Oldalak

2022. január 13., csütörtök

North Pennines - 4. rész - Low Force vízesés


2022/01/09.

Az északi North Pennines tájain

4. rész

Low Force vízesés

Még mindig volt időnk megnézni valamit a közelben, de eléggé esőre állt az idő, ezért gondolkoztunk rajta, hogy menjünk-e még valamerre, vagy inkább csak haza. Végül úgy döntöttünk, hogy még megnézzük a Low Force vízesést. Barnard Castle-ban sok helyen láttam útjelző táblákat a High Force vízesés felé, amit már láttunk, de még nagyon élénken emlékszem, hogy az milyen gyönyörű volt és ha az itt van a közelben, akkor a Low Force is, azt pedig még nem láttuk.

A Low Force vízesés legkönnyebben a Bowlees Visitor Centre-ben parkolva vagy a B6277-es úton az út mellet, ez utóbbi ingyenes és innét kicsit közelebb van. Mi is ezt a lehetőséget választottuk. Innét a vízesés egy kapun áthaladva pár perces sétával érhető el.

Útban a vízesés felé




A Low Force vízesés a Tees folyón alakult ki a gyönyörű Upper Teesdale területén. A vízesés egy bazaltkőréteg /Whin Sill/ felett zuhan át, amely egy kemény dolerit kőzetréteg, mely a bazalt szubvulkáni kőzet változata. A Whin Sill 295 millió évvel ezelőtt keletkezett olvadt kőzetből, amely lehűlt és megszilárdult a föld alatt. Ma, több millió éves erózió után, mint sziklás tájkép látható. A Pennine Way gyalogút útvonala a folyó mellett halad el.














Itt található a folyó felett átívelő Wynch láncos híd, mely 1830-ban épült egy korábbi, egy 100 évvel azelőtt épült híd helyére, hogy a bányászok elérhessék Middleton ólombányáit. Azt javasolják, hogy egyszerre csak egy ember menjen át rajta, mert a híd instabil lehet. Amikor mi ott voltunk, ezt mindenki be is tartotta.

Wynch híd


Kilátás a hídról

Kilátás a hídról a vízesés irányába


Átmentünk a hídon és elsétáltunk még egy kicsit előre a folyó mellett, ahonnét más szögből is megfigyelhettük a vízesést.




























A folyó melletti ösvényen el lehet sétálni a High Force vízeséshez, de azt mi már láttuk és amúgyis kezdett sötétedni, úghogy miután megnéztük a Low Force-ot és csináltunk jópár fotót, visszamentünk  kocsihoz.

A Wynch híd oldalnézetből



Vissza a parkolóba


A Low Force kevésbé drámai vízesés, mint híresebb nagytestvére a High Force, de ez is egy gyönyörű zuhatag egy csodálatos tájon és nagyon érdemes volt megnézni. Én még szívesen sétálgattam volna a folyó mentén, de a fényviszonyok már nem voltak a legjobbak.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése