Oldalak

2022. január 13., csütörtök

North Pennines - 2. rész - Barnard Castle városnézés


2022/01/09.

Az északi North Pennines tájain

2. rész

Barnard Castle városnézés

Városnézéssel folytattuk a napot, a kastélytól elindulva a Tees folyó mentén, majd a belvárosban.




Barnard Castle Metodista Temploma


A vár alatt található Roman Sculpture Garden /Római Szoborkert/ nagyszerű lehetőséget nyújt egy piknikhez vagy megpihenni egy séta után. A régi időkben a Tees folyó és környéke nyüzsgő volt, ez a hely is különféle cselekmények helyszínéül szolgált, amit ma már nehéz elképzelni, hiszen ez az egyik legnyugisabb hely a városban. A középen mozaikkövekkel kör alakban kirakott tér egyik szélén szobrokkal díszített ülőalkalmatosságok teszik kellemesebbé és látványosabbá ezt a kis kertet.








A Tees folyó egyik kiálló kövén észrevettünk egy kárókatonát, amit elkezdtünk fotózni. Pózolt is nekünk szépen. :-)







A vár lábánál haladó középkorinak ható gyalogúton mentünk tovább egészen a Barnard Castle hídig.







A Barnard Castle Bridge /Barnard Castle híd/ történelmi jelentőséggel bíró híd a Tees folyó felett. A 16. században épült híd autó és gyalogos forgalomra egyaránt alkalmas, az A67-es út része. Valószínűleg építése előtt más hidak is voltak a helyén.

Barnard Castle híd



Átmentünk a hídon és jobbra fordulva egy másik híd, a Silver Bridge felé haladtunk.


Vicces matrica egy villanyoszlopra ragasztva





Innét jól látható a folyó felé tornyosuló vár

A Silver Bridge, másnéven Deepdale Aqueduct /Deepdale vízvezeték/ viktoriánus gyaloghídját eredetileg azért építették, hogy vizet szállítson a magas lápvidékről a tengerparti ipari városokba. Első ránézésre egy meglehetősen díszes gyaloghídnak tűnik. Az 1893-ban épült hidat egy korábbi festési séma miatt Ezüst hídnak is nevezik. A masszív vízvezetékek fölött korábban egy fából készült fedélzet volt, amely lehetővé tette a gyalogosok átkelését, melyet a közelmúltban biztonsági okokból betonra cseréltek. Mindkét végén lenyűgöző kőtornyok találhatók.





Kilátás a hídról a kastélyra







Ahogy átmentünk a hídon, pont szemben van egy ingyenes parkoló, de nem túl nagy. Mondtuk is, hogy itt kellett volna parkolni. Innét visszamentünk a város felé erdei ösvényeken, de a gátnál lementünk a folyóhoz. A duzzasztógát egy automatikus vízszint rögzítővel felszerelt szerkezet, melynek az a célja, hogy korai figyelmeztetést adjon árvíz esetén a veszélyeztetett területeken élőknek. Manapság hallétrával szerelték fel, hogy a lazac és a tengeri pisztráng ismét bejusson a Tees felső folyásába. A megfelelő évszakban /október közepétől november közepéig/ a lazacok vonulása nagyszerű látványt nyújthat. Állítólag a Tees folyóban vidrák is élnek, amit már nagyon rég óta szeretnék lencsevégre kapni, de soha sehol nem látunk egyet se.

A Barnard Castle gát





Kilátás a gáttól az Ezüst hídra

Visszamentünk a városba és ott is szétnéztünk, közben kávézót kerestünk, de amit találtunk az nem volt nyitva.

A Metodista templom előlnézetből



Régi ivókút







Háborús emlékmű




Amikor parkolóhelyet kerestünk a városba érkezésünkkor láttunk egy kör alakú építményt egy körforgalom közepén, még azt akartuk megkeresni. Ez a The Butter Market /Vajpiac/ névre hallgat. A Google térkép arrafelé kávézót is mutatott, úgyhogy mielőtt megkerestük volna ezt a régi épületet, betértünk egy kávéra. Sajnos hamarosan zártak, így már leülni nem engedtek, de elvitelre még adtak. Jobb szeretünk beülni, a feeling kedvéért, de nem volt mit tenni, kint kellett meginnunk.

A régi piacépület hivatalosan csak The Market /A Piac/ néven ismert, a helyiek azonban Butter Marketnek nevezik. Építését egy Thomas Breaks nevű helyi férfi finanszírozta 1747-ben. A nyolcszögletű alakzat tetején harangtorony és szélkakas áll. A szélkakas két golyó által okozott lyukat is tartalmaz, ezek egy helyi önkéntes milicista és egy vadőr között vívott lövöldözés eredményeként jöttek létre 1803-ban. A lövések több mint 90 méterről dördültek, a pontosságuk elképesztő, tekintve, hogy a Turk’s Head Pub ajtajából lőtték ki őket. A piac alapja körül egy sor oszlop található, amelyek verandát alkotnak. A verandát sok éven át a gazdák házastársai használták tejtermékek árusítására, innen ered a helyi elnevezés. Ez idő alatt a belső szerkezeti oszlopokat is elkerítették, hogy kis zárt tereket alkossanak. Az alsó szint nyilvános, de a harangtorony zárva van. A harang azonban a helyén van, és utoljára egy helyi tűzoltó temetése alkalmából szólaltak meg. 


A régi piac





Itt jól látható a két lyuk a szélkakasban






Átsétáltunk a Szent Mária templom kertjén, majd vissza a parkolóhoz, mert már szinte mindent láttunk a városban.


Szent Mária templom




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése