Oldalak

2021. december 2., csütörtök

Skócia - Galloway Forest Park - 2/3. - Murray Emlékmű és Grey Mare's Tail vízesés


2021/10/08 - 2021/10/10.

Hétvége a Galloway Forest Park-ban

2. nap - 3. rész

Murray Emlékmű
/Murray's Monument/

A Vadkecske parkból látott, ködbe vesző Murray emlékmű rendkívül hívogató volt, meg kellett néznünk közelebbről is. Csak pár percnyire volt onnét, hamar odaértünk. Ennek is van egy parkolója, a Grey Mare's Tail vízesésnél, még mindig Newton Stewart felé haladva, az A712-esen. Szintén az út mellett található a parkoló. Itt térképen megtekinthetjük mi merre található és egy ajánlott túraútvonalat is megrajzoltak rajta. Mi először felmentünk az emlékműhöz.

Egy útjelző tábla jelzi, melyik ösvény vezet közvetlenül az emlékműhöz, arra indultunk el. Fölfelé kellett haladni és ahogy feljebb mentünk egyre szebb lett a kilátás. Az eső még mindig kitartóan szemerkélt.


























A dobtetőn magasodó Murray-emlékművet 1835-ben állították Alexander Murray, egy helyi pásztorfiú emlékére, aki később az Edinburgh-i Egyetemen a keleti nyelvek professzora lett.

Murray emlékmű

Nem fordultunk vissza a parkoló felé, hanem továbbmentünk, valójában azt a kört szerettük volna bejárni, amit a parkolóban jelöltek a térképen, de ahogy kiértünk egy széles ösvényhez, rossz felé kanyarodtunk /nem jobbra, hanem balra/ és végül egy másik kört tettünk meg.








Visszanézve a Murray emlékműre








Rákanyarodtunk a Well Burn of Talnotry patak mellett haladó ösvényre, ami végül kivitt az A712-re, onnét pedig vissza tudtunk sétálni a parkolóba az úton. A Well Burn of Talnotry-n több apró vízesés is volt, de nem voltak igazán látványosak.
















Grey Mare's Tail vízesés
/Grey Mare's Tail waterfall/

Visszaérkezve a parkolóba hallottunk egy hangos vízcsobogást, ami azt sejtette, hogy a vízesésnek is a közelben kell lennie. Hamarosan találtunk egy másik ösvényt, mely egyenesen a hang irányába vezetett. Nem kellett sokáig sétálnunk és meg is pillantottuk a Grey Mare's Tail vízesést, melynek magyarra fordítva érdekes neve van: a "Szürke Kanca Farka".












Teljesen nem tudtunk közel menni hozzá, mert ahhoz át kellett volna menni a patak túloldalára, de túl erős volt a sodrás, az eső miatt pedig csúsztak a kövek, amiken át lehetett volna lépkedni, így ezt inkább kihagytuk.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése