Oldalak

2021. március 5., péntek

West Yorkshire - Wakefield - Sandal Kastély


2021/03/05

Sandal Kastély
/Sandal Castle/

Egy rövid kiruccanást tettünk a közelben lévő Sandal kastély romjaihoz, mely Wakefield egyik külvárosában, Sandal Magna-ban található. Ez a hely volt a királyi cselszövések, valamint Shakespeare egyik darabjának színhelye is.





A Hódító Vilmos hívei által épített várak önellátó fellegvárak voltak, amelyek közül néhány adószedési pont volt, mások a nagyobb városokat, a folyami átkelőket vagy a dombokon áthaladó területeket irányították. Két kastélyt építettek Wakefield közelében, egyet a Lowe-hegynél, a Calder északi partján és a Sandalt a déli parton. Az első várakat valószínűleg a 12. század elején kezdte és fejezte be William de Warenne, Surrey 2. grófja. A Sandal egy természetes homokkőgerincre, az Oaks-sziklára épült.




Kőből épült őrtornya volt 4 db 4 emelet magas tornyokkal. Ebből kettő szorosan egymás mellett állt, ezek alkották a kaputornyot, a keleti toronyban pedig 37 méter mély kút volt. A kettős falú őrtoronyban őrszobák, raktárak és szolgai lakrészek voltak a földszinten, fent a nagyterem, a második emeleten magánlakások. A toronyszobákban mellékhelyiségek voltak, amelyek a  külső falakon ürültek.







A wakefieldi csata 1460. december 30-án zajlott ezen a helyszínen. Az összecsapás része volt a York-ház és a Lancaster-dinasztia között, a trónért zajló rózsák háborújának. A csata a Lancaster-házi csapatok győzelmével végződött, és a Yorkiak elvesztették vezérüket, Richárd herceget.
















A kastélyból nem sok maradt meg az utókor számára, de a maradványokból mégis sokat lehet sejteni hogyan nézhetett ki fénykorában. Hogy jobban megközelíthessük a maradványokat, falépcsőket építettek több helyre is, valamint a nagy hegy tetejét kilátónak csinálták meg, ahonnét jól belátható a környező vidék.






Egy óra alatt az egész terület bejárható, töviről hegyire. Érdemes lehet itt piknikezni is, sok a zöld terület és a környezet is nagyon barátságos. Szerencsére nem volt tele emberekkel, rajtunk kívül csak pár autó volt, nem rohamozzák meg annyira, mint a nagyobb parkokat, ilyenkor lockdown idején. Kikapcsolódásnak kellemes volt.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése