Oldalak

2021. március 11., csütörtök

South Yorkshire - Dearne Valley Country Park


2021/03/08.

Séta a Dearne-völgyben

Még mindig tart a lockdown, így csak a közelben lévő helyekre tudunk elmenni, de sajnos túl szép látnivalók nincsenek errefelé, ami van, ott már mindenhol voltunk. Azonban még mindig jobb sétálni kint a szabadban, mint bent ülni a házban. Ma a Barnsley közelében található Dearne-völgyet látogattuk meg, de kicsit többet vártam tőle.

A Dearne folyó mentén húzódó völgy régen a szénbányászatról volt híres, ma már természetvédelmi övezetnek számít és rengeteg vízi madás élőhelye. Viszonylag nagy parkolóval rendelkezik, de mivel sétálóösvényeken kívül más nagyobb látnivaló nincs, nem igazán szokott megtelni. Ezt mondjuk mi nem bántuk, legalább egy hely, ami nincs tele emberekkel.

Épület a parkolóval szemben


A folyó bal partja mentén indultunk el sétánkra. A vízben, főleg a nádassal benőtt helyeken időnként lehet látni gémeket, nekünk is volt egyhez szerencsénk, de mire felemeltem volna a fényképezőgépet, már el is repült, fel az egyik fa tetejére, ami még jó lett volna, de a folyó túloldalán jöttek arrafelé emberek és elrepült. Így hát nem sikerült lencsevégre kapni.





Egyes részeken a folyónak szép kék színe volt. A természet már kezd éledezni téli álmából, de még mindig nagyon csupaszak a fák. Nyáron biztos ez is szebb látvány.













Nemsokára egy olyan szakasz következett, ahol a víznek piros színe volt. Kerestem a neten, de nem találtam erről semmit. Próbáltam ránagyítani és mintha apró pici piros növények lennének a víz tetején, tehát elképzelhető, hogy valamiféle alga, de az is lehet, hogy nem növény, hanem vegyi anyag okozza ezt a színváltozást. Mindenesetre egy kacsa vígan úszkált benne, vékony csíkot húzva maga után.










Ránagyítva





A folyót körbe lehet sétálni a park területén, a túloldalán erdei ösvények vezetnek vissza a parkolóhoz. Mivel a táv nem túl hosszú, mi próbáltunk kerülő utakon menni, de így is viszonylag hamar körbeértünk.








A parkoló közelében egy halastó is található, ahol engedély birtokában lehetőség van halászni. Sajnos ez is csak egy sima tó volt, semmi különleges nem volt benne.







Egy legelő mellett haladtunk el, ahol két ló legelészett. Az egyik nagyon barátságos volt, amikor látta, hogy megálltunk, odajött hozzánk a kerítéshez. A másik, a fekete, az ránk se hederített, kicsit olyan volt, mintha valami halál-ló lenne a majdnem koromfekete színével.








A legelő végénél kimentünk az útra és egy darabig a járdán sétáltunk visszafelé, majd találtunk egy mezei ösvényt jobbra, ami egyenesen a parkolóhoz vitt. A legelő felett valamiféle kemping található, érdekes volt a rendőrautót ábrázoló emblémájuk. A járdáról jól be lehetett látni a lovakhoz, úgyhogy itt még csináltunk róluk pár képet.






Vissza a parkolóhoz

Nem volt egy nagy látnivaló, de időtöltésnek ez is jó volt. Nagyon várjuk már, hogy vége legyen a lockdown-nak és lehessen menni szebb helyekre is.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése