Oldalak

2021. március 15., hétfő

West Yorkshire - RSPB Fairburn Ings Természetvédelmi Terület


2021/03/11.

Séta a Fairburn Ings területén

A Castleford közelében található Fairburn Ings egy természetvédelmi terület. Esőben indultunk el, de mire odaértünk elállt és ha a szél nem fújdogált volna, egész jó lett volna az idő. Parkolóhely akadt bőven, ezt a helyet nem rohamozták meg az emberek, úgy mint a parkokat szokták. Lehet azért, mert itt fizetni kellett a parkolásért, ami egy egész napra 4 font volt.

A Látogató Központ zárva volt és sajnos az összes madárles is. Nem is értem miért. Először a központban tettünk egy rövid kört, de alig akadt látnivaló. Mintha a madarak is tudnák, hogy lockdown van és elbújtak volna a világ elől. Kihalt volt minden. Az egyik helyen lehetett volna kismadarakat fotózni, itt volt nekik kirakva eledel és jöttek is csipegetni, de sajnos nem hoztam a nagy gépemet, csak a telefon volt nálam, mert mikor elindultunk még nem tudtuk hova is kéne menni, csak egy sima parkra gondoltunk, de aztán megtaláltam ezt a térképen és inkább ide jöttünk.

Madáretetők

Néhol az ösvényeket faragott szobrok díszítették, de ezekből is kevés volt, jobbára csak útjelző funkciókat töltöttek be, kissé csalódás volt az egész. Ahol közelebb lehetett volna menni a vízhez és esetleg lett volna valami látnivaló is, az mind le volt zárva.













Valaha ezen a területen is bánya működött, a talaj süllyedése által jöttek létre a vizes területek, mint pl. nádasok, nyílt vizek, vagy mocsaras erdők. Sok olyan madárfaj is él itt, amik nem természetes úton kerültek ide, hanem tenyésztik őket. Most nem tudom hova tűntek, de szinte egyet se láttunk. Találtunk egy hosszabb gyalogutat, ennek nagy része az Aire folyó partján és a mellette kialakult vizes területek mellett haladt. Az ösvény a Riverbank Trail névre hallgat.























Az ösvény egy hídnál ért véget. Két lehetőségünk volt, vagy az úton sétálunk vissza a parkolóhoz vagy az erdőn át, amerről jöttünk. Végül az utóbbi mellett döntöttünk.



Még az ellenkező irányba is el lehetett volna sétálni, de ehhez már nem volt kedvünk és a táj sem volt annyira szép, hogy ösztönzőleg hasson. A séta azonban kellemes volt, de mára elég volt ennyi.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése