Oldalak

2022. január 30., vasárnap

Wales - 4/2. - Snowdonia - Castell y Bere


2022/01/22 - 2022/01/25.

Utazás Ceredigionba

4. nap - 2. rész

Castell y Bere

Mai utolsó megállónk Snowdoniában volt, egy kis kitérővel útba ejtettük a Castell y Bere várromot, amit már régóta szerettem volna megnézni. Út közben láttunk egy sólyom szobrot, ott megálltunk pár fotó erejéig. Sajnos helyileg nem tudom hol volt pontosan.




Kis tó a szobor alatt

A Castell y Bere egy ma már romokban lévő középkori normann vár a Snowdonia Nemzeti Park területén, a hegyek között. A Cadw gondozásában van, belépőt nem kell fizetni, ám van nyitvatartási ideje, erre figyelni kell. Van néhány autónyi parkolóhely a vár alatt, de amikor mi voltunk, rajtunk kívül nem volt senki más. A romok csodálatos környezetben találhatók.






Bejárat a várhoz


A romokhoz egy látványos erdei ösvény vezet, ami néhány perces sétát igényel.



















A kővárat Nagy Llywelyn walesi herceg építtette azzal a céllal, hogy a helyi lakosság feletti hatalmát megerősítse, valamint Gwynedd délnyugati részét védje. A 13. század végén az I. Eduárddal vívott háborúban meghalt Llywelyn unokája, így a vár az angolok kezére került. Eduárd kibővítette azt és lábánál települést alapított. Pár évvel később Madoc ap Llywelyn lázadást szított az angolok ellen és megtámadta a várat, mely nagy valószínűséggel leégett. Eduárd nem javíttatta meg, így azóta romosan áll.




Így nézett ki valaha

A sziklás dombon álló romok nagyszerű látványt nyújtanak. A keleti és déli oldalon a kőbe vájt védőárkok még ma is láthatóak. A nyugatról nyíló bejárat a feltehetően I. Eduárd által építtetett erődből és két kaputoronyból áll és a belső kapuhoz vezető kőlépcsőre néz. A várudvarban hatalmas kút, és nem meghatározott időszakból származó épületek maradványai láthatóak.














A ma középső toronynak nevezett rész lehetett egykor a védelem legdélebbi pontja, ma azonban innen érhetők el az Eduárd idején épített toldások, egészen a déli toronyig. A déli torony egykor tágas lakóteret foglalhatott magába. Mindkét félköríves torony fő helyiségéből hiányzik a tűzhely, a szobák fűtését központilag oldották meg.







Kilátás a várból









A korai walesi várakra nem jellemző módon Castell y Berét szobrokkal és padlóburkolatokkal díszítették. Walesben a criccieth-i váron kívül erre sehol máshol nem találtak példát.

























Szerettem volna megnézni hogy fest a vár a sziklák tetején messziről, ezért amikor elindultunk, nemsokára egy helyen megálltunk, de onnét csak magára a sziklára lehetett rálátni, amin a vár áll, de a romok sajnos nem látszottak rajta.



Elindultunk hazafelé, de nemsokára szomjas lettem és akkor derült ki, hogy az innivaló a csomagtartóban maradt, ami amúgy mindig a lábamnál szokott lenni. Párom rendes volt és megállt, bár kissé mérges lett rám. Pont egy látványos kőhídnál álltunk meg és gyorsan csináltam arról is képet, mert nagyon tetszett.



Út közben még megálltunk egy Mekinél vacsorázni. Ezzel ennek a történetnek is vége lett, de nem panaszkodhatunk, mert annak ellenére, hogy tél van, nagyon jó időt fogtunk ki, egyszer sem esett az eső és nem volt nagy szél sem. Szuper volt ez a kiruccanás is.