) Előkaptuk a kramponokat és mindannyian felhúztuk a bakancsra. Ám igazából csak addig volt vészes, amíg a parkolóból kiértünk és felmentünk a túra első, dombos szakaszán. Utána már nem csúszott, de nem vettük le.

A szobortúra kezdete


Itt megjegyezném, hogy néhány képet kaptam Árpád barátunktól, azt mondta nyugodtan használhatom őket, de azért odabiggyesztettem mindegyikre a névjegyét.


A rövid túra során Frank Bruce szoborsorozatát szemlélhettük meg, melyek a skót kultúráról és másokkal való kapcsolatunkról szólnak. Sajnos a szobrok hanyatló állapotban vannak, amit én rendkívül sajnáltam, azonban szándékosan hagyják őket elöregedni, mert a művész szándéka az volt, hogy a fák visszatérjenek a földbe, ahonnét származnak, hiszen ez a születés, az élet és a bomlás természetes ciklusának része. 

A szobrok eredetileg nem itt álltak, ide csak átköltöztették őket. Néhányuk számára ez hazatérés volt, mivel számos szobor ősi kaledóniai fenyőkből készült, egyet pl. Frank mentett meg, miután kivágták, hogy helyet adjon a kiszélesített A9-esnek.

The Archetype /Az őstípus/ c. mű mondanivalója, hogy mindenkinek szüksége van egy múltbéli alakra. 


The Archetype





A Thinker /Gondolkodó/ sajnos már földön hevert, de arca még mindig jól megfigyelhető.


The Thinker



A Walker /Sétáló/ névre hallgató figura szintén a hanyatlás útjára lépett.

The Walker





A The Man’s the Gowd /A férfi valója/ a skót kultúrából merít. Franket Robert Burns munkája iránti szeretete ihlette, egy Lord és egy dolgozó ember bámul egymásra, fejük fölött koponyakoronával, emlékeztetve őket és minket, hogy mindannyian meghalunk, függetlenül attól, milyen magasan vagy alacsonyan vagyunk. 


The Man’s the Gowd







A Sailor /Tengerész/ egy kicsi, lényegtelennek tűnő alkotás, egyszerű tengerészarc, aki egy faragatlan kőtömbből kiabál. De ez a kép valami sokkal mélyebbet jelentett Frank számára, testvére második világháborús utolsó pillanatait ábrázolja, amikor egy csatahajó mélyén rekedt, ami gyorsan süllyedt, és nem volt remény a menekülésre. 

The Sailor

Egy másik sírkő alakú szobor a I was privileged to be /Részese lehettem a létezésnek/ felirattal, amely Frank saját sírfelirata.


I was privileged to be

Sétánk egy fallal körülvett kertben folytatódott, további szobrokkal. A Millenium szintén egy kőből faragott szobor, mely egy kézből és egy földgömbből áll. A nagy kéz az erőt jelképezi, mely az univerzumot tartja.


Millenium




Az Inner Man /Belső Ember/ értelmező tábláján az áll: "Láthatod a külső megjelenésemet, de a belső énemet sokkal nehezebb felismerni". 



A Thirld World /Harmadik világ/ c. alkotás ma már nem látható eredeti formájában, 5 alakot ábrázolt, akik kör alakban összefonódtak egymással, mintha 5 alak egymás kezét fogná kör alakot alkotva. A fő alak egy halott gyermeket tartott a kezében, az arcán a szenvedés még mindig jól látható, három másik figura a jómódú nemzeteket ábrázolja, az 5. a lelkiismeretet képviseli.









Egy újabb földön fekvő figura, csuhával a fején, sajnos erről nem találtam semmit.



A Two Patriots /Két hazafi/ bemutatja, hogy mi, emberek hogyan okozunk konfliktust, hogy a hazafiasságra hivatkozva szenvedést és háborút szüljünk.







Az Onlooker /Szemlélő/ egy kétfejű alakot ábrázol, az egyik fej tisztelettel nézi a hazafiak konfliktusát, a másik hatalmas szomorúsággal. Legalábbis amíg állt, sajnos már ez a szobor is földön fekszik.





Lementünk még egy kis házikóhoz, nem tudom milyen épület lehetett itt az erdő közepén, talán szállásként funkcionál, de ez csak találgatás.








A felkavaró szobrok megszemlélése után visszamentünk a parkolóba és mivel fiatal volt még az idő, gondoltuk ma még belefér a Falls of Bruar vízesés, ami hazafelé pont útba is esett, de mire odaértünk elkezdett szakadni az eső és a vízesés parkolója le is volt zárva valami miatt, csak a mellette lévő szálloda parkolója volt nyitva. Nem tudtuk ott lehet-e parkolni és mivel nagyon rossz idő lett, kiszállni sem volt kedvünk, ezért úgy döntöttünk, inkább elindulunk hazafelé.

Két fotó út közben:



A skót határ után megálltunk a szokásos benzunkútnál egy kávéra. A Lake District és a Yorkshire Dales területein áthaladva havas volt minden, azt gondoltuk lehet akkor itthon is esett a hó, de a Dales-t elhagyva már nyoma sem volt.

Kilátás a benzinkútról

Nagyszerűen telt ez a karácsony is, bár nekem kissé laza volt, lehetett volna egy kicsit mozgalmasabb is, sajnálom hogy nem tudtunk több helyre eljutni, de ha télen utazik az ember, ez benne van a pakliban.