Oldalak

2021. március 25., csütörtök

West Yorkshire - Grimethorpe Nature Reserve


2021/03/23.

Szélmalmok és ébredező természet

A Grimethorpe közelében található természetvédelmi övezet erdős, mezős és tavas környezete nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget kínál lockdown idején. A területen található New Park Springs 56 hektáros parkja kellemes sétálási lehetőségeket nyújt a gyalogutak hálózataival. A park mellett egy működő bányaterület található, ahova a környező dombokról jól rá lehet látni. Egy szélmalom-park is épült itt, ami szintén érdekes látnivaló.

Kijelölt parkolóval nem rendelkezik, de a Clayburn Road végében lehetőség van az út szélén parkolni, itt található a New Park Springs egyik bejárata. Nem túl sok kocsi fér el itt, de nem is annyira felkapott hely, hogy a túristák elözönlése fenyegesse. Mi a szélmalmok irányába indultunk el, fel a domb teteje felé.






A kerítés mögötti rész a bányaterület





A dombtetőre felérve már jól láthatók a szélmalmok és innét már a lenti tóra is rá lehet látni. Először a szélmalmok felé mentünk, de nem mertünk közel menni hozzájuk, mert kerítés nyomai látszottak, a kerítés ugyan már nem volt sehol, de arra a következtetésre jutottunk, hogy biztos nem véletlenül kerítették el.





Ezután a tavat vettük célba. Az lent volt az autóút túloldalán, de reménykedtünk benne, hogy találunk valami utat, amin le tudunk menni. A gyalogút mellett végig törpefenyők voltak ültetve, nagyon jól nézett ki.












Megláttunk a fejünk fölött egy éhesen körözgető ragadozó madarat, talán sólyom lehetett. Igencsak nézegetett lefelé, de a jelekből ítélve nem nagyon talált ennivalót. Sokáig ott ólálkodott a közelben, prédára várva. Egyszer fölénk jött, sajnos elég magasan volt, de némi utólagos korrekcióval egész jó képet sikerült csinálnom róla.




Haladtunk tovább a tó felé. Közben leértünk az autóúthoz. Itt is van egy bejárata a parknak. Nem messze megláttunk egy gyaloghidat, ami az út túloldalára vitt, gondoltuk megnézzük hova vezet, hátha le a tóhoz.



Balesetet szenvedett szélmalom




Egy kövezett gyalogútra érkeztünk, ami a tó mellett haladt, de csak néhol lehetett innét rálátni. Nem találtunk gyalogutat, ami a tóhoz vezetett volna lefelé, de néhol láttunk belakatolt kapukat és figyelmeztető táblákat, amin az állt, hogy tilos a belépés. Hamar rájöttünk, hogy még ha találunk is ösvényt, valószínűleg a tóhoz nem mehetünk közel, mert le van zárva, így hát inkább visszafordultunk.




Visszamentünk a parkba egy ösvényen, ami közvetlenül az egyik szélmalom mellett vezetett el. Pont azon a területen, ahova korábban nem mertünk bemenni, mert kerítésmaradvényokat láttunk. Most mégis idehozott az ösvény és teljesen közelről is megszemlélhettük a szélerőművet. Így sokkal nagyobb, mint amilyennek messziről tűnik. Nem egy nagy szám egyébként, de azért eszünkbe jutott Don Quijote története, amikor az óriásoknak hitt szélmalmokkal harcolt. A kissé távolabb lévő erőmű egyik szárnya sérült volt /följebb van róla fotó/, viccelődtünk is vele, hogy sikerült levágnunk az óriás egyik karját. :-)




A térkép mutatott egy kisebb tavat is, még azt szerettük volna megkeresni. Először rossz irányba indultunk, visszafordultunk és megkerestük a helyes ösvényt. Ez egyenesen egy erdőbe vezetett, ahol még egy rozsdás, felborult autót is találtunk. Valószínűleg régóta itt lehet már. Megörökítettem fotón, mert érdekesnek találom, amikor egy tájban oda nem illő dolog van. Végül a kis tavacskát is megtaláltuk, de csalódás volt, nagyon kicsi és nem is látványos.








A picike tó

Innét megkerestük melyik ösvény visz vissza a parkolóhoz. Sikerült bejárnunk a terület nagy részét. Sétának kellemes volt, de nagyon hiányzik már valami igazán látványos kirándulás...













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése