Oldalak

2022. január 13., csütörtök

North Pennines - 3. rész - Egglestone Abbey


2022/01/09.

Az északi North Pennines tájain

3. rész

Egglestone Apátság
/Egglestone Abbey/

Az Egglestone Apátság megmaradt romjai szintén Barnard Castle-ban található, a város szélén. A English Heritage tulajdonában van, de ingyen látogatható. A parkolás is ingyenes.

Az apátság ritka példája annak, amelyet ideiglenesen uradalmi székhellyé alakítottak át, majd később az építőanyagok miatt kifosztottak, amikor a tulajdonos arisztokraták úgy döntöttek, hogy egy sokkal nagyobb kastélyt építenek a közelben. A 12. század végén alapították. A szerzeteseket, akiket szintén pappá szenteltek fel, jellegzetes fehér öltözékük miatt fehér kanonokként ismertek.




Az apátság soha nem volt jól ellátva pénzeszközökkel, és az egyházi hatóságok sokáig készen álltak a státuszának leminősítésére, mivel nem tudott elegendő kanonokot támogatni. Amikor a püspökök meglátogatták, gyakran beszámoltak arról, hogy a szerzetesek nem tartják be a szabályokat, különösen a csend időszakára és a megfelelő öltözék viselésére vonatkozó szabályokat.

Vita támadt az apátságban, amikor az egyik kanonok meghalt egy balesetben, amelyet egy másik okozott, akivel vitázott. Egy másik furcsa incidens során a kanonokoknak megtiltották a "hosszú kések" szállítását Barnard Castle városába.







Az apátságnak gondjai voltak azzal is, hogy elegendő pénzt gyűjtsön a szükséges adók befizetéséhez. Tovább rontotta a helyzetet, hogy 1315-ben a megszálló skót hadsereg, majd később az angol hadsereg is megrongálta. Az angol katonák annyi kárt okoztak, hogy az apát kártérítést követelt a parancsnoki tábornoktól.









Ez valószínűleg templom lehetett


A latrina vízelvezető rendszere



Amikor VIII. Henrik az 1540-es években feloszlatta a kolostorokat, az épületet magánházzá alakították át. A 19. század közepén az akkori tulajdonos, John Morritt az apátságból leválasztott anyagok felhasználásával megépítette a közeli Rokeby Hallt. Morritt leszármazottai 1925-ben adták át az államnak azt, ami a romokból megmaradt. Ma a hely nem annyira látogatott, mint a környék néhány híresebb kolostor-romja, de egy szép félreeső helyen található, és még mindig érdemes megnézni. Különösen érdekes tulajdonsága van, mivel a látogatók szokatlan hozzáféréssel rendelkeznek a latrina vízelvezető rendszeréhez, amely egykor elvezetett patakvizet használt, hogy folyamatosan öblítse a hulladékot a közeli Tees folyóba. 













Az apátságtól kilátás nyílik a Tees folyó festői szakaszára és a fölötte áthaladó hídra, de sajnos arról nem sikerültek jó képek. A Tees folyónak nagyon szép szurdokvölgye van itt, amit érdemes lenne egyszer majd egy túra keretében megnézni.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése